Yağlık tohumlar destekleme primleri

AYDIN ZİRAAT ODASI BAŞKANI POSACI: -''BU FİYATLARLA ÇİFTÇİNİN ÜRETİM YAPMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR''



Gerçek Gazetesi
Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, çiftçinin açıklanan yağlık tohumları destekleme primleri ile üretim yapmasının mümkün olmadığını söyledi.
Posacı, ilçe ziraat odası başkanları ile birlikte oda binasında düzenlediği basın toplantısında, 2007 yılı ürünü kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı üreticilerine, destekleme primi ödenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı uygulama tebliğinin dün Resmi Gazete'de yayınlandığını anımsattı.
Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu tarafından, ürünü destekleme prim miktarlarının kilogram başına kütlü pamukta 29 YKr, soya fasulyesi, aspir ve kanola da 22 YKr, yağlık ayçiçeği ve zeytinyağında 20 YKr, dane mısırda ise 2 YKr olarak belirlendiğini bildiren Posacı, ''Bölgemizde yetiştirilen ve çiftçilerimizi en çok ilgilendiren destekler pamuk, mısır ve zeytinyağıdır. 2007 ürünü pamuğa verilen destek 2006 yılı ürününe verilen destek miktarında kalmış, mısır ürününde ise bu destek oldukça aşağıya çekilmiştir'' dedi.
Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklığın pamuk ve mısır başta olmak üzere bir çok üründe yaklaşık yüzde 50'ye varan üretim kaybına neden olduğunu kaydeden Posacı, şunları söyledi:
''2002 yılından itibaren bölgemizde pamuk ekim alanları daralmış ve 90 bin hektarlardan 50 bin hektarlara kadar gerilemiştir. Bu da kurulu tekstil sanayimizin ham maddesi olan pamukta daha çok dışa bağımlı kalınacağı ve büyük bir döviz harcanacağını göstermektedir. Diğer yandan mısır ürününe verilen pirim miktarının 6,7 YKr'den, 2 YKr'ye indirilmesi de düşündürücüdür. Çiftçi yaşanan kuraklık nedeniyle birim alandan düşük verim almış ve maliyetini karşılayamamıştır. Buna rağmen destekleme primleri belirlenirken, üretim maliyetleri ve piyasada oluşan ürün satış fiyatları hiç dikkate alınmamıştır.''
Son 8 yılda pamuk fiyatlarının bir kat arttığını belirten Posacı, gübre fiyatlarının dört, mazot fiyatlarının ise 4,5 kat arttığına dikkat çekti.
Bu girdilerin birim alandan alınan üretim miktarına doğrudan etkisi bulunduğundan vazgeçilmesinin mümkün olmadığını belirten Posacı, ''Büyük miktarlarda döviz ödeyerek ithalatını yaptığımız mısırda, dışa bağımlılıktan kurtulmak ve yararı bütün dünyaca kabul görmüş zeytinyağı üretimini özendirmek için açıklanan prim miktarlarının, kuraklık sonuçları ve oluşan maliyetler de dikkate alınarak yükseltilmesi gerekmektedir. Çünkü bu fiyatlarla çiftçinin üretim yapması mümkün değildir'' dedi.
(A.A.)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri