Uyguntüzel’den yatırım açıklaması

Uyguntüzel’den yatırım açıklaması

Gerçek Gazetesi
AK Parti Söke İlçe Başkanı Mehmet Uyguntüzel, tarıma dayalı yatırımlar konusunda, yatırım yapmak isteyenleri bilgilendirmek için konuya ilişkin tebliğ hakkında bir basın açıklaması yaptı.
Uyguntüzel açıklamasında, tebliğin 30 Ekim 2009 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, yatırım yapmak istelenlerin tebliğin yayınlandığı günden itibaren 60 gün içerisinde proje tekliflerini Aydın İl Tarım Müdürlüğü'ne teslim etmeleri gerektiğini belirtti.
AK Parti Söke İlçe Başkanı Mehmet Uyguntüzel tebliğin amacının, doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, toplu basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesi, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin arttırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi olduğunu kaydetti.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı konuları
Ekonomik yatırım konuları
(1)Ekonomik yatırımlar destekleme programı kapsamında;
Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı, Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar, Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar,
ç) Alternatif enerji kaynaklan kullanan seraların yapımına yönelik yatırımlar, Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar eneıjisi üretim tesisleri, hibe desteği kapsamında değerlendirilir.
(2) Ekonomik yatırımlar programı kapsamında tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmez.
2- Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları
Toplu basınçlı sulama sistemi yatırım konuları, kamu kurumlarınca yapılmış mevcut sulama tesislerinin basınçlı sulama tesisine dönüştürüldüğü, toplu basınçlı sulama tesisi yatırımlarına yönelik proje başvurularını kapsar. Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları kapsamında yeni sulama tesisi yapım projelerine hibe desteği verilmez. Su kaynağından suyun alınması amacıyla tesis edilecek su alma yapıları ve yeni kuyu açılması faaliyetini kapsayan proje başvuruları kabul edilmez.
Uygulama illeri: Program çerçevesinde 81 İl'de yapılacak yatırımlar için başvurular kabul edilir. Yatırım süresi: Yatırım projeleri, 01.Aralık.2010 tarihine kadar tamamlanmalıdır. Ekonomik yatırımlar için başvuru sahiplerinde aranacak özellikler - Bu Tebliğin 9 uncu maddesinde belirtilen yatırım konularım gerçekleştirmek üzere hazırlanacak proje başvuruları gerçek ve tüzel kişiler'tarafından yapılır
Başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulmuş diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekir. Bu kapsamda Bireysel olarak Gerçek kişiler veya Grup olarak Kolektif şirket, Limited şirket ve Anonim şirket şeklinde kurulmuş olan Şirketler, Vakıflar, Tarımsal Amaçlı Kooperatif ve Birlikler ile bunların üst örgütleri başvuru yapabilirler. Başvuru sahibinin, yatırım ilinde yerleşik olması zorunlu değildir. Ekonomik yatırımlara yönelik yatırım proje tekliflerinde, proje sahipleri kendi paylarına düşen ve hibeye esas proje tutarının % 50 si oranındaki katkı payının finansmanını kendi öz kaynaklarından temin etmekle yükümlüdür. Ekonomik yatırımlara yönelik proje konularına başvurabilecek gerçek ve tüzel kişilerin idari ve mali açıdan tamamen kamudan bağımsız olması gerekir. İl özel idaresi ve belediyeler gibi kamu kurum ve kuruluşları, bunların vakıf, birlik benzeri teşekkülleri ile bunların içinde bulunduğu ortaklıkların başvuruları program kapsamında değerlendirilmez. Vadesi geçmiş Vergi borcu ve Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş Prim borcu olanlar başvuru yapamazlar. Toplu basınçlı sulama sistemi yatırım projelerine başvurabilecek kurum ve kuruluşlar Mevcut sulama tesislerinin toplu basınçlı sulama tesisine dönüştürülmesine yönelik iyileştirme ve geliştirme yatırım konularına sadece sulama kooperatifleri ve köylere hizmet götürme birlikleri tüzel kişilik olarak başvurabilirler.
-Ekonomik Yatırımlar-
Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olan ve kabul edilen ekonomik faaliyetlere yönelik yatırım proje başvurularına verilecek toplam hibe tutarı, bireysel başvurular için 50.000 YTL, grup başvuruları için 250.000 YTL' yi geçmez. Hibeye esas proje toplam tutarları bireysel başvurularda 100.000 YTL, grup başvurularında 500.000 YTL' yi aşmadığı takdirde hibeye esas proje toplam tutarının % 50 sine hibe yoluyla destek verilir. Projeler bütçeleri KDV hariç hesaplanmalıdır.
-Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları - Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olan ve kabul edilen altyapı tesislerine yönelik yatırımlarda, toplam hibe miktarı 375.000 YTL' yi geçmez. Hibeye esas proje toplam tutarı 500.000 YTL' yi aşmadığı takdirde, katma değer vergisi dahil hibeye esas proje toplam tutarının % 75 ine hibe desteği sağlanır. Projeler bütçeleri KDV hariç hesaplanmalıdır. Bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan proje teklifleri, tebliğin yayım tarihi olan 30/Ekim/2009 tarihinden itibaren altmış gün içinde Aydın Tarım İl Müdürlüğüne teslim edilmesi gerekmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri