█GerçekGazetesi
11. Dil ve Kültür Festivali"nin 6 Haziran"da Aydın"da yapılacak olan etkinliği öncesi Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre ve 16 ilçe Milli Eğitim Müdürü bir araya geldi.
AY Mendo tesislerinde yapılan toplantıda konuşan, Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, dil festivali için üzerlerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduklarını söyledi.
Toplantıda eğitim camiasının desteğinden memnun olduklarını belirten Aydın Gönüllü Eğitimciler Derneği Başkanı 11. Dil ve Kültür Festivali Aydın Komite Başkanı Şenol Tayfun, 24-25-26 Mayıs tarihlerinde İzmir Fuarı"nda yapılacak Kültür Şöleni ve 6 Haziran"da Adnan Menderes Stadyumu"nda yapılacak Türkçe Olimpiyatları için verdikleri destek için teşekkür etti. "11 yıldır düzenlenmekte olan Türkçe olimpiyatlarında Afrikalı bir gencin okuduğu şiirle duygularımız kabarıyor diyen" Tayfun, Hollandalı bir öğrencinin kaleminden dökülen Türkçe kompozisyonla tefekküre dalıyor, Kazakistanlıların oynadığı kolbastıya aynı coşkuyla eşlik ediyoruz. Belli ki biz de aslında kendi kültürümüzü yeterince hissedememenin, derya içindeyken ıslanamamanın özlemini çekiyoruz. Bir şiir kitabını karıştırmayalı belki aylar oldu, türkülerin tadına daha varamadık, halkoyunlarını sadece resmi bayramlarda izlemekle yetindik. İşin daha korkuncu, son yıllarda özellikle yaygın internet kullanımı ve diğer teknolojik gelişmelerin etkisiyle, doğru biçimde Türkçe kullanımından giderek uzaklaştık. Özellikle telefon ve internetteki yeni yazışma dilinin bizi zaman içerisinde Türkçenin yozlaşmasına kadar götüreceği noktasında kaygılarımız var. Türkçenin anlatım gücü yüksek ve geniş söz varlığından yeterince yararlanamıyoruz. Bunun en bariz göstergesi de, işin uzmanlarından öğrendiğimiz kadarıyla yaklaşık Altı yüz bin söz varlığına sahip Türkçeyi günlük hayatımızda birkaç yüz kelime kullanmakla yetiniyoruz. Oysa, kullanılmayan her kelime, atasözü ve deyim zamanla unutulup kaybolurken, kültürümüzden bir parçayı da koparıp götürüyor. Gençler, artan imkânların etkisiyle bizden olmayan değerlere daha çok yöneldikçe, kendi türkülerinden, yöresel zenginliklerinden, şiirinden, nesrinden uzak yetişiyor. Edebi eserler, milletlerin yüzyıllar boyu süren birikimlerini yansıtıyor; bu birikimler, o toplumun hayat bakışını ideallerini kapsıyor. Halkın kültürel ve sosyal değerlerinin edebi metinlerle işlenerek korunduğu ve sonraki nesillere bu yolla aktarıldığı düşünülürse, geçmişini bilmeyen ve öğrenmeyen bir çocuğun geleceği için, isabetli hayaller kuramayacağı gerçeği ile karşı karşıyayız. Türkçe olimpiyatları, ezberlerimizi biraz daha bozuyor. Türkiye"den on binlerce km uzakta dünyanın beş kıtasından dini, kültürü, dili bambaşka çocuklar yeri geliyor, Türkçeyi bizden daha iyi konuşuyorlar. Yetmiş beş milyonu heyecana boğuyorlar, bizi şaşırtıyorlar. dedi.
AYDIN SAHİP ÇIKSIN
Dil ve Kültür şenliğine destek vereceklerini ve bu heyecanın tüm öğrencilerin yaşamasını arzu ettiklerini belirten Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre ise, organizasyona tüm Aydın halkının sahip çıkmasını istedi. Bu konuda üzerine düşen her şeyi yapacaklarını söyleyen Töre, Bizler ayağımıza gelen bu fırsatı değerlendirerek bütün öğrencilerimizin bu heyecanı yaşamasını istiyoruz. Bu konuda sayın valimiz, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ve ilgili kurum müdürleri ile bir değerlendirme yemeğinde bu olaya bütün Aydın"ın sahip çıkması gerekir. Yüz kırk ülkeden iki bin öğrencinin iştirakiyle İzmir fuarında 24-25-26 Mayıs tarihlerinde her ülkenin kendi standında ülkelerine ait ürünlerini, kültürlerini yemek, kıyafet, şiir, şarkı, halkoyunları, tiyatrolarını sergileyecekler. Biz, bu çocuklarımızı Bosna-Hersek"e Arnavutluk"a Kazakistan"a götüremeyiz. Bu ülkenin çocukları bizim ülkemize gelmiş, yüz kırk ülkenin kültürünü aynı anda seyretmek tarihi bir fırsattır. Bu tarihi fırsatı kaçırmamalı. Ben, sevginin açamayacağı hiçbir kapının olmadığına inanıyorum. Öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin ve bütün Aydınlıların, bu programlardan çok şeyler öğreneceklerine inanıyorum. şeklinde konuştu.
(iha)