Güven ÖLMEZ - Gerçek Gazetesi
Aydın’ın Kuyucak İlçesi Çobanisa mevkiinde Salı günü sabaha karşı 05.30 sıralarında meydana gelen jeotermal patlaması yürekleri a ğızlara getirdi, devasa buhar bulutları oluştu, 180 derece sıcaklığındaki borlu sular derelere ve oradan Büyük Menderes Nehri’ne ulaştı.
Edinilen bilgiye göre Jeotermal kuyusu açma esnasında teknik sondaj hatasından dolayı büyük gürültüyle patlama meydan geldi, o esnada kuyu çevresinde kimse bulunmadığı için facianın eşiğinden dönüldü. Ancak atmosfere yayılan zehirli buharlar ve kuyudan çıkan 180 derecedeki sıcak borlu sular çevre felaketini de beraberinde getirdi. Zira kuyun açıldığı alanının hemen yanında meyve ağaçları ve besi damları bulunuyordu. Patlama esnasında evlerinde olduklarını söyleyen hayvan sahipleri ahırlardaki küçük ve büyükbaş hayvanları felaket bölgesinden uzaklaştırmak için seferber olduklarını söylediler.
Özellikle Çobanisa’da büyükbaş hayvancılık yaygın şekilde yapılıyor. Alt bölgelerde de vatandaşlar hayvanları mera ve ahırlara götürebilmek içinde borlu suların tehdit ettiği derlerden geçmek zorunda kalıyorlar. Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Kemal Emir, besiciliğe büyük darbe vuran bu duruma dikkat çekebilmek için imza kam panyası başlattıklarını, ancak bir sonuca ulaşamadıklarını söylerken, ”Patlamayı duyduğumda hiç şaşırmadım. Çünkü her an böyle bir durumla karşı karşıya kalacağımızı tahmin ediyordum. Olası felaketlerin önüne geçebilmek için de yürüyüş eylemi başlatmayı planlı yorduk. Fakat korktuğunuz başımıza geldi” dedi.
Çobanisa Muhtarı Şehmuz Mızrak, ”Yanı yoruz kurtarın bizi” derken, Buarkent’in ardından Kuyucak’ta da düz arazilerde tarım ve hayvancılığın büyük tehlike altında olduğunu söylediler.
PERŞEMBE’NİN GELİŞİ ÇARŞAMBA’DAN BELLİYDİ!
Çok değil; geçtiğimiz 25 Eylül tarihinde de Kuyucak’a sınır komşusu olan Buharkent’te aynı şekilde teknik hatadan dolayı kuyuda patlama meydana gelmiş ve Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, ”Korkulan başa geldi. Önce Alanlar, şimdi de Buharkent. Ancak bu ne ilk ne de son olacak, çünkü yapılan sondaj çalışmaları çok yanlış” demiş, adeta felaket zincirlerinin halkalarının da kaçınılmaz olacağının mesajını vermişti. Korkulan oldu ve Bölge halkı kabusu yaşadı. Özdamar, ”Tarih tekerrürden ibaret derler. Keşke daha önce yaşanan sondaj patlamalarından ders alınmış olsaydı. Böylece yeni patlamaların önüne geçilmiş olur ve bugün yaşanan patlama meydana gelmezdi. Burada teknik bir hata var. Çok büyük basınç var. O nedenle kapatılması da kolay değil. Bu tür sondaj çalışmaları mutlaka uzman mühendislerin nezaretinde yapılmalı” dedi.
SIK SIK KÜÇÜK DEREMLER OLUŞUYOR
Yerin 2 bin metre altından çıkarılan sıcak borlu sular, enerji üretiminde kullanıldıktan sonra tekrar reenjeksiyon sistemiyle aynı derinliğe enjekte edilmesi gerekiyor. Fakat bazı işletmeler bu suları kullandıktan sonra yerin altına enjekte etmek yerine dereler ve çaylara bırakıyor. Bununla birlikte hem Aydın tarımı zarar görüyor, hem de yerlatı su kaynakları çekildiği için zeminde çökmeler meydana geliyor. Jeotermal kuyularının açıldığı kuzey hattı zaten deprem fayı üzerinde. Bir de yerlatı suları çekildiği için sürekli 3 şiddetinde depremler yaşanıyor.” dedi.