Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Ege ve Akdeniz bölgeleri Genç İşadamları Federasyonunun 50. olağan toplantısı Uşak ilinde gerçekleştirilmişti. Toplantıda ekonomi ağırlıklı değerlendirmeler yapılırken, aynı zamanda Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı da yapmış olan TUGİK Genel Başkanı Hazım Sesli, yaptığı konuşmada bir de itirafta bulundu. Uşak’taki sanayi kuruluşlarının bünyelerinde arıtma tesisleri bulunmadığı için atık suları arıtılmadan Büyük Menderes Nehri ve Gediz Nehri’ne bıraktıklarını hatırlatan Sesli, “Uşak sanayisi her 2 nehrimizi kirletiyor ve bu atık sular belki de denize kadar gidiyordu. Ege-Akdeniz Bölgesi Genç İşadamları federasyonu olarak tabiî ki çevreyle ilgili çalışmalarda yaptık. Bu bağlamda da arıtma tesislerinin bir an önce tamamlanması için harekete geçtik. Ben Uşak Organize sanayi Bölgesi Başkanı seçildiğimde gazeteci arkadaşlarıma, biz Uşak olarak evet çevreyi kirletiyoruz. Ama çevreyi kirletmemek için seri şekilde arıtma tesislerimizi tamamlayacağız dedim. Bu bağlamda da ardı ardına 3 tane dev arıtma tesisimizi Uşak’a kazandırdık.
Şimdilerde arıtma tesislerimizden çıkan suları tarım arazilerimize sulama suyu olarak aktarıyoruz. Ancak daha önceki yıllarda gerek Gediz, gerekse Büyük Menderes Nehri’ne bırakılan atık sularının içindeki tortular mevsim kurak geçtiği için nehir içerisinde kalmış ve nehirlere suyun gelmesiyle de bu tortular büyük pislik yaratmış ve balık ölümlerine yol açmıştır. Evet, biz gerek Denizli bölgesi, gerekse İzmir bölgesi’ndeki nehirlerimizi kirlettiğimizi kabul ediyoruz. Bugünde bu çevre ayıbına son vermek için seri çalışmalar yapıyoruz. Şu anda nehirlerimizin içerisinde kalan tortuların temizlenmesi için İzmir ve Uşak Valiliklerimiz çalışma içerisindeler. Bizde Uşaklı sanayiciler olarak bu temizleme çalışmasına maddi ve manevi katkı koymaya hazırız. Üzerimize düşecek görevi yapmaya hazırız” dedi.
Uşak sanayisinden bırakılan atık sular günümüzde arıtmalarda temizleniyor. Fakat Uşak ile bu iş bitmiyor. Çünkü Uşak’tan gelen atık sular Denizli ve Aydın’daki sanayi ve belediyelerin evsel atık sularıyla buluşuyor. Bu sularda, Menderes havzasını takiben Söke ve oradan Ege Denizi’ne ulaşıyor. Bu nedenledir ki, Uşak’ın gösterdiği çevre duyarlılığını denizli ve Aydın’daki sanayi kuruluşları ve belediyelerde göstermeliler” dedi.