Türk Kadını Seçme ve Seçilme Hakkının yıldönümünü kutluyor

Türk Kadını Seçme ve Seçilme Hakkının yıldönümünü kutluyor


Gerçek Gazetesi
Levent TUNCER
Türkiye"de 1934 yılında kadına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 79. yıldönümü Söke"de çeşitli etkinlikler kutlanıyor.
Söke Kadın Meclisi, Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin yıldönümü nedeniyle Atatürk Anıtı"na çelenk sunumu gerçekleştirdi. Törene Söke CHP başta olmak üzere, ADD ve ÇYDD gibi sivil toplum örgütleri de destek verdi.
Gerçekleştirilen çelenk sunum töreninde açıklamayı Söke Kadın Meclisi adına Emel Duymaz yaptı. Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin tarihçesi ile ilgili bilgiler veren Emel Duymaz açıklamasında; “Kadınların katıldığı ilk genel seçimlerden sonra Mart 1935 yılında toplanan ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi"nde 18 kadın yer aldı. Türk kadını seçme ve seçilme hakkına birçok batı ülkesinden daha önce sahip oldu. Atatürk kadının seçme ve seçilme hakkına kavuşmasıyla ilgili olarak "medeni memleketlerin birçoğunda, kadından esirgenen bu hak bugün Türk kadınının elindedir. Ve onu salahiyet ve liyakat "la kullanacaktır " dedi. Acaba Türk kadını 79 yıl önce verilen bu hakkı salahiyet ve liyakatla kullanmış mıdır? Ne yazık ki hayır. Yapılan araştırmalar Türk kadınının ailesinin seçtiğini seçtiği ve kendisinden de seçilmediğini göstermektedir. Son seçimlere göre kadın milletvekili sayısına baktığımızda meclisin yüzde 14"ünü teşkil eden 78 kadın milletvekili sayısı ile Türkiye dünya ülkelerinin çok gerisindedir. Son yıllarda kadının toplumdaki yerine ilişkin dikkate değer çalışmalar yapılmakla beraber özellikle kadınlara tanınan siyasal haklar ve hakların istenilen şekilde kullanılıp kullanılmadığı konusu, üzerinde durulmaya değer bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadın bugün yerel yönetimlerde, siyasal partilerde ve parlamentodalar. Ancak kadınlarımızın nüfus yapısına orantılı olarak mecliste temsil edilmeyişi bir sorun olarak yüreğimizi yakmaktadır. Atatürk uyguladığı eğitim ve kültür politikalarıyla bilimsel düşünceyi, dinsel düşünce karşısında bağımsızlaştırmayı amaçlamıştı. Din ile siyaseti karıştırmamak, dini çıkar uğruna kullanmamak çok önemlidir. Türk kadını, Atatürk ilkelerinin korunması, demokrasinin yerleşmesi adına, politikada daha çok yerini almalıdır. Mecliste çoğalmalıdır” ifadelerine yer verdi. (iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri