Tırpancı, “Verem öldürücü bir

Tırpancı, “Verem öldürücü bir hastalık, fakat tedavi edilebilir”

Gerçek Gazetesi
Aydın Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, veremin tevdi edilmemesi halinde ölüme yada sakatlıklarla yol açabileceğini belirterek, “Verem ölümcül fakat tedavi edilebilir bir hastalıktır” dedi.
Veremin insanlık tarafından bilinen, dünyada her yıl milyonlarca insanı tehdit eden, acil hareket planı gerektiren, ölümcül ancak tedavi edilebilir bulaşıcı bir hastalık olduğunu kaydeden Hüsnü Tırpancı, tüberküloz mikrobunun vücuda girdikten sonra uzun süre hastalık yapmadan kalabildiğini belirterek, verem solunum yolu ile bulaşan bir hastalık olduğunu ifade etti. Aksırma ve öksürme sırasında ağzın kapatılması, odanın havalandırılması hastalığın yayılmasını engelleyen en basit ve en etkin önlemler olduğunu kaydeden Tırpancı, “Verem yiyecek, içecek ve kullanılan ortak eşya ile bulaşmaz. Ailede veremli bir kişi olduğunda hastalığın en kolay bulaşabileceği kişiler çocuklardır. AİDS, şeker hastalığı, mide rezeksiyonu, böbrek nakli gibi hastalıklarda; herhangi bir nedenle vücut direncini düşürecek bir ilaç kullanımı ya da alkolizm, uyuşturucu kullanımı gibi durumlarda verem hastalığı kolayca ortaya çıkar” diye konuştu.
Hastalığın başlıca belirtilerini öksürük, balgam çıkarma, kilo kaybı, iştahsızlık, ateş, gece terlemeleri, öksürük ile kan gelmesi olarak açıklayan Aydın Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, öksürüğü üç haftadan çok devam edenlerin en yakın verem savaşı dispanserine başvurmaları gerektiğini dikkat çekti. Verem teşhisinin gecikmesi halinde, çevreye bulaştırma riski yanında, hastalığın tedavisi konusunda da zorluklar ortaya çıkacağını dile getiren Tırpancı, “Verem hastalığında doktora başvuru gecikince, hastalık akciğerleri tahrip eder. Veremin teşhisi için verem savaşı dispanserleri ve göğüs hastalıkları hastanelerinde, hastanın balgamının muayenesi, akciğer filminin çekilmesi, verem deri testi ve bazı hallerde gerekli kan tetkikleridir. Doğru tanı için, balgamda verem mikrobunun gösterilmesi önemlidir. Türkiye"de verem savaşı dispanserlerinde tanı işlemleri ücretsizdir yapılmaktadır” şeklinde konuştu.
VEREMLİ KİMSE
TEDAVİYİ BAŞLADI MI
BULAŞICI OLMAKTAN
ÇIKAR
Verem tedavisinde başarı için hastanın kendisine tedavi eden personel ile işbirliği içinde olması gerektiğini belirten İl Sağlık Müdürü Tırpancı, şunları söyledi: “Bilinmelidir ki; verem tedavi edildiğinde kesinlikle şifa bulan bir hastalıktır. Ancak hastalık hiç tedavi edilmezse hastaların yüzde 50"si kısa süre içinde kaybedilir. Tedaviye başlandıktan kısa süre sonra hastalar çevre için bulaştırıcı olmaktan çıkarlar. Bu nedenle tedavi, çevreyi korumanın en iyi yollarından biridir. Hastalıkta tedaviye ara verilmesi ya da ilaçlarının bazılarının kesilmesi, kısa sürede bu ilaçlara karşı direnç gelişmesine sebep olmakta ve hastalık müzminleşmektedir. Verem tedavisi Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak yerine getirilmektedir. Tüberküloz tedavisini yürüten sağlık üniteleri Verem Savaşı Dispanserleri, Göğüs Hastalıkları Hastaneleridir. Veremli bir hastanın tedavisi süresinde başta çocuklar olmak üzere tüm aile bireylerinin de mutlaka verem savaşı dispanserlerinde kontrolden geçirilmesi gereklidir”
(iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri