█Gerçek Gazetesi
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Aydın Şubesi 17 Ağustos Depremini anmak için, deprem fotoğraflarından oluşan bir sergi açtı. Vali Recep Yazıcıoğlu Salonu'nda açılan serginin açılışına İMO Aydın Şube Başkanı İnşaat Mühendisi Ahmet Ünveren, İMO Aydın Şube üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
İMO Aydın Şube Başkanı İnşaat Mühendisi Ahmet Ünveren serginin açılışında yaptığı açıklamada 17 Ağustos Depremi yıl dönümü nedeniyle, depremden korunma yolları, vatandaşların deprem anında ve sonrasında nasıl davranacağına dair bilgilendirmelerde bulundu.
Aydın"da 2000 yılından sonra yapılan binaların eskisine göre çok çok daha dayanıklı olduğunu belirten İnşaat mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı İnşaat Mühendisi Ahmet Ünveren, Aydın"daki yapı stoğunun yüzde 40"nın taranması gerektiğine işaret etti. Bu binalardan en azının yüzde 10"nun yıkılıp yenilenmesi gerektiğini dile getiren Ünveren, geriye kalan yüzde 30"luk kısmın güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye"deki deprem durumunun Aydın"dakinden çok farksız olmadığını söyleyen Ünveren, İstanbul"da ve Van"daki depremlerde nasıl ki insanlar hayatlarını kaybettiyse Aydın"da da bir deprem olursa farklı bir sonuç çıkmayacak. Şu anda İl Afet Müdürlüğü, Belediyeler, Aydın"da deprem senaryolarına hazırlıklı değil. Olası bir depremde hangi mahalleler daha riskli ve ağır hasar alacak yerleri yaklaşık bilebiliyoruz. Elimizde matematiksel veri anlamında çok fazla veri yok. Binalarda şu an sadece 2 bin yılından önce yapılıp yapılmadığıyla ilgili bir değerlendirme yapabiliyoruz. Bazı illerde binalar depremlere dayanıklılık noktasında incelendi ve deprem senaryosu hazırlandı fakat Aydın"da böyle bir yeterli çalışma mevcut değil dedi.
Herhangi bir depremde yapı stoğunun yüzde 40"ının ağır hasar alacağını ifade eden Ünveren, Bazı illerin üniversitelerle birlikte çalışma yaparak binaların depremde kaç dereceye kadar dayanıklı olup olmadığını tespit etti.Aydın"da yer alan arazi şekilleri yerine göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin yüksek yerlere doğru çıkıldıkça kayaçların yoğunlaşması deprem riskini azaltırken ovadaki arazi yapısı böyle olmuyor ve daha gevşek bir yapıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bunun için Aydın da aynı şekilde olması gerekir ve deprem senaryolarının bir an önce hazırlanması gerekir şeklinde konuştu.
"AYDIN HASTANELERİ DEPREME KARŞI DAYANIKSIZ"
Aydın"daki mevcut hastanelerin güçlendirme projelerinin hazırlandığını ve hastane binalarının depreme karşı dayanıksız olduğu tescillendiği halde beş yıldır güçlendirmelerinin yapılmadığını belirten Ünveren, Aydın"da deprem olduğunda hastaneler yönünde bir sıkıntının var olduğunu işaret etti. Yeni çıkan kentsel dönüşüm yasasının mevcut binaların daha hızlı bir şekilde taranmasına olanak sağlayacağını hatırlatan Ünveren, önümüzdeki beş yıl içinde Aydın"da depremde hasar görecek binaların yüzde 20"lere ve yüzde 10"lara çekilebileceğini söyledi.
(iha)