Basın İlan Kurumu (BİK), yerel gazetelerin yapısal ve dijital dönüşümlerini tamamlayarak, her geçen gün büyüyen yeni medyada söz sahibi olabilmeleri için paydaşların katılımıyla bir dizi toplantı düzenliyor. İlki Bursa’da gerçekleştirilen ve dün İzmir’de devam eden toplantıların üçüncüsü Aydın’da yapıldı. Toplantıda “Gazetelerin İnternet Haber Sitelerinin İyileştirilmesi” ile “Yerel Yazılı Basının Dijital Reklam Piyasasına Entegrasyonu” projeleri tanıtılarak, basın kuruluşları ile kamu kurumlarının temsilcileriyle görüş alışverişinde bulunuldu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan BİK Genel Müdürü Yakup Karaca, 1961 yılından bu yana resmi ilan ve reklamların süreli yayınlara objektif ölçütlerle dağıtımını üstlenen Basın İlan Kurumu’nun günümüzün teknolojik gelişmeleri karşısında yazılı basının dijital dönüşümünü sağlamasına büyük önem verdiğini söyledi. Her zaman olduğu gibi bu süreçte de gazetelerin yanında olmayı sürdüreceklerini kaydeden Karaca, “Kurum olarak yürüttüğümüz sosyal faaliyetlerin yanında paydaşımız olan gazetelerimizin yapısal sorunlarının çözümüne yönelik de yoğun çaba harcıyoruz. Bilişim çağını yaşadığımız bu dönemde yeni medyanın, bir diğer adıyla dijital medyanın öne çıktığını görüyoruz. Her geçen gün büyüyen medyanın bu yeni kolu karşısında neler yapabiliriz, ne yaparsak geçiş sürecini vakit kaybetmeden gerçekleştirebiliriz, gibi soruların yanıtını bulmak ve uygun yanıtları uygulamaya koymak istiyoruz” dedi.
Resmi ilan fiyat tarifesi hakkında Yakup Karaca, “İçinde bulunduğumuz yılda gazetelerimiz, resmi ilan tarifesi Bakanlar Kurulundan geçemediği için zam alamamış oldular. Bu alınamayan zam oranının da yansıtılmış bir şekilde önümüzdeki sene için gerçekleşeceğini umuyoruz. Geçen haftalarda yaptığımız genel kurulumuzda bunlar tartışıldı ve Bakanlar Kuruluna tavsiye kararımız intikal etti. Umarız en kısa zamanda zam artışlı resmi ilan tarifemiz kabul görür. Çünkü resmi ilanlar gazeteler açısından ciddi bir gelir kapısı” ifadelerini kullandı.
“Analog yayıncılıkta sona gelindi”
Dünyada analog yayıncılığın sonunun yaklaştığına yönelik söylemleri hatırlatan Karaca, “Bunun ilanların yayınlanmasıyla da ilgisi var. ‘Bu ilanlar kurumsal sitemizde yayınlanması durumunda amacına ulaşmış sayılmıyor mu? Öyleyse yüksek meblağlarla gazetelerde yayınlanmasına ne gerek var?’ şeklinde sesler yükselmeye başlıyor. Dünyadaki teknolojik gelişmelere bağlı olarak dijitalleşme, her alanda iş alanlarını ve üretim şekillerini tepeden tırnağa değiştiriyor. Şu veya bu sebeple gazetelerimizin bu ilan haklarının elinden alınmaması gerekiyor. Dijitale kesinlikle geçilecek, başka yolumuz yok. Bu anlamda geliştirdiğimiz projeler bizim aracı olmamızla alakalı. Bu projelere önem vermenizi ve talepkar olmanızı öneriyoruz” diye konuştu.
“Dijital gazetecilikte içerik oluşturma açısından bir şey değişmiyor”
Dijitalleşme sürecinde atılan adımlara değinen Yakup Karaca, şöyle konuştu: “Her gazetemize kendi web sitelerini kurmasını önermiştik. Tüm gazetelerimizin web sitelerinin yayında olmasının bu dönüşüm için çok önemli bir fonksiyonu var. Bu standartları yakalamak hatta bunların ötesine geçmek istiyoruz. Aynı hizmeti daha düşük maliyetle verme imkânı buluyorsunuz. Gazetecilik açısından hiçbir şey değişmiyor aslında. Oluşturduğunuz içeriği istediğiniz biçimde şekillendirme konusunda çok rahatsınız. İçeriklerinizi istediğiniz en uç noktaya kadar ulaştırıyorsunuz. Durum bu olunca dijital yayıncılıkta ilan akışı devam mı edecek o tartışılır. Kamuda çok ciddi bir direnç var. Fiyat bütçeleri bakımından yük olduğu söyleniyor. Ama dijitale geçtiği zaman aynı tarifenin işleyemeyeceğini biliyoruz”
Toplantıya BİK Genel Müdürü Yakup Karaca’nın yanı sıra Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Canbey, BİK İlan Hizmetleri Müdürü İdris Çam, BİK Bilgi İşlem Müdürü Emin Aksoy, BİK Aydın Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel, BİK Şube personeli ile yazılı basın temsilcileri, KOSGEB ve İŞKUR başta olmak üzere paydaş kurum yöneticileri katıldı.