STANDART KADRO UYGULAMASINDA KEYFİLİĞE SON VERİLDİ

STANDART KADRO UYGULAMASINDA KEYFİLİĞE SON VERİLDİ

Gerçek Gazetesi
Memur-Sen Aydın İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Aydın Şube Başkanı A. Baki Karaer, yargı kararıyla standart kadro uygulamasında keyfiliğe son verildiğini belirtti.
Eş durumu mazereti nedeniyle Yozgat"tan Kayseri"ye atanma talebinde bulunan ancak standart kadro fazlası nedeniyle talebi reddedilen sağlık memurunun başvurusu üzerine Sağlık-Sen"in açtığı dava sonuçlandı. Yozgat İdari Mahkemesi, "Standart kadro bulunmadığı gerekçesinin" tayin isteminin reddine neden oluşturmayacağına hükmetti.
Yozgat ilinde görev yapan sağlık memurunun eş durumu özrü nedeniyle Kayseri"ye tayin istemi, Kayseri ilinde Sağlık Memuru unvanında çalışanların standart kadro sayısı 141 olması gerekirken mevcut kadro sayısının ise 186 olduğu, dolayısıyla kadro artırımına gidilemeyeceği gerekçesi ile reddedilmişti. Sağlık-Sen tarafından açılan davada Yozgat İdare Mahkemesi verdiği kararda söz konusu tayin talebinden sonra Kayseri iline sağlık memuru kadrosunda farklı tarihlerde 3 personelin atamasının yapıldığı belirtilerek standart kadro bulunmadığı gerekçesinin tayin isteminin reddine neden oluşturmayacağına hükmetti.
DEVLET AİLE BÜTÜNLÜĞÜNÜ SAĞLAMAKLA YÜKÜMLÜDÜR
Sağlık memurunun eşi ile farklı yerlerde görev yapmasından dolayı çocuğundan da ayrı yaşadığını dikkate alan İdare Mahkemesi verdiği kararda, Anayasa"nın 41. Maddesine atfen; devletin aile biriminin bütünlüğünü sağlamak ve bunun korunmasını temin etmek sureti ile kamu hizmetlerinin daha verimli ve etkin bir şekilde yürütülmesi için gerekli ortamı sağlamakla yükümlü olduğunu belirterek atamanın yapılması gerektiği ifade edildi.
Ayrıca, Sağlık Bakanlığı Atama Nakil Yönetmeliği"nin 20. Maddesinin 7. Fıkrasında yer alan “Ancak, başka kurumda çalışan eşin, Bakanlık personelinden Genel Yönetmelik hükümleri çerçevesinde unvan, kadro ve görev bakımından üst olması veya zorunlu yer değiştirmeye tabi personel olması halinde eş durumu ataması değerlendirilerek yapılır.” ibaresine kararda yer veren İdare Mahkemesi, ön lisans mezunu Sağlık Memuru"nun eşinin öğretmen olması nedeniyle lisans mezunu olduğu, 4. dereceli bir kadroda görev aldığını dikkate alarak, kadro, görev ve unvan bakımından eşinden üst bir pozisyonda görev aldığını ve atanma hükümlerine aykırı bir durum olmadığına karar verdi.
Sağlık-Sen Aydın Şube Başkanı A. Baki Karaer, çok sayıda eş durumu tayin talebinin standart kadro uygulamasına takıldığını belirterek, mahkeme kararı sonrası bu tür mağduriyetlerin sona ereceğini söyledi. Aile bütünlüğünü sağlamanın devletin görevleri arasında bulunduğunu ifade eden Karaer, “Yozgat İdare Mahkemesi"nin verdiği karar bizim görüşümüzü destekliyor. Eşinden, çocuklarından ayrı bir şekilde görev yapan kamu görevlisinden üst düzey verim beklemek, gerçekçi olmaz. Devletin görevi, çalışanlarının sorunları çözmek ve vatandaşa hizmet için uygun ortam oluşturmaktır” şeklinde konuştu. (iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri