█ Gerçek Gazetesi
TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, orman olma özelliğini yitirdiği ileri sürülen 2B ormanlarının satılmak istenmesi ve 2A orman alanlarının imara ya da tarıma açılmasına zemin hazırlandığını iddia etti.
TEMA Vakfı olarak Ormancılık ve Haftası"nda ormanları uzun zamandır tehdit eden büyük tehlikeye bir kez daha dikkat çektiklerini ifade eden Mehmet Özdemir, 2A ve 2B konusuyla ilgili düzenlemeler Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu ile diğer alt komisyonlarda görüşüldü. TEMA Vakfı, bu toplantılara katılım sağladı, görüş ve çözüm önerilerini bildirdi. Ancak durum her zamankinden daha vahim. Söz konusu yasa tasarısının çok kısa süre içinde TBMM Genel Kurulu"na gelmesi bekleniyor. TEMAVakfı olarak ormanın neden değerli olduğunu, neden satılamayacağını anlatmaktan yorulmadık, yorulmayız. Bir kez daha söylüyoruz. Orman yan yana gelmiş ağaç topluluğu değildir. Tahrip edilen orman kendi haline bırakıldığında yeniden canlanacak güce sahiptir. Yeter ki biz insanlar elimizi çekelim, doğa kendini yenilemesini bilir. Orman bir ekosistemdir. Ormanlarda milyonlarca canlı yaşar. Ağaçları keserek ekosistemi bozarsanız, en sonunda tüm sistem çöker, bu sistemin bir halkasını oluşturan insanlık da çöker dedi.
TEMA"NIN 2A VE 2B
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
TEMA Vakfı"nın 2B ve 2A konusundaki temel yaklaşımı ve çözüm önerileri hakkında da bilgiler veren Özdemir, TEMA Vakfı orman alanlarının orman dışına çıkarılmasına ve satılmasına karşıdır. Bu yaklaşım, yeni işgalleri teşvik edecektir. Çözüm için temel anlayış, işgali hukukileştirmek değil, ormanları korumak olmalıdır. Çünkü orman kaynak değil, torunlarımıza devredeceğimiz doğal varlığımızdır. Egemenlik hukukuna tabii olan ormanları satmaya, devlet dahil hiçbir kişinin ya da kurumun hakkı yoktur. Anayasanın 169/son fıkrası ile 170. Maddesi ve 6831 sayılı Kanunun 2. Maddesi bütünüyle kaldırılmadan ve 1. maddesindeki tanım da düzeltilmeden 2B sorunu çözülemez. Çözüm için kullanım bedeli olan ecrimisil ve süreli mülkiyet uygulanabilir. Her iki uygulamada da işgalciden kullanım bedeli alınır. Alanın sahibi her zaman millet adına devlettir.Anayasanın 169. Maddesi ve 6831 sayılı Orman Kanunun 2A maddesi ile "Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar görüldüğü tespit edilen yerler" olarak ifade edilen orman alanlarındaki ağaçlar kesilerek, bu alanlar başka kullanımlara tahsis edilmek istenmektedir. Yasada ifade edilen "Orman olarak muhafazasında yarar görülmeyen" ifadesi tümüyle bilime aykırıdır. TEMA Vakfı olarak Orman Haftası"nda halkımızı ormanlara sahip çıkmaya çağırıyor, TBMM ve Milletvekillerine sesleniyoruz: Ormanlarımızın satılmasını, yeni orman alanlarının tahribinin önünü açan yasa tasarısını durdurmak için bu son şansınız, tasarının yasalaşmasına izin vermeyin. Eğer bu satışa ve tahribata bir kez izin verirseniz, bize yaşama ortamı sağlayan ormanların yok oluşunu hızlandıracak, gelecek nesilleri ormansız bir dünyada yaşatacaksınız şeklinde konuştu.
(iha)