Gerçek Gazetesi
Türkiye'yi etkisi altına alan Pandemik A (H1N1) virüsü halk diliyle "domuz gribi" ile ilgili Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından veliler adeta ankete alındı. Öğrenciler tarafından velinin görüşü doğrultusunda imzalanıp geri götürülecek olan yazılı dokümanda domuz gribi ile ilgili bilgilere yer verilirken, velinin öğrencisinin domuz gribi aşısı olup olmayacağı hakkındaki görüşü de alınacak. Velinin imzalı talep ve izni doğrultusunda çocuklara aşı vurulacak. İzin vermeyen velilerin çocuklarına ise aşı yapılmayacak.
Türkiye'de 14 Kasım Pazar günü itibariyle 60 kişinin ölümüne yol açan ve sürekli gündemde tutulduğu için halkı iyice tedirgin eden domuz gribi nedeniyle Aydın"da okullarda nerdeyse ders işlenemez hale geldi. Bir çok veli çocuğu hasta olduğu için, bir çok veli de hasta olan çocuklardan kendi çocuğuna hastalık virüsü bulaşacağı endişesi ile çocuğunu okula göndermediği öğrenildi. Yaşanan devamsızlık nedeniyle okullarda neredeyse ders işlenemez hale geldi. Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğrencilerin "domuz gribi" aşısı olmaları için bilgilendirici broşür dağıtıldı. Öğrenciler aracılığı ile, evlere gönderilen broşürün veliler tarafından imzalanması istendi. Aynı zamanda aşı olacak öğrencilerin belirlenmesi amacıyla da anket ve izin belgesi niteliğinde olan broşürlerde "Halk arasında 'domuz gribi' olarak bilinen Pandemik A (H1N1) gribi kolay bulaşan bir hastalık olup bütün dünyada ve ülkemizde hızla yayılmaktadır. Hastalık özellikle risk gruplarında ağır seyrederek, ölümlere yol açmaktadır. Hastalananların yarısı ve ölümlerin beşte biri, çocukluk yaş grubundadır. Hastalığın alt solunum yoluna inme eğilimi yüksektir. Zatürre, sinozit, orta kulak iltihabı en sık rastlanan komplikasyonlar olup, beyin dokusu, kalp kası ve kalp iltihabı ile GuillainBaerre sendromu başta olmak üzere bir çok komplikasyon görülebilir" denildi.
Aşının niçin gerekli olduğunu da anlatan broşürde "Bu hastalıktan korunmada en etkili yöntem aşılanmadır. Hastalıktan korunmak için çocukların aşılanması, 'Dünya Sağlık Örgütü', 'Avrupa Hastalık, Koruma ve Kontrol Merkezi' ve 'Türkiye Grip Pandemisi Bilim Kurulu' tarafından tavsiye edilmiş ve bu karar Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanmaya konulmuştur. Devletimiz aşıyı temin ederek halkımızın hizmetine ücretsiz olarak sunmaktadır. Aşının koruyuculuğu, uygulanmasından 2 hafta sonra başlamakta ve yüzde 90'ın üzerinde koruyuculuk olduğu bildirilmektedir. Aşı güvenliliği, Türkiye'de kullanılmakta olan aşılar, bilim adamlarının süzgecinden geçerek, Avrupa İlaç Ajansı, Amerika Gıda ve İlaç İdaresi ile dünyadaki birçok ülkede ve ülkemizdeki Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlanmış aşılardır. Aşıların ruhsat alması onların güvenli oldukları anlamına gelmektedir. Aşının yan etkilerini ise şu şekilde ifade edebiliriz. Diğer aşılarda olduğu gibi istenmeyen bazı yan etkilerde ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler ise, sık görülen yan etkilerden, aşının uygulandığı gölgede kızarıklık, şişlik, sertlik, morarma, ağrı, vücut kırıklığı, yorgunluk, baş ağrısı, terlemede artış, titreme, eklem ağrısı, kas ağrısıdır. Bu durumlar genellikle aşıdan sonraki birkaç günde ortaya çıkabilir ve bir iki gün içerisinde kendiliğinden düzelir. Yaygın olmayan etkiler ise, yaygın cilt reaksiyonudur. Nadir görülen yan etkiler de tansiyonda düşme, şok geçirme, sinirlerin geçtiği yol boyunca ağrı, pıhtılaşma hücrelerinde azalma nedeniyle kanamave çok nadir görülen yan etkilerde ise, damar iltihabı, sinir iltihabı GuillainBaerre sendromudur" ifadelerine yer verildi. (iha)