█Gerçek Gazetesi
Uluslararası 2. Didim Zeytin Festivali etkinlikleri kapsamında Zeytinyağının Didim"deki ve Türkiye"deki tarihi konulu seminer düzenlendi.
Uluslararası 2. Didim Zeytin Festivali etkinliklerinin ikinci gününde Zeytinyağının Didim"deki ve Türkiye"deki tarihi ele alındı. Didim Ticaret Odası Kültür Merkezinde yapılan seminerin moderatörlüğünü Didim İlçe Tarım Müdürü İsmail Efe yaparken Didim Milet Müze Müdürü Hasibe Akad İslam, Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümünde Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Cevizoğlu, RECOMED Genel Sekreteri Gıulia Podesta, Zeytin Araştırmaları Müdürü Dr. Ünal Kaya konuşmacı olarak katıldı.
Semineri Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Aydın İl Tarım Müdür Yardımcısı Selçuk Bora Yılmaz, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, CHP Didim Belediye Başkan aday adayı Murat Kalaycı, Fas, Tunus ve İtalya"dan gelen konuklar ile zeytin yağı işletme sahipleri ile az sayıda üretici katıldı.
Seminerde ilk olarak konuşan Didim Milet Müze Müdürü Hasibe Akad İslam Didim"İn tarihte zeytinyağı işlikleri ilgili slayt eşliğinde sunum yaptı. İslam, sunumunda zeytin işliklerinin M.Ö 3500 yıllara dayandığını ileri sürerek Didim"de 10 tane zeytin işliğinin yer aldığını ve yerlerinin de belli olduğunu söyledi. Zeytin işliklerinin özellikleri ve yerlerine değinen İslam, bu yerlerde kapsamlı çalışmaların yapılmadığını da belirtti.
Ardından konuşan Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümünde Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Cevizoğlu ise İzmir"in Urla İlçesindeki Klazomenai kazılarında ortaya çıkan arkaik döneme ait zeytinyağı işlikleriyle ilgili bir sunum yaptı.
Kısa adı RECOMED olan Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği Genel Sekreteri Gıulia Podesta sunumunda Akdeniz diyetiyle ilgili yapılan çalışmalar değindi. UNESCO"nun Akdeniz diyetini önemsediğini kaydeden Podest 2013 yılında 14-16 Kasım"da İtalya"da düzenlenecek forumda diyetin farklı yönlerinin ele alınacağını, zeytin ve zeytin yağının da burada dile getirileceğini ifade etti.
Zeytin Araştırmaları Müdürü Dr. Ünal Kaya ise sunumunda Türkiye"deki zeytin yetiştiriciliğine değinerek Yapılan bilimsel çalışmalar Dünyada zeytinin ilk kez Toroslar, Hatay ve Urfa ile Suriye sınırında ortaya çıktığını tespit etti. Bu da demek ki zeytinin kaynağının Türkiye olduğunu ve bilimsel olarak ta tespit edildiği biliniyor dedi. Türkiye"nin farklı bölgelerinde ve türlerde zeytin üretiminin yapıldığını kaydeden Kaya 2005 yılında sonra ekimin artmasıyla Türkiye"deki zeytin ağacı varlığının 150-160 milyona çıktığını ve İspanya"nın ardından 2. sırada olduğunu söyledi.
Seminerin ardından Efeler Mahallesi sınırları içerisinde yer alan 1000 yıllık olduğu tahmin edilen Anıt Zeytin Ağacına plaket çakıldı. Plaket töreni öncesinde kısa bir konuşma yapan Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu bu tür ağaçların korunması ve değerinin bilinmesine dikkat çekerken Önemli olan ağacı belgelemek değil, bunların dışındakileri bu topluma anlatabilmek. Uzmanımız bu tür ağaçların yaş testinin zor olduğunu söyledi ama bu ağacın 1000 yaşında olduğu söylenebilir. Biz umut ediyoruz ki Didim"de bu ağaçların kıymeti bilisin. Bunlara farklı gözle bakalım. Bu ağaca bakarken bunu tarihsel olarak bakmamız lazım. Bu tür anıt ağaçlar ilçemizde iyice artsın kıymeti artsın bunları sembolikte olsa tescilleyelim. dedi.
Konuşmanın ardından anıt ağacın plaketini Aydın İl Tarım Müdür Yardımcısı Selçuk Bora Yılmaz tarafından açılırken, ardından anıt ağaç önünde hatıra fotoğrafı çektirildi. (iha)