█ Gerçek Gazetesi
TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği, sezonun ilk pamuk çekirdeğini sembolik rakamla 1 TL"den satın aldı.
TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Beliğ Azbazdar, Söke Yağ firmasından alınan 15 ton pamuk çekirdeğin başlangıç olduğunu, ileriki günlerde çekirdek piyasasında etkin rol üstleneceklerini açıkladı.
Birliğin, ana faaliyet alanı olan pamuk alım-satımının dışında, işletmelerinde katma değer yaratacak ürünler ürettiğini vurgulayan Başkan Azbazdar, Türkiye"nin devi Aydın Hamyağ Tesislerini de kısa sürede sezon işlemesine açacaklarını belirterek, Aydın"da bulunan, 800 ton/gün üretim kapasitesi ile Avrupanın en büyüğü olan Aydın Hamyağ Tesisleri"ni yeni sezon için yakın zamanda devreye sokacağız. Pamuk çekirdeği ve ayçiçek dışında soya ve kanola gibi yağlı tohumlar da işlemeyi planladığımız tesislerimizi randımanlı çalıştırmak için pamuk çekirdeği alımlarımıza erken başladık. Pamuk üretim alanlarındaki daralma ve yem sektöründeki darboğaz pamuk çekirdeği piyasasını da yansıyacağını düşünüyoruz dedi.
Türkiye"nin bitkisel yağ ihtiyacı, nüfus artışına ve kişi başına tüketilen yağ oranının yükselmesine paralel olarak artığını vurgulayan Başkan Azbazdar, bitkisel yağ üretimi hakkında şu bilgileri verdi: Türkiye"nin yıllık yağ tüketimi yaklaşık 900 bin ton. Ülkemiz, yüksek oranda yağlı tohum üretim potansiyeline sahip olmasına rağmen, yağlı tohum üretimi yeterli ve istenen düzeye çıkarılamamakta, dolayısıyla yıldan yıla artan bitkisel yağ ihtiyacımızın ancak yüzde 50"ye yakın bir kısmı yurt içi üretiminden karşılanıp, açığımız ise ithalat yolu ile kapatılmaktadır. Bitkisel yağ üretimimiz yıllara göre değişmekle birlikte ortalama 800-850 bin ton ithalatımız ise yıllık 700 bin ton civarındadır. Son yıllarda gittikçe artan yağ açığımızın kapatılması için yapılan yağ ithalatına da petrol ürünlerinden sonra en fazla döviz ödenmektedir. Stratejik ürün haline gelen yağlı tohumlu bitkilerin ekim alanlarına kısa vadede yeni alanlar ilave edilmelidir. Ülkemizin birçok bölgesi yağlı tohum bitkileri üretim potansiyeline sahip olduğu halde, insan beslenmesinde temel bir madde olan bitkisel yağ sektörü dışa bağımlı bırakılmıştır. Ülkemiz yağ konusunda dışa bağımlılıktan kurtarılmalıdır. Ülkemizin bitkisel yağa ihtiyacı var. Yağ bitkisi ekmek ve ektirmek için elimizden ne geliyorsa yapmamız gerekir. Bu; ayçiçeği, kanola, aspir veya pamuk olur, önemli değil. Devletimiz başta olmak üzere sanayici, üretici, tüketici bu tür bitkilerin stratejik bir bitki olduğunu, ülkemiz için hayati önem taşıdığını hiçbir zaman unutmamalıdır
(iha)