Gerçek Gazetesi
Tüketici Hakları Derneği (THD) Aydın Şube Başkanı Ümit Kutbay, tüketicilerin satın almış oldukları mal ve hizmetler ile ilgili gerekli tüm belge ve bilgileri edinmeleri konusunda uyardı. Kutbay, eksik olarak teslim alınan ürünlerde, haklı olsalar bile tüketicilerin haksız durumunu düşebileceğini belirtti.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan THD Aydın Şube Başkanı Kutbay, bazı firmalardan yaptıkları alışverişler sonrası mağdur olan birçok kişinin kendilerine müracaat ettiğini söyledi. Mağdurlarla yapılan görüşmelerde birçok kişinin mal veya hizmeti alırken eksik bilgi veya belge aldığını ifade eden Kutbay, bu durumdan belgeyi vermeyen firma kadar tüketicilerinde sorumlu olduğunu kaydetti. Tüketicilerin hangi alışverişten hangi belgeyi isteyeceğini ve bu konuda nelere dikkat edeceğini bilmesi gerektiğini belirten Kutbay, "Tüketiciler gerekli belgeyi öncelikle istemeli, istenilen belgeyi vermeyen firmadan mal ve hizmet satın almamalı. Bu tür işyerleri ilgili kamu kuruluşlarına şikayet edilmeli ve tüketici örgütlerinden yardım istemeli. Satın alınan mal ve hizmet ayıplı çıktığında hak arayabilmek ve firmaların vergi kaçırmasının önüne geçebilmek için fatura ve fiş almak alışkanlık haline getirilmeli. Bununla birlikte aldığımız ürünlerin garanti belgelerinin be Türkçe kullanım kılavuzlarının bulunmasına özen göstermeliyiz. Özellikle kredi kartları ve tüketici kredileri kullanımında da verilmesi zorunlu olan sözleşmeleri mutlaka banka yetkililerinden talep etmeliyiz" dedi.
Yaptığı alışverişte mağdur olan tüketicilerin yasal süre içerisinde mutlaka müracaatlarını yapması gerektiğini hatırlatan Ümit Kutbay, başvuruların ilk önce firmaya, firmadan olumsuz cevap alınması durumunda ise tüketici örgütlerine yapılması gerektiğini açıkladı. Yasal başvuru sürelerinin duruma göre 7 gün ile 2 yıl arasında değiştiğine işaret eden Kutbay, "Eğer mağdur başvuru süresini geçirirse Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne yapacağı resmi başvuru hakkını kaybeder. Firmaya başvuruda bulunmayan tüketicinin tüketici mahkemesine yapacağı resmi başvuru kabul edilmez. Diğer taraftan resmi başvuruların kabul edilebilmesi için ayıplı mal ve hizmetler nedeniyle hak arama süresi içerisinde ilgili firmaya başvuruda bulunulduğunun kanıtlanması gerekiyor. Bunun için en doğru yöntem, hak arama süresi içerisinde olumsuz cevap alındıktan sonra süreyi geçirmeden ilgili firmaya bir ihtarname göndermektir" diye konuştu.
Her hangi bir mağduriyetle karşı karşıya kalmak için tüketicilerin tam belde ve doğru bilgiye sahip olmasının önemine değinen Kutbay, ürünlerin yanlış kullanımının tüketiciyi bağlayan bölümde değerlendirildiğini hatırlattı. Bazı firma yetkililerinin bazı durumlarda sattıkları ürünler hakkında yanlış bilgiler verdiklerinin altını çizen Kutbay, sözlü ifadelerin reddedilebilir olması nedeniyle tüketicilerin bu durumlarda haksız duruma düşebileceğini sözlerine ekledi.
(iha)