Yerel yöneticiler sağlıkta 2020 politikası

Yerel yöneticiler sağlıkta 2020 politikası için mutabakat belgesi yayınladılar

Gerçek Gazetesi
Sağlıkta 2020 politikası için yerel yöneticiler bir mutabakat belgesi yayınladılar. 30 Avrupa ülkesi ve 95 şehirden 322 katılımcı 2020 yılına kadar Dünyada sağlık ve esenliği sağlamak üzere belirlenecek amaç, hedef, strateji ve eylem planları üzerinde ilk çalışmaları başlattı.
Aydın şehrinin de üyesi olduğu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sağlıklı Şehirler Projesi yıllık iş ve teknik konferansının gerçekleştirildiği Belçika"nın Liege şehrinde toplanan yerel yöneticiler, proje koordinatörleri, bilim adamları, medya ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri 2020 yılına kadar sağlık alanında yapılacakları belirlemek üzere dört gün çalıştılar.
15-18 Haziran 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen Konferansın en önemli konularından birisi de “şehrin sağlığını geliştirmede şehirlerde bulunan üniversitelerin eğitim ve araştırma rolü” oldu. Aydın Sağlıklı Şehir Projesi koordinatörü Doç. Dr. E. Didem Evci Kiraz Konferansa Türkiye ve Aydın adına katılım sağladı. Doç. Dr. Kiraz Aydın Belediyesi ve Kent Konseyi Çevre Grubu adına “Aydın"da yürüyüş, koşu parkurları ve fitness alanlarının uyumu” konusunda sunum yaptı. Sunum büyük ilgi görürken, Aydın"da halkın bu alanları yoğun kullanımı ve Aydın Belediyesi"nin sağlıklı yaşam için her türlü alanı çok efektif ve ulaşılabilir hale getirmiş olmasının ilgi çektiği belirtildi. Doç. Dr. Kiraz"ın sunumunu değerlendiren uzmanlar çalışmanın halk tarafından nasıl benimsendiği ve sağlıklı yaşama etkisinin bilimsel bir çalışma ile ortaya konmasında yarar olduğunu belirttiler.
Şehir Sağlığında üniversitelerin rolü çalışma toplantısına katılan Doç. Dr. Kiraz, Aydın şehri olarak Türkiye"de ilkleri başlattıklarını belirterek; “Bunlar; "Şehir ve Halk Sağlığı Derneği"nin ve "ADÜ Şehir Sağlığını Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi"nin kurulması, Şehir Sağlığı Dergisi, Tıp Fakültesi müfredatın "Şehir Sağlığı Dersi"nin konması, Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulu müfredatına "Kentleşme ve Çevre Sağlığı Dersi"nin eklenmesidir. Şehirlerin sağlığını geliştirmede Aydın ölçeğinde her belediye birer çalışma grubu olarak ele alınmakta ve belediyeleri geliştirme çalışmalarında danışmanlık verilmektedir. DSÖ Avrupa Bölgesi Sağlıklı Şehirler Ağına üye belediye başkanlarının imza koyduğu “Sağlık 2020” Liege Bildirisinde de yerel yönetimlerin birer halk sağlığı çalışanı olduğu vurgulanmış ve yerel olarak halk sağlığı konularının belirlenmesi ve yaygınlaştırılmasında anahtar role sahip oldukları belirtilmiştir. Yerel ortaklıkların kurulmasında kurum, kuruluş, sivil toplum, bilim çevreleri ve iş dünyasının işbirliğinin önemli olduğu belirtilmiştir” dedi.
Güney Danimarka Üniversitesi Sağlığı Geliştirme Bölümü, Doç. Dr. E. Didem Evci Kiraz ve Gazi Üniversitesi Halk Sağlığı tarafından Türkiye"de ilk kez başlatılan “Sağlık Etki Değerlendirmesi”nin sağlığı yönetmede etkili bir araç olarak yaygın şekilde kullanılması, şeffaflık ve sorumluluk içinde, sektörlerarası çalışmalarla sağlığın yönetilmesi bildirinin önemli maddelerinden birisi olduğu belirtildi.
Doç.Dr.Kiraz özellikle Bildirinin bir bölümüne dikkat çekmek istediğini belirterek “Açık, anlaşılabilir ve herkes tarafından kabul edilen sağlıkta ortak dil oluşturmak bildiride yer alan önemli bir cümledir. Ne çok bilimsel, ne çok politik bir dil olmalı, yerel yönetici, şehir planlamacı, çevreci, iş dünyası, yerel halk, sivil toplum kuruluşu yetkilisi, politikacı ve bilim adamı artık konferans salonları yerine yuvarlak masalarda buluşmalı, iki veya üç gün ne kadar gerekliyse, o sürede hedef ve faaliyetlerini belirleyip, o masadan kalkmalı. Şehir bazında izleme komiteleri olmalı ve bunlar hesap sorabilmeli” diye konuştu.
(iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri