█ Gerçek Gazetesi
Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer alıyor dedi.
10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Dr. Hüsnü Tırpancı, Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik Dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25"inin, diyabetin yüzde 27"sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30"unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşama tarzının yaygınlaşmasıdır. Fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir. Bunun yanında fiziksel aktivitenin arttırılması sağlık harcamalarının dolayısıyla ekonomik maliyetin azaltılmasında uygulanabilir, maliyet etkin ve en temel stratejilerden birisidir. Bakanlığımız tarafından 2002 yılında yapılan "Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım" araştırma raporuna göre toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların tüm toplum için oranının yüzde 3.5 düzeyinde olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle toplumun yüzde 96.5"i düzenli olarak fiziksel aktivite yapmamaktadır diye konuştu.
HAFTADA EN AZ 5 GÜN HAREKET EDİN
Haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmasının sağlığın korunması, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için yeterli olacağını savunan Tırpancı, Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel çaba gerektiren fiziksel aktivitelerdir. Tempolu yürüyüş, bahçe işleri gibi faaliyetler orta şiddette fiziksel aktiviteye örnektir.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak, yaşamın her alanında ve her yerde toplumun genelinde fiziksel aktiviteye katılımı arttırmak, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için 10 Mayıs "Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü" olarak belirlenmiştir. Bu gün dolayısıyla yapılacak olan faaliyetler "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı" dahilinde ilimizde gerçekleştirilecektir şeklinde konuştu.
(iha)