Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, il genelindeki doğumların yüzde 56’sının sezaryenle gerçekleşmesini "Vahim ve sıkıntılı bir durum" sözleriyle değerlendirerek, sağlıkçılarla bu konu için bir araya geleceğini söyledi.
Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, il genelinde sağlık hizmeti veren kamu ve özel sektörün temsilcileri ile bir araya gelip ildeki sağlık hizmetlerini ele aldı. Aydın İl Sağlık Müdürü Kasım Çetin, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Selma Özcan, il genelindeki tüm hastanelerin yöneticileri, başhekimler, özel hastane kurucuları, idarecileri ve ilgili tüm yetkililerin katıldığı toplantıda Aydın’daki sağlık hizmetleri A’dan Z’ye değerlendirildi. Toplantıda en dikkat çekici konuların başında ise Aydın’da yaşanan doğum korkusu ve sezaryen doğumlar yer aldı. Aydın’da geçen yıl 13 bin 364 doğumdan 7 bin 610 doğumun sezaryen ile olduğunu öğrenen Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, “Vahim ve sıkıntılı bir durum” diyerek meselenin önümüzdeki günlerde detaylı olarak ele alınması talimatını verdi.
Aydın Kadın Doğum ve Çocuk hastanesi Salonu’nda gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Aydın valisi Ömer Faruk Koçak, sağlık hizmetlerinin öneminden söz edip bu sektördeki tüm yetkililerle tek tek görüştü.
Daha sonra Aydın İl Sağlık Müdürü tarafından slayt eşliğinde yaklaşık 3 saat süren bir sunum yapıldı. Sunumu en ince ayrıntısına kadar inceleyen ve zaman zaman araya girerek dikkatini çeken konularda açıklama isteyen Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, 112 Acil Servis ambulansların vakaya ulaşma süresinden, ilçe hastanelerinden il merkezindeki hastanelere hasta sevkine kadar bir çok konuyu detaylı olarak inceledi.
Aydın il genelinde merkez olarak Efeler’de 480 bin, Nazilli’de 278 bin ve Söke’de 294 bin kişi olmak üzere il genelinde 1 milyon 53 bin kişiye sağlık hizmeti verildiğini belirten Aydın İl Sağlık Müdürü Kasım Çetin, şu anda hastanelerin dışında 312 aile hekimi, bin 38 uzman hekim, 73’ü aktif 123 sağlık evi, 411 eczane ve 5 ecza deposu ile hizmetlerin yürütüldüğünü söyledi. Aydın’da 2002 yılında 5 bin kişi ile verilen sağlık hizmetlerin bugün 13 bin 787 kişi ile yürütüldüğünü kaydeden Aydın İl Sağlık Müdürü Kasım Çetin, bin 954’ü devlet hastanelerinde, 621’i ADÜ Tıp Fakültesi hastanesinde olmak üzere özel ve diğer hastanelerde toplam 2 bin 850 yatak sayısına sahip olduklarını söyledi.
Sezaryen rakamları gündem oldu
Sunum devam ederken Aydın’daki doğumların yaklaşık yüzde 56’sının sezaryen ile gerçekleştiği bilgisini alan Vali Ömer Faruk Koçak, sunumda araya girerek bu tablonun vahim ve sıkıntılı bir durum olduğunu söyledi. Bu sıkıntının bertaraf edilmesi gerektiğini söyleyen Vali Koçak, toplantıdaki sağlıkçılarla bir süre bu konuyu konuştu. Aydın’da son bir yılda dünyaya gelen 13 bin 364 bebekten 7 bin 610’unun normal doğumla olmamasının nedenlerinin detaylı olarak araştırılmasını isteyen Vali Koçak, daha sağlıklı olan normal doğumun öneminin anlatılması için gebe takibi yapan tüm sağlıkçıların konunun önemini anlatmasını istedi.
“Doğum uzmanı doktorların doğum tercihleri de incelenecek”
Konuyla ilgili görüşmeler sırasında söz alan ve kendilerine soru yöneltilen kadın doğum uzmanı hekimler psikolojik nedenlerinin de olduğunu belirttiler. Aydın için konuyu önemli bir sorun olarak değerlendiren Vali Ömer Faruk Koçak, konunun daha iyi analiz edilebilmesi için bizzat kendisi kadın doğum hekim olan kadınların doğumları ile kadın doğum hekimi erkek doktorların hanımlarının doğumlarını nasıl yaptıkları yönünde çalışma yapılmasını istedi.