Gerçek Gazetesi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, zeytin ve zeytinyağının milli ürün olarak kabul edilmesini istedi.
Zeytin ve zeytinyağı sektöründe yıllardır sektörün aktörleri arasında yaşanan gerginliği ortadan kaldırmayı hedeşeyen 'Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Güçbirliği ve Ortak Akıl Toplantısı' Zeytindostu Derneği'nin Sekreteryası'nda Ege İhracatçı Birlikleri Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Prim ödemelerinin artırılması, iç pazarda tüketimin artırılması için yapılması gerekenler, ihracatta yaşanan sıkıntıların çözüm yolları ve Dahilde İşleme Rejimi (DİR) konularının ele alındığı toplantıda, zeytin ve zeytinyağının milli ürün olarak kabul edilmesi istendi.
MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, zeytin ve zeytinyağının milli ürün olarak kabul edilmesini önerdiğini söyledi.
Tarımsal sorunlar nedeniyle çiftçiler arasında intihar olaylarının arttığını ifade eden Uzunırmak, şunları söyledi: "GSMH'nın yüzde 1'inin tarım desteklerine ayrılması mevcut hükümet döneminde kararlaştırıldı. Ancak henüz bu sağlanamadı. Bu yıl 11 milyar TL olması gereken tarım destekleri 5 milyar TL'nin altına düştü. Biz bunu bütçe gelirken de reel olmadığını belirtmiştik. En son gece operasyonu ile getirilen önerge ile destekler yüzde 10 daha kesilerek 4,9 milyar TL'ye düşürüldü. Tarım desteklerinin yönlendirme fonu olarak kullandırılmasını savunuyoruz. Kaynakları yerinde etkin ve verimli kullandırmamız lazım."
TANITIM GRUBU ETKİN HALE GELECEK
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli de, kriz ortamında hamasetin karın doyurmadığını belirterek 500 bin çiftçi ailesinin mutlu olması için gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Güreli, zeytin ve zeytinyağı tanıtım grubunu daha etkin hale getirmek için gerekli finansmanı bulacaklarını anlattı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, sektörde iki yıldır kan kaybının devam ettiğini, sektördeki tüm kesimlerin çözüm arayışında olduğunu söyledi. Ölken, bu nedenle sivil inisiyatifin katılımı ile toplantı düzenleme kararı aldıklarını belirterek şöyle konuştu: "Daha önce devlet ve Hükümet yetkilileri ile bazı toplantılar düzenlenerek sorunlara yönelik çözüm önerileri arandı. İlk kez bir sivil inisiyatifin öncülüğünde bir toplantı ile sıkıntıların giderilmesine
yönelik çözüm aranıyor. Sektörde daha önce kriz vardı. Bizim sektör dip yapmıştı o nedenle şimdiki krizin etkisi sınırlı oldu."
Toplantının sunuculuğunu yapan Hasan Köşklü de, krizin zeytin ve zeytinyağı sektöründeki zincirin tüm halkalarını tahrip eder şekilde devam ettiğini vurguladı. Köşklü, sektörün sorunlarına ilişkin TBMM Araştırma Komisyonu kurulduğunu hatırlatarak, bu kapsamda yapılan çalışmalarında sıkıntılara çözüm getirmediğini söyledi.
TBMM Araştırma Komisyonu'nun zeytin ve zeytinyağı sektörüne ilişkin hazırladığı ikinci raporun Meclis'ten yeni geçtiğini belirten Köşklü, raporda yeralan çözüm önerilerinin arkasında durulmasını istedi.
TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatişeri Birliği eski Denetim Kurulu Üyesi Hasan Köşklü'nün fikir babası olduğu 'Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Güçbirliği ve Ortak Akıl Toplantısı'na Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, İzmir Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Borsası, Aydın Sanayi Odası, Akhisar Ticaret Borsası, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Zeytindostu Derneği temsilcileri katıldı. (iha)