Gerçek Gazetesi
Zeytincilik Sektörü, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Şerif Selçuk ve Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çetin"in Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu ile yaptığı görüşme sonrasında rahat bir nefes aldı.
Zeytinlik sahaların enerji ve sanayi yatırımlarına açılmasına imkân tanıyan Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında 3573 sayılı Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile sıkıntılı günler geçiren Zeytincilik Sektörü, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Şerif Selçuk ve Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çetin"in Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu ile yaptığı görüşme sonrasında rahat bir nefes aldı.
Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu ile 1 saati aşkın toplantı yaptıklarını belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Şerif Selçuk, verimli geçen toplantıda, TBMM gündemine 6. Kez gelen kanun tasarısı ile ilgili Zeytincilik Sektörü"nün çekincelerini, doğuracağı sıkıntıları anlatma imkânı bulduklarını söyledi. Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında 3573 sayılı Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hazırlanırken Zeytincilik sektörünün görüşünün alınmadığına dikkati çektiklerini anlatan Selçuk, Yeni yasama yılında görüşülmesine ve konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının madde madde görüşlerinin alınmasına karar verildi diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı"nın verdiği üretim teşvikleriyle Türkiye"nin son 15 yılda zeytin ağacı varlığında ciddi bir artış olduğuna işaret eden Selçuk şöyle devam etti: Türkiye"nin 2000 yılında 90 olan zeytin ağacı varlığı bugün 170 milyona çıktı. Türkiye, zeytincilik sektörüne büyük yatırım yaptı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı"nın öngörülerine göre, Türkiye yakın gelecekte 650 bin ton zeytinyağı ve 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin rekoltesine ulaşacak. Bu tasarı yasalaştığı takdirde 15 yıllık yatırımlar heba olacaktır. Türkiye, 2023 yılı için 3.8 milyar dolar zeytin ve zeytinyağı ihracatı hedeflemektedir. Bu hedeflerin tutması Türkiye"nin zeytin varlığını korumasına bağlıdır. Aksi takdirde bu hedeflere ulaşmak hayal olacaktır
Türkiye"nin zeytin bahçelerine zarar gelmemesi için Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği olarak mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayan EZZİB Yönetim Kurulu Üyesi Şerif Selçuk, zeytincilik sektöründe son dönemde sağlanan uzlaşı ortamının da bu sürece olumlu katkı sağlayacağına inandıklarını sözlerine ekledi. (iha)