Gerçek Gazetesi
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Tarımsal Araştırma Yayım ve Eğitim Koordinatörlüğü (TAYEK) Güney Marmara Dilimi Tarla Bitkileri Grubu 2009 yılı Bilgi Alış veriş Toplantısı Didim Palm Wings Beach Resort Hotelde başladı.
TAYEK"in Güney Marmara dilimini içerisinde yer alan Aydın, Balıkesir,İzmir, Çanakkale, Manisa ve Muğla"yı temsilen katılımcıların yer aldığı 3 günlük bilgi alış verişi toplantısının açılış gününe Aydın İl Tarım Müdürü Sadettin Öztürk, İl Tarım Şube Müdürleri Şakir Karakaya ve Tevfik Yatağanlı, Didim İlçe Tarım Müdürü İsmail Efe katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmansın ardından Bilgi Alış Veriş Toplantının açılışı konuşmasını yapan Aydın İl Tarım Müdürü Sadettin Öztürk Bu tür toplantıların yapılmasının önemli olduğunu söylerken Aydın olarak bu toplantıya ev sahipliği yapmalarının kendileri açısında da sevindirici olduğunu dile getirdi.
Öztürk, konuşmasında Aydın"ın tarımsal Özellikleri hakkında bilgiler vererek, İlimiz Aydın Toprak yapısı, iklimi, ekolojik ve topoğrafik özelliklerine göre çok geniş arazilere sahiptir. Bu anlamda ilimizde hayvancılık ve Bitkisel tarım yapılmakta. İlimizin nüfusunun yüzde 55"i tarımla uğraşmakta. Bu anlamda ilimiz Aydın yetiştirilen bazı ürünlerde ilk sırlarda yer almaktadır Örneğin; Ülkemizde yetiştirilen İncirin yüzde 65-70"i ilimizde yetişmekte ve Üretim açısında 1. sıradayız, yetiştirilen incir aynı zamanda ihraç ediliyor. Bunun dışında Zeytin sayısı bakımından Türkiye"nin en fazla üretimine sahibiz ve İhraç edilen başlıca ürünlerimiz arasında yer almaktadır. Yine İlimiz Kestane üretimi açısından Türkiye"de 1. sırada yer almaktadır ve yurt içi ve yurt dışına ihraç edilmektedir dedi.
Tarımda eğitimin çok önemli olduğunun altını çizen Öztürk, Tarım deyince akla hep köylü ve hiçbir işi olmayan kişinin yaptığı iş olarak akla gelmektedir ama artık günümüz şartları bu şeklide değildir. Bu anlamda bilinçli tarım çok önemli, bilinçsiz yapılan tarım maliyetleri de arttırmaktadır, bu kapsamda İl Müdürlüğü bünyesinde yaptığımız çalışmalar ve Bakanlığımızın da sunduğu desteklemelerle bu alanda önemli çalışmalarımız sürmektedir.derken Öztürk İl Tarım Müdürlüğü bünyesinde çalışan elemanlar artık kırtasiye işlerini bırakıp sahaya yani üreticinin yanında olmalıdır. Bununla ilgili çalışmaların önümüzdeki süreçte daha da hızlanacağı ümidiyle düzenlen bu bilgilendirme toplantısının verimli geçmesini diliyorum diye konuştu.
TAYEK Koordinatörü) Dr. Ali Peksüslü de, TAYEK"in yaptığı çalışmalar değindi. TAYEK Koordinatörü Peksüslü 1984 yılında bakanlığımız TÜYAP adı altında tarımsal çalışmalarla ilgili bilgi alış verişlerini başlattı. Bu çalışmada yeni bitkiler çiftçilere anlatıldı. 2000 yılında ise bakanlığımız TÜYAP"ın yerine TAYEM"i kurdu. Bahçe, Tarla ve Hayvancılık olarak bu kuruluşun çalışmalarını 3"e ayırdı. Bizim de içinde bulunduğumuz bölgeler ve diğer illerde çalışmalar başlattı. Bu kapsamda yapılan 1300"ü aşkın konu 10 yıldır kitap halinde basılarak bilgi alış verişlerin kullanılmaktadır şeklinde konuştu.
3 gün devam edecek bilgi alış verişi toplantısında Tarımsal bitkilerin türleri, yetiştiriciliği, sulama, gübreleme, yöntemler ve alınması gereken tedbirler hakkında Uzman kişiler katılımcılara bilgiler aktaracak.(iha)