Gerçek Gazetesi
TEMA Vakfı, ülke gündeminde olan 2B arazileri sürecinin en başından bu yana 2B orman alanlarının satışına karşı mücadele ediyor.
Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı, TBMM İç İşleri Komisyonu tarafından yapılan 6831 sayılı Orman Kanunu"nun 2A ve 2B maddeleri olarak bilinen Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun Tasarısı"nın Görüşülmesi toplantısına katıldı ve sunum yaptı.
TEMA"nın 2B arazileri konusunda yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler veren TEVA Vakfı Aydın İl temsilcisi Mehmet Özdemir, Çünkü, orman asla yan yana gelmiş ağaç topluluğu değildir. Orman, ağacıyla, zemin bitkileriyle, mikro organizmalarıyla, mantarıyla, böceğiyle, sürüngenleriyle, kuşlardan memelilere tüm hayvanları, su tutuşu ve toprak yapısıyla dünyaya hayat veren kocaman bir karasal ekosistemdir. TEMA Vakfı, bugün hem ekolojik hem de toplumsal bir sorun haline gelen 2B konusunun çözüme kavuşturulmasından yanadır. Çözüm için öncelikle, ormanların 2B maddesine dayandırılarak orman dışına çıkarılmasının yasal dayanağının bir daha yaşanmayacak şekilde ortadan kaldırılması, satıştan vazgeçilmesi ve TEMA Vakfı"nın önerdiği süreli mülkiyet kavramının geliştirilmesi gerekmektedir dedi.
Süreli mülkiyette kişi sonsuz mülkiyet hakkı satın alamaz, belirlenen süreler içinde alanın kullanım sahibi olur diyen Özdemir, Devlet hangi kurumu belirledi ise alan sürenin sonunda ona iade edilir. 2B orman alanlarında ilgili mevzuat yaratılarak bu yola gidilmeli, 2B işgalcisi oldukları tespit edilen kişiler, 2B orman alanlarından süreli mülkiyet hakkıyla yararlanabilmeli, mülkiyet hakkı devletin tespit ettiği kurumlara verilmelidir. Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanlar; ormanlar, meralar, dağlar, otlaklar, yaylaklar, kışlaklar, sulak alanlar, denizler, karasuları, akarsular ve yeraltı suları Egemenlik Hukuku"na tabidir. Egemenlik Hakkı, Türkiye Cumhuriyeti kurulurken halkın kendi iradesiyle devlete tanıdığı özel bir yetkidir. Bu nedenle Mülkiyet Hukuku devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanlarda işletilemez. Kısacası Egemenlik Hukuku"na tabii olan ormanları satmaya devlet dahil hiçbir kurum ya da kişinin hakkı yoktur şeklinde konuştu.
(iha)