Haber: Durmuş Tuna
Didim turizminin gelişmesi için yatırımcı gelmesi gerektiğini belirten Tuncer'in açıklamaları Mera Alanı konusuna yeni bir boyut kazandırdı. İl Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde devir konusunda yazışma başlatabileceklerini belirten Tuncer'in "Mera Alanı konusunu yakından takip ediyoruz" şeklindeki sözleri memnuniyetle karşılandı.
YAŞANAN OLUMSUZ DURUMLAR DİDİM'İN GELECEĞİNE OLUMSUZ ETKİ EDİYOR
İl Kültür ve Turizm Müdürü Tuncer'in, "Didim'e büyük yatırımcılar gelmeli. Didim'e beş yıldızlı oteller yapılmıyor. Bu konuda basın olarak sizlerin desteğinize ihtiyacımız var" sözleri üzerine basın mensupları Didim'de yaşanan olumsuzlukları dile getirerek, "Balık üretim çiftlikleri, Manastır Koyu davası, Mera Alanının beton santralleri tarafından işgali ve benzeri bir çok mesele varken yatırımcı nasıl gelsin? Mera Alanı konusu başlı başına sorun" dediler.
"KORUNMASI GEREKEN ÖNCELİKLİ YER"
Basın mensuplarının olumsuzlukları dile getirmeleri üzerine Tuncer yaptığı açıklamada, "Mera Alanı, Turizm Gelişme Bölgesi olarak ilan edildi. Bizde değil Mera Alanı, Tarım Bakanlığı'na ait. Belediye de sözleşmeyi feshetmiş. 22 Mart’ta da beton santrallerinin sözleşmesi bitiyor. Bizim bakanlıkla hiçbir alakası yok. Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinin yasadaki tanımı çok açık. Kültürel değerler anlamında hem de turizm potansiyeli anlamında korunması gereken öncelikli yerlerdir. Tanım böyledir. Dolayısıyla o bölge de Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinde" dedi.
"GÖRÜŞÜMÜZ ALINSAYDI OLUMSUZ OLURDU"
Bakanlık olarak balık çiftliklerine karşı tutumlarının aynısı beton fabrikaları için de geçerli olduğunu belirten Tuncer, "Tıpkı bakanlığımızın balık çiftliklerinde tutumu neyse, buradaki tutum da aynı. Benim dönemimden önce gerçekleşen, muhtemelen bakanlığımızın görüşü sorulmadan yapılan bir tesis o. Eğer bakanlığımızın görüşü sorulsaydı, 2016 yılında Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesindeyse görüşümüz kesinlikle olumsuz olurdu. Ya sorulmadı ya da 2016 yılında Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi dahilinde değildi o parsel. Tarıma belediye vermiş o izni. Şimdi dolayısıyla benim tahminim 2016 yılından sonra oranın Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi içine alındığı" dedi.
"TURİZMİ TEHDİT EDECEK HER TÜRLÜ YAPIYA KESİNLİKLE KARŞIYIZ"
Mera Alanında faaliyet gösteren üç beton santralinin kiralama sürelerinin bitmek üzere olduğunu belirten Tuncer, "2022 Mart ayında sözleşmeleri bitiyor. Eğer bizim fikrimizi soran bir kurum olursa ki, sormak zorundalar. Açık ve net kesinlikle kararımız olumsuzdur. Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi orası. Orada turizmi ilgilendiren bir yatırıma tabi ki hem teşvik etme, hem de destek olma anlamında sorumluluğumuz var. Turizmi tehdit edebilecek her türlü yapılaşmaya biz orada karşıyız" dedi.
"BİZE TAHSİSİ İÇİN BİR YAZIŞMA SÜRECİ İŞLETİRİZ"
Süreci yakından takip ettiklerini belirten Tuncer, "Net bir şekilde söyleyeyim. Süreci biliyorum, süreci takip ediyoruz. Bizimde takip ettiğimiz bir konu. Biz de mart ayını bekliyoruz. Ne olacağıyla ilgili hükümde bulunmak çok zor. Tarım ve Orman Bakanlığından bize tahsisi için bir yazışma süreci işletiriz. Öncelikle Mart ayını bekleyelim. Biz de normal bir vatandaş gibi aynı muameleyle karşılaşıyoruz. Mera veya mera vasfını değiştirmek için bedelini ödemek konusunda yasada bağlayıcı hükümler var. Bakanlığımızda gerekli bedelleri ödeyerek kendi mülkü olarak kendine tahsis ettirebilir. Yatırıma açabilir. Bununla ilgili ben de mart ayından sonra gerekli takibi yapacağım" dedi.