█Gerçek Gazetesi
Aydın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Gönül Durulan, Türkiye'de ortalama yaşam süresinin en yüksek olduğu yerleşimin 82,4 yıl ile Nazilli olduğu belirtti.
1990 yılından bu yana Birleşmiş Milletler tarafından 1 Ekim tarihinin Dünya Yaşlılar Günü olarak kutlamakta olduğuna işaret eden Gönül Durulan, Dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşlı nüfus giderek artmaktadır. Ortalama yaşam süresi 20. yüzyılın başında 40 civarında iken, 1950-2000 yılları arasında 66 yıl olmuştur. 2050 yılında ise ortalama yaşam süresinin 76 yıl olması beklenmektedir. 1998 yılında yaşlı nüfus oranı tüm dünyada yüzde 10 iken 2025 yılında yüzde 15 olacağı öngörülmekte, 2000 yılında dünyada 600 milyon olan 60 yaş üzeri nüfusun, 2050 yılında 2 milyara ulaşacağı beklenmektedir. TÜBİTAK"ın desteğiyle Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü tarafından ülkemizde yapılan çalışmada Türkiye'de ortalama yaşam süresinin en yüksek olduğu yerleşim 82,4 yıl ile Nazilli ilçemizin olduğu bildirilmiştir dedi.
Her insan için değişik mana ve önem ifade eden yaşlılığın hayatın çok özel bir dönemi olduğuna işaret eden Durulan, Yaşlılarımız dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımızdır. Yaşlılık dönemi itibar gerektirmektedir bu aynı zamanda bir minnet borcudur. Yaşlı bireylerin toplumla bütünleşmesi, daha aktif olması ve yaşama bağlı kılınmaları gerekir. Örf, adet ve geleneklerimizin gelecek nesillere aktarılmasında köprü görevi üstlenen yaşlılarımız, yaşanmışlıkları ile geçmişimiz, bizlere ışık tutan, yol gösteren edindikleri hayat tecrübeleriyle geleceğimizdir. Bizleri bugünlere ve geleceğe hazırlayan en kıymetli hazinemiz olan yaşlılarımız için hayatı kolaylaştırmak ve kimseye muhtaç olmadan, üretken ve saygın şekilde mutlu olarak yaşamalarını sağlamak öncelikli hedefimizdir diye konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 2012 yılı Aralık ayında Gönül Elçileri projesi başlatıldığını anımsata Durulan, şunları söyledi: Toplumda "gönüllülük" kavramına yönelik farkındalık geliştirmek, gönüllü çalışmanın yaygınlaşmasını sağlamak, toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak insan kaynağı ihtiyacını güçlendirmek üzere hayata geçirilmiştir. Projenin 3. Aşaması Kaliteli Yaşlanma ve Kuşaklar Arası Uyumdur. Müdürlüğümüzün yaşlılarımıza vermiş olduğu hizmetler genişlemiş olup, ilimizde resmi ve özel huzurevleri açılmış ve yaşlılarımızın daha rahat ve huzurlu yaşlanmaları için Yaşlı Evleri açılmış olup, bu hizmetlerin daha kaliteli olması yönünde çalışmalarımız devam etmektedir. Bir ömrün büyük kısmını topluma ve ülkeye hizmetle geçirmiş yaşlılarımızı bir gün değil, her gün sevgi ve saygıyla hatırlamak gerekir
(iha)