Türkiye’de 2700 kişi sağlıklı su tüketimi için çalışıyor

Türkiye’de 2700 kişi sağlıklı su tüketimi için çalışıyor



Gerçek Gazetesi
Türkiye genelinde bin 200 saha çalışanı ve bin 500 laboratuar görevlisinin tüm su işletmeleri ve piyasa bazında incelemelerini aralıksız olarak sürdürdüğü bildirildi.
Aydın Valiliği"nden konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı"nın bir sivil toplum kuruluşunun hazırladığı ''Ambalajlı Su Raporu''ndaki iddialarla ilgili inceleme yaptığı belirtildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada ''30 çeşit kirleticiye rastlanan bir suya sağlıklıdır raporu verildiği'' iddiasının ''akıl dışı'' olduğu ifadelerine yer verildiğine işaret edilen açıklamada, “Verilerin kaynağı, analiz metodu, analizi yapanların yetkinliği, laboratuar koşulları değerlendirildiğinde raporun bilimsel bir dayanaktan yoksun olduğu, bilimselliği tartışmalı bir rapora dayanılarak haksız yere kamuoyunda infial uyandırmaya çalışmanın etik bir davranış olmadığı bildirilmiştir. İçme-kullanma sularının takibini düzenleyen mevzuatımız Avrupa Birliği standartlarında usul ve esaslar içermekte, Türkiye'de de Avrupa Birliği ülkelerindeki mevzuat uygulanmaktadır. Su dolum tesisleri, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Bakanlığımız merkez teşkilatınca düzenli olarak denetlenmekte, alınan numunelerde hem mikrobiyolojik hem de kimyasal olmak üzere toplam 56 parametrenin analizi yapılmaktadır. Analizler Ulusal Referans Laboratuarı olan THSK Tüketici Güvenliği Laboratuarları"nda ve yetkilendirilmiş Halk Sağlığı Laboratuarları"nda yapılmaktadır” denildi.
Yapılan denetimlerde geçici aksaklık tespit edilen firmalara uygunsuzlukların neler olduğu anlatılmakta ve aksaklıklarını gidermeleri için bir hafta süre verilmekte olduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Firmalar bu eksikliklerini giderdiği zaman Halk Sağlığı Müdürlüğümüze müracaat etmekte, yapılan denetimlerde ve analizlerde eksikliklerini giderdiği anlaşılan firmalar yeniden su üretimine başlamaktadır. Tespit edilen uygunsuzluk düzeltilemeyecek boyutta ise firmanın faaliyetine izin verilmemektedir. Türkiye genelinde bin 200 saha çalışanı ve bin 500 laboratuar görevlisi ile tüm işletmeler hem tesis hem de piyasa bazında incelenmekte, bu çalışma sonucuna göre cezai işlemler uygulanmaktadır. İleriki dönemde bu uygunsuzlukların tekrarlanmaması için alınacak önlemler planlanmaktadır. Bakanlığımızın su güvenliği konusundaki gösterdiği hassasiyet ve aldığı tedbirler kamuoyunun malumudur” (iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri