Gerçek Gazetesi
Didim"de kayıt dışı ev turizminin neden olduğu kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdamda neden olduğu sıkıntıların önüne geçilmesi için denetimlerin sıklaştırılması kararlaştırıldı.
Didim"de kayıt dışı ev turizminin neden olduğu kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdamla ilgili olarak Didim Turizm Derneği öncülüğünde geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Didim Vergi Dairesi Müdürü Aziz Sarı, Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay, Didim Emlakçılar Derneği Başkanı Osman Coşkun ve otel işletmecileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay, kiralama işlemleri yapan evlere karşı denetlemelerin olmasına rağmen, kiralamaların giderek arttığına işaret ederek, Didim"de her yerde kiralık ev tabelası yazısı var. Bu işi çoğaldı ve akıl almaz düzeylere geldi. Bundan hepimiz zarar görüyoruz. Geçen yıl Didim"e otellerden ve tur operatörlerinden edindiğimiz bilgiye göre 80 bin turist gelmiş. Havalimanı yoluyla da ilçemize 80 bin turist gelmiş. Yani Havayoluyla da olsa yani kiralık evler için geçen yıl Didim"e 80 bin kişinin geldiği görülüyor. Bu çok büyük bir rakam ve önlem alınamazsa çok daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkacak dedi.
Didim"de hemen herkesin bu işi yaptığını kaydeden Atbay, Bu işi yapan isimse isim, siteyse site bunları yazılı olarak gerekli kurumlara bildirmeliyiz. Kimseden korkmadan bunun yapmalıyız. Bu durumdan şikayet ediyoruz ama herkes üzerine düşeni yapsın. Böyle giderse Didim"de çalıştırılacak otel kalmayacak diye konuştu.
VERGİ KANUNU MÜDAADE EDİYOR
Didim Vergi Dairesi Müdürü Aziz Sarı da, Didim"de ev kiralama işleminin yoğun olduğunu fakat kiralama yapan kişinin vergi beyanında bulunması durumunda işlem ve takibinin yapılabileceğini söyledi. Vergi beyanında bulunmanın ise zorunluluk olmadığının altını çizen Sarı, Yasalara göre kiralama yapan kişinin kira geliri 2800 TL"nin üzerini aştığında vergi beyanında bulunabiliyor. Bu kişiler ya da kurumlar ben vergi veriyorum, beyanda bulunmak istiyorum derse vergi beyanı açıyoruz. Yoksa zorunluluk yok şeklinde konuştu.
Evlerini kiraya veren Yabancı vatandaşlara yönelik çalışma yapılması anlamında personelde sıkıntı olduğunu belirten Sarı, şunları söyledi: Personelimizde yabancı dil sorunu mevcut; bu ciddi bir sorun. Buna rağmen gelen talepleri değerlendiriyoruz
İHBARLAR 444 0 189 YAPILACAK.
Kiralama konularında kendilerine gelen ihbarlar üzerinde çalışma yapamadıklarını belirten Sarı, ihbarların 444 0 189 no"lu hatta yapıldığını ve Bakanlıkça değerlendirilen ihbarların iş emri olarak kendilerin geldiğini ve yaşanan süreçten sonra çalışmalara başladıklarını kaydetti. Sarı, 2 kişilik ekiple denetimler yaptıklarını söylerken kiralık evlerle ilgili sorununda muhatap sorunu yaşadıklarını ve somut delillerle hareket edebildiklerini ifade etti.
Didim Emlakçılar Derneği Başkanı Osman Ayyıldız ise kiralık ev sorunun sahil kesimlerinde yaşanan bir sorun olduğunu, kontrol altına alınmasının güç olduğunu söyledi. Coşkun, Yurt dışında ise bu tür bir sorunun yaşanmadığını çünkü ülkeye giriş yapanların kayıt altına alındığını söylerken, Türkiye"de bu sistemin olmadığını bu sebeple ülkemize giren yabacıların günlük, kiralık evlerde kaldığını dikle getirdi.
VERGİ DAİRESİ İNTERNETTEKİ İLANLARI DELİL KABUL ETSİN.
Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ise yaşanan sorunun ortak bir sorun olduğunu, bu konu üzerinde Vergi Dairesinin yaptırımının olması gerektiğini dile getirdi. Başkan Kamacı İnternet sitelerinde bu tür ilanların olduğunu ve Vergi Dairesinin somut bir delil istiyorsa bunları ihbar kabul etmesi gerektiğini hatırlattı.
Başkan Kamacı İngilizlerin ve diğer tatilcilerin Altınkum ve çevresindeki otellerin sayesinde Didim"e geldiğini, Emlakçıların, müteahhitlerin otelciler sayesinde buraları keşfettiğini söylerken Gelinen süreçte ne yazık ki en büyük darbeyi otelciler yedi. Biz belediye olarak her zaman yanınızdayız. Burada emlakçılar kiraladıkları kişilerden beyanname istesin. Sitelerde bulunan kafe ve barlarda denetleme yapsın. Biz zabıtamıza yönlendiririz. Kayıt dışılığında önüne geçilsin.dedi.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ.
Konuşmaların sonrasında toplantıya katılan otel işletmecileri söz alarak önerilerini sundular.
Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay ise amaçlarının ortadaki haksız rekabeti kaldırmak olduğunu vurgu yaparken, kayıt dışılığında önüne geçmek istediklerini belirtti. Toplantıda sonuç olarak aralarında Turizmci, Belediye Zabıtası, Vergi Dairesi çalışanı ve Emlakçıları temsilen birer kişinin katılacağı bir ekibin kurulması ve bu ekibin ihbar yapılan yerlerde inceleme yapması, Site yöneticilerine yazılı uyarıda bulunulması ve konuyla ilgili imza kampanyası başlatılıp, Toplanan imzaların Bakanlığı gönderilmesi konusunda hem fikir olundu. (iha)
Turistler evlerde kalmış
80 bin turist evlerde kalmış
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.