Tercih Danışma Bürosu hizmete girdi

Tercih Danışma Bürosu hizmete girdi


Gerçek Gazetesi
Murat TAN
Söke"deki öğrenim gören öğrencilerin 'Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş' (TEOG) tercihlerine yardımcı olmak üzere Söke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Rehberlik ve Araştırma Merkezi(RAM) işbirliği ile Söke"de toplamda 11 ayrı Tercih Danışma Bürosu oluşturuldu.
Söke Öğretmenevi"nde oluşturulan Tercih Danışma Bürosu"nda Söke Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Zekeriya Arak ve Rehberlik Öğretmeni Şuayip Örenli tarafından tercih danışmanlığı hizmeti verilirken, Söke genelinde 10 ortaokulda da tercih danışmanlığı hizmeti öğrenci ve velilere dönük sunulmaya başlandı.
31 Temmuz ve 8 Ağustos tarihleri açık tutulacak olan Tercih Danışma Bürolarında görevli rehber öğretmenler tarafından, 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında uygulamaya konulan TEOG sınav sisteminin değişmesinden dolayı dikkatli şekilde yeni oluşan kurallara göre tercih yapılması ve mutlaka bir uzmandan yardım alınması noktasında öğrenci ve veliler bilgilendiriyor. Ayrıca görevli öğretmenler TEOG Tercihlerinde dikkat edilmesi gereken noktaları da öğrenci ve velilerle paylaşıyorlar.
Velileri ve öğrencileri bilgilendiren rehber öğretmenler, TEOG Yerleştirme işleminin, tek tercih şeklinde ve tek seferde yapılacağını belirterek öğrencilerin tercihlerini, Türkiye Geneli Yüzdelik Dilimdeki konumları, başarı puanları ve okulların kontenjan durumlarını değerlendirerek yapacaklarını önemle belirtiyorla.

“TEOG İÇİN
ALTIN KURALLAR”
Öte yandan rehber öğretmenlerden alınan bilgiler ışığında ve yeni sisteme göre; Tercihler, A GRUBU ve B GRUBU olmak üzere iki grupta alınacak. A Grubu için öğrenciler, Türkiye"deki tüm yer ve okul türlerini içeren 15 adet tercihte bulunabilecekler. B Grubunda ise, en az dört okul türü zorunlu olarak seçilecek.
A Grubu tercihleri sonucunda herhangi bir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, B Grubu okul türü önceliğini içeren tercih başvurularına göre ikâmet ettikleri adrese en yakın boş kontenjanı olan okula puan üstünlüğü esasına dayalı olarak yerleştirilecek.
Tercih işlemlerinde esas hareket noktası “Yetenekler” oluşturuyor. Öğrencilerin yetenekleri hakkında, geçmiş yıllardaki ders gruplarındaki başarıları ve MBS (Mesleki Bilgi Sistemi) sonuçları ipucu veriyor.
Yine öğretmenler tarafından özellikle yetenek alanlarının eşit olması durumunda ilgi alanlarının esas alınması tavsiye ediliyor ve son olarak Tercih listesinin bir istek sırası olduğu hatırlatılarak, Sıralama yaparken önce, okul türlerinin belirlenmesi önemle ifade ediliyor. Örneğin: 1-Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri, 2-Anadolu Liseleri, 3- Çok Programlı Anadolu Liseleri, 4-Meslek ve Teknik Anadolu Liseleri, 5– Anadolu İmam Hatip Liseleri, gibi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri