Yaz aylarında sağlıklı beslenme önerileri

Yaz aylarında sağlıklı beslenme önerileri


█GerçekGazetesi
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Didem Güneş, yazın uzayan günlerle birlikte vücudun sıvı ve elektrolit kayıplarının artmasını önlemek için beslenmede ek önlemler alınması gerektiğini belirtti.
ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Didem Güneş, sıcakların artmaya başladığı şu günlerde önemli uyarılarda bulundu. Didem Güneş, yaz ayları öncesinde nasıl beslenilmesi gerektiği ve besinlerde nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.
Güneş, yaz aylarının özellikle kronik hastalıkları olan ve kilo problemi yaşayan kişiler için biraz sıkıntılı dönemler olduğunu belirterek, “Aşırı terleme, nefes darlığı, tansiyon düzensizliği bu aylarda en çok yaşanan problemlerin başında gelir. Bu sıkıntıların temelinde yanlış beslenme alışkanlıkları vardır. Sıvı ihtiyacını karşılamak için süt, ayran, soda, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilebilir. Öte yandan en iyi çözücü, saf, doğal ve katkısız olan içecek sudur. Dünya Sağlık Örgütü kadınların günde 10, erkeklerin 14 bardak su içmesi gerektiğini belirtmektedir. Bebek ve çocuklar sıvı kayıplarını ifade edemeyecekleri için, ebeveynlerin bu konuda daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Sağlığın korunması için yaşamın her döneminde düzenli beslenme çok önemlidir. Bu yüzden besinlerinizi günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde tüketmeye çalışın. Öğün atlamamak, hem kan şekerinizin düzende kalmasına, hem de gereksiz atıştırmalarınızın önüne geçecektir. Atlanan öğün, erken acıkmaya sebep olur. Sonucunda da kişi, bir sonraki öğünde daha çok besin tüketir ve böylece vücuduna gereğinden fazla miktarda enerji almış olur. Bu durum da, ağırlık artışına neden olmaktadır.” şeklinde konuştu.
“BESİN İÇERİKLERİ DÜZENLENMELİ”
Sağlıklı bir yaşam için besin içeriklerinin düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Güneş, “Besin alımınızı düzenlerken her besin grubundan gün içinde ihtiyacınız olan miktarları tam olarak tüketmeye özen gösterin. Ortalama bir yetişkin için günlük 2-3 su bardağı süt yoğurt grubu besin, 5-6 porsiyon sebze-meyve tüketimi 12-16 dilim ekmek grubu besini bir gün içinde tüketmeniz gerekmektedir. Doygunluk hissi, yemek yendikten 15-20 dakika sonra hissedilmeye başlanır. Bu nedenle yavaş yavaş yemek yemeye özen gösterin. Yemek esnasında lokmalar arasında yemeğinize sık sık ara verin. Masadakilerle sohbet etmek ya da yemek arasında kaşığı elinizden bırakmak yararlı olabilir ” dedi.
Diyetisyen Didem Güneş, posalı yiyeceklerin önemine dikkat çekerek “Yeterli posa tüketimi bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı, kansere karşı koruyucu, acıkmayı geciktirmesi gibi olumlu etkiler sağlar. Dolayısıyla öğünlerinizde mutlaka sebze yemeği ve salata, gün içerisinde 2-3 porsiyon meyve tüketmeye çalışarak yaz aylarında vücut direncini artırmaya ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamış olursunuz. Basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine; tahıllı ekmek, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterin. Haftada mutlaka 1-2 kez kuru baklagil yemekleri tüketmeye çalışın” diye konuştu.
“DONDURMA VE MEYVE
TATLILARINI TERCİH EDİN”
Yaz aylarında Enerjisi yüksek kızartılmış ve hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlıları tercih etmenin doğru seçimler olacağını belirten Güneş, şunları söyledi: “Sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlıları tüketirken de her besinde olduğu gibi porsiyon miktarlarına dikkat ediniz. Besin tüketiminde her zaman porsiyon miktarına dikkat etmeliyiz. Ancak yaz aylarında özellikle tatillerde ne yazık ki açık büfeden dolayı fazla besin tüketimine eğilim olmaktadır. Bu durumda ilk önce hazırlanan yemekleri gözden geçirin, seçtiğiniz yemeklerden az az almaya çalışın, tabağınızı doldururken salatalardan başlayın, özellikle bol yeşillik ve sebze ile doldurduğunuz tabağınızda yemek için küçük bir bölüm ayırın” (iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri