█ Gerçek Gazetesi
Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği"nin yürüttüğü Geleceğin Süt Çiftlikleri Projesi kapsamında Aydın"da düzenlenen Uluslararası Tarımsal Danışmanlık Sistemleri ve Süt Sığırcılığı Yönetimi Kongresi tamamlandı.
Yaklaşık 400 davetlinin katıldığı kongrede ulusal ve uluslararası süt sektörü paydaşlarını, sivil toplum kuruluşları, karar mercilerini ve siyasi otoriteleri bir araya getirilerek gündem ve tartışma oluşturmalarını sağlandı. Süt çiftlikleri yönetimi ve danışmanlık hizmetleri konusunda farkındalık oluşturulması için görüşmeler yapıldı.
Proje ortakları Uluslararası Hayvan Kayıt Komitesi (ICAR), Alman Holstein Birliği"nin (DHV)"nin desteği ile çok sayıda Avrupalı akademisyen ve uzmanın konuşmacı olarak katılım sağladığı kongreye başta akademisyenler ve uzmanlar, farklı illerin Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanları olmak üzere ülke genelinde süt hayvancılığı sektöründe faaliyet gösteren, sivil toplum kuruluşları, üretici ve tüketici dernekleri, kooperatifler, süt sığırcılığı yapan Aydınlı çiftçiler katıldı.
Kongrenin kapanışında konuşan Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör; Hayvancılık sektörümüz dünya ile rekabet edebilen başat bir sektör olmalıdır. Bunun için verimlilik artışı ve yüksek standartlarda üretim olmazsa olmaz. Bunun için değişim ve dönüşüme ihtiyacımız olduğu kanısındayım. Bu değişim için itici gücün sadece kamudan gelmesini beklemek ise bize göre küçük düşünmektir dedi.
Küreselleşen ve aynı zamanda yerelleşen dünyamızda pek çok alanda olduğu gibi değişimin yerelden, yereldeki girişimlerle başlatılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Güngör, bu noktada yerel mesleki örgütlere büyük görev düştüğünün altını çizerek, AB ve dünya ile de facto bütünleşme gerçekleştirip güçlü bir iletişim ağı kurmak, diyalog geliştirmek gelişmeleri yakından takip etmek ve hatta gelişmelerin öncüsü olmak bizlere düşen görev. Bunun için her fırsatı değerlendirmek ve özellikle de AB uyum sürecinde ortaya konan fırsatları avantaja çevirmemiz adına projelerin ayrı bir önemi olduğunu düşünmekteyiz diye konuştu.
Sadece proje yapmış olmak için bu projeyi yapmadıklarını belirten Güngör, gelecekte süt sektörünün karşı karşıya kalacağı AB standartlarına ve direktiflerine uyum konusunda bilinçlenme ve şimdiden hazır olmak için Aydın"da pilot çalışma başlattıklarını vurguladı. Güngör, Bilindiği üzere AB"de çiftlik danışmanlık sistemi uygulanmakta ve AB tarım politikasına uyum alanında çalışmaları sürdüren Türkiye için de önem arz etmektedir. Üreticilerin rekabet gücünün artırılması için AB ve diğer gelişmiş ülkelerde uygulanan çiftlik yönetim sistemlerinin ve çiftlik danışmanlık modellerinin incelenmesi ve uyarlanmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Kongremizde geniş bir tartışma alanı yaratmak gayreti ile bilgimizi paylaşalım, çok değerli Avrupalı ve Türk uzmanların bilgi ve tecrübelerinden yararlanalım, sektör paydaşları olarak diyalogumuzu güçlendirelim sektördeki akademik ve uygulama boyutlarını bu Kongre vesilesi ile masaya yatırmak sizlerle birlikte değerlendirmek istedik. Gelen tepkilerden de anlaşıldığı üzere bu konuda başarıyı yakaladık. Çok güzel ve verimli bir Kongre oldu ortaklarımıza, tüm katılımcılarımıza, emeği geçen arkadaşlarımıza ve Aydınlı çiftçilerimize içten teşekkürlerimi sunuyorum şeklinde konuştu.
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Halil Tokoğlu da; Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkesi kutlarım, ıslahla birlikte verimliliğin arttırılması birliğimizin görevleri arasındadır. Ancak bu günlerde yaşanan süt krizi bakanlığımızın çabasına rağmen her yaşandığı dönemde ıslah çalışmalarını olumsuz etkilemektedir. Bakanlığın süt fiyatlarının istikrarı konusunda daha ciddi çalışmasını tavsiye eder 2 gün sürecek olan kongrenin tüm katılımcılara yararlı olmasını dilerim dedi.
ICAR Başkanı Uffe Lauritsen ise, Dünyada hızla gelişmekte olan hayvancılık sektörü içerisinde danışmanlık sisteminin önemi küçümsenemeyecek kadar büyüktür ve uygulanması gereken bir çalışmadır, bu proje sürecinde ADSYB ile ortak bir çalışma içerisinde olmanın vermiş olduğu mutluluğunu belirtmek isterim dedi.
Uluslararası bir çalışmada yer almaktan duyduğu sevinci paylaşan Avrupa Komisyonu Sağlık ve Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü yetkilisi Sergio Pavon ise, şunları söyledi: Tarıma dayalı üretimi bu kadar yüksek olan bir ülkede gıda güvenliği ve ortak tarım politikaları konusunda belli standartların olması hem tarım sektörünün hemde hayvancılık sektörünün konumlanması açısından büyük önem taşımaktadır
GTHB Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kayhan da, Türkiye ekonomisinin yüzde 7 si tarıma dayalı bunun içinde de hayvancılığın payı yüzde30"dur. Bu rakam yıllar itibariyle artış göstermektedir. Son yıllarda verilen desteklerinde arttığı gözlemlenmektedir dedi.
Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fatih Hasdemir ise; AB projelerinin sadece ekonomik kalkınma değil sosyal kalkınma açısında da önemini göz ardı edilmemsi gerektiğini vurgulayarak, Yıllar önce bu projelerden bahsetsek hepimiz rüya görüyoruz sanardık ancak günümüzde 10 binlerce proje başvurusu yapılan bir ülke haline geldik. Aydında dünyaya örnek gösterilebilecek projelerin başarılabileceğini bugün burada görüyoruz. Bu projeler bölgenizin AB sürecini ne kadar yakından takip ettiğinin göstergesidir diye konuştu.
Tüm katılımcılara teşekkür eden Vali Yardımcısı Bestami Alkan da, şu ifadeleri kullandı: Mesleğimin ilk yıllarında çalıştığım ilçelerde yetiştiricilerle konuştuğumda hepsi hayatını idame edecek karnını doyuracak kadar üretimi hedeflerlerken, günümüzde onların örgütlerinin onlar için projeler hazırlaması gerçekten gurur verici
2 gün süren kongrede tartışılan konular arasında Aydın"da Süt Sığırcılığı, AB ve Türkiye"de Tarımsal Danışmanlık Sistemi, Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Danışmanlık Sistemlerinde Çiftçi Örgütlerinin Rolü, Sığır Yetiştiriciliği ve İşletme Yönetimi gibi pek çok konu yer aldı. (iha)