Küreselleşen dünyada, hayatın birçok alanda kolaylaşmasını sağlayan internet bir çok sorunu da beraberinde getirdi. İlk çıktığı dönemlerde kullanımı adeta maharet gibi görülen dijital dünyanın özellikle çocuklarda ciddi sorunlara neden olmaya başladığını belirte Aydın Liva Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Can, “Çocukları gerçek dünyadan koparan bilgisayar oyunlarının aşırısını tavsiye etmiyoruz. Çocuk yeri geldiğinde doğal ortamda koşup zıplamalı, toprakla da oynamalı” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan araştırmalara göre çocuklarda bilgisayar kullanma ve bilgisayar özelliği taşıyan cep telefonu kullanma yaşının nerdeyse bebeklere kadar düştüğünün belirlendiğini ifade eden Aydın Liva Hastanesi hekimlerinden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Can, çocukların ödül olarak dijital tehlikenin kucağına atıldığını belirtti.
“DOĞRU ZANNETTİĞİMİZ YANLIŞLARIMIZ VAR”
Pek çok anne babanın ‘üzülmesin veya ağlamasın’ diye çocuklarının istediği her şeyi yaptığını ve bunun da yanlış olduğunu belirten Uzm. Dr. Önder Can, “Türkiye’de ve özellikle ekonomik düzeyi iyi olup şehir merkezlerinde yaşayan ailelerin yaptığı yanlışların başında çocukların cep telefonu ya da bilgisayarı sürekli oyuncak olarak kullanması geliyor. Bunun yanında pek çok çocuk maalesef bilgisayar ile oyun oynamayı önemli bir ödül olarak kabul etmeye başladı” dedi.
“BİLGİSYAR OYUNLARI ÇOCUKLARI GERÇEK DÜNYADAN KOPARIYOR”
Bugün toplumun önemli bir sağlık sorunu haline gelen obezitenin yaygınlaşmasında bile hareketsizlik ve sürekli bilgisayar başında vakit geçirmenin önemli fonksiyonu olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Önder Can, “Aslında doğal ortamda oynayan çocuklar daha mutlu oluyor. Çocukları gerçek dünyadan koparan bilgisayar ve dijital oyuncaklar çocukların depresyona girmesine bile neden olabiliyor. Elbette çocuklar tamamen bilgisyar ve dijital dünya ile ilişkisi kesilmeyebilir. Ancak bugün pek çok doğal ortamda oynamayı ve eski oyunları oynamayı bile unuttu. Eskiden çocukları sokakta, avluda taş toprakla oynarken görürdük, şimdi herkesin elinde bir dijital alet o şekilde oynuyor. Sadece çocuklar değil büyükler bile dijitalin esiri haline geldi” diyerek hem öğrencileri hem de ebeynleri uyardı.