Gerçek Gazetesi
Yılmaz Ölmez
Söke Ovası'nda rekor üzerine rekor yaşanırken, Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek bu rekorların devlet tarafından erken prim ödemesiyle taçlandırmasını istedi. Kiloda 42 kuruş prim alacaklarını ifade eden Örnek, Sökeli çiftçilerimizden Hüseyin Aykanat ve Bekir Özev bu yıl dekarda 715 kilo pamuk elde ederek rekor kırmışlardır. Buğday, ayçiçeği ve mısırdan sonra pamukta da rekora imza atmamız tabii ki sevindirici. Söke Ovası'nda pamuk hasadının yüzde 80'i tamamlanmıştır. Bu nedenle zaten miktarı devlet tarafından belirlenen destekleme primlerinin ocak, ya da en geç şubat ayında ödenmesini istiyoruz. Çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve özel bankalara borçları var ve bu borçların faizleri her geçen gün yükseliyor. Şayet pamuk primleri erken dağıtılırsa üreticimiz soluk alacaktır dedi.
Özellikle son 2 yıldır yaşanan rekolte kaybını hatırlatan Örnek, "Son yıllarda ürününü değerinde satamayan üreticilerimiz bir de 2007 ve 2008 yıllarında yaşanan kuraklıktan dolayı ürün kaybı yaşamıştı. Bu nedenle de bankalar arasında adeta mekik dokumuştu. Üreticilerimizin tamamına yakınının Ziraat Bankası, Halk Bankası ve tüm özel bankalara borcu vardır. Üretici banka kredilerle tohum, mazot alarak üretimini sürdürmeye gayret etmiştir. Yaşanan olumsuzluklar karşısında iyice gücünü kaybeden üreticilerimiz bu yıl adeta son 2 yılın acısını çıkarırcasına tüm ürünlerde büyük rekolte yakalamıştır. Bizde iyi geçen yılın devletimiz tarafından taçlandırılmasını istiyoruz. Prim miktarı zaten geçen yıl devlet tarafından ilan edilmişti. Kiloda 42 kuruş ödeme yapılacaktır. Biz primlerimizi geçen yıl Mayıs ayında aldık. Bu yılda ocak, en geç şubat ayında almak istiyoruz. Devletimizin bu isteğimize duyarsız kalmayacağına inanıyoruz dedi.
Aydın Ziraat Odaları olarak Ankara'ya gideceklerini söyleyen Örnek, "Bu yıl ödenmesi ön dürülen prim miktarı beklediğimiz rakamlarda olmasa da yaramıza merhem olacak düzeydedir. Fakat biz önümüzdeki yıl prim miktarının en az 55, ya da 60 kuruşa çıkarılmasını istiyoruz. Aksi taktirde üreticimiz pamuk ekmekten vazgeçecektir. Çünkü üretimi en pahalı yapılan ürün pamuktur. Son birkaç yıldan bu yana pamuktan hızla kaçış var. Devletimiz pamuk üretiminin tekrar yaygınlaştırılmasını istiyorsa, destekleme primlerini yükseltmelidir. Üreticilerimizin bu isteklerini yetkili makamlara iletmek için önümüzdeki günlerde Ankara'ya gitmeyi planlıyoruz dedi.