- AYDIN TİCARET BORSASI MECLİS BAŞKANI AYDIN AKYÜZLÜ:
- MODERN SERALARIN HIZLA KURULMASI VE BU SERALARDA JEOTERMALİN AVANTAJLARINDAN YARARLANILMASI GEREKİYOR
- AYDIN"DA YAŞ SEBZE-MEYVELERİN YERİNDE İŞLENMESİ VE PAKETLENMESİNİ SAĞLAYACAK TESİSLER VE SOĞUK HAVA DEPOLARININ KURULMASI LAZIM
Gerçek Gazetesi
Aydın Ticaret Borsası (ATB) Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, Aydın"da yaş sebze-meyvelerin yerinde işlenmesi ve paketlenmesini sağlayacak tesisler ve soğuk hava depolarının kurulması gerektiğini belirtti.
Aydın"ın yaş meyve-sebze üretiminde Türkiye"nin önde gelen illeri arasında yer aldığına işaret eden ATB Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, Verimli topraklara sahip Aydınımızda pek çok yaş meyve-sebzenin yetiştirildiğini görebiliriz. Jeotermal enerji kaynaklarımızdan istifade ederek, gelişmekte olan seracılığımız ile iç ve dış pazara sunduğumuz çileklerimize olan talep giderek artmaktadır. İlimizde 25 bin tonun üzerinde çilek yetiştirilmektedir. Bunun yanında 160 bin ton domates, 35 bin ton biber, 26 bin ton şeftali, 5 bin ton kiraz, 20 bin ton erik, 115 bin ton incir yetiştirilmektedir. Fasulye, börülce gibi yaş sebzeler üretilirken, kışında büyük üretim miktarına sahip enginarlarımız, lahanamız, kerevizimiz, ıspanağımız ve karnıbaharımız iç piyasada büyük rağbet görmektedir dedi.
Artık yeni tarımsal politikalarla bölgemizi geliştirmek istiyoruz diyen Akyüzlü, Koçarlı, Bağarası, Söke, Nazilli ve Kuyucak'ta narenciye, Karacasu'da hicaz narı, elma, japon eriği, ova köylerinde nektarin ve erkenci kayısı konusunda Tarım il ve ilçe Müdürlerinin çalışmalarıyla, biz sivil toplum kuruluşları her türlü eğitim ve tanıtım çalışmalarıyla bilimsel projelerle tarıma elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Modern seraların hızla kurulmasını sağlamak ve bu seralarda jeotermalin avantajlarından yararlanmak, iyi tarım ve organik tarım yapılması için gübre ve tarım ilacı kullanmak konusunda çiftçileri bilgilendirmek amacıyla Tarım İl Müdürlüğümüz, sivil toplum kuruluşlarımız ve üniversitemizle birlikte çeşitli programları yürütüyoruz. Şunu söyleyebiliriz ki, ilimiz sınırları içerisindeki topraklarda çay ve muz dışında ürütülmeyen ürün bulunmamaktadır diye konuştu.
Aydın"ın yaş meyve-sebze potansiyelini Türkiye genelinde duyurabilmesi gerektiğine işaret eden Akyüzlü, şunları söyledi: Mevcut kaynaklarımızdan en etkin şekilde istifade edilmeli ve Türkiye ekonomisine daha fazla katkıda bulunulmalıdır. İlerisi için beklentilerimiz; ilimizde yaş sebze-meyvelerimizin yerinde işlenmesini, paketlenmesini sağlayacak tesisler, soğuk hava depolarının kurulması, mevcut laboratuarımıza pestisit kalıntı kontrol biriminin eklenmesidir (iha)