SORUNU ÇÖZMEMİZ ŞART

“AFLATOKSİN SORUNUNUÇÖZMEMİZ ŞART”

Türk inciri Avrupa Pazarınıkaybetmek üzere
AB ÜLKELERİ TÜRKİYE"DEN GELEN ÜRÜNLERİN
KONTROLÜNÜ YÜZDE 20"DEN 50"YE ÇIKARDI
█ Gerçek Gazetesi
Türkiye"nin en önemli ihraç ürünü ve egede yüz binlerce kişinin geçim kaynağı olan Türk incirinin üretim, hasat ve depolamada yapılan hatalar nedeniyle Avrupa pazarını kaybetmek üzere olduğu belirtildi.
2012 mahsul yılı kuru incir ihracatının sonuna yaklaşılması nedeniyle sezonu değerlendiren Akça Holding Kuru Meyve İşletmeleri Genel Müdürü Melih Akça, zor bir yılın geçtiğini, Dünyanın en güzel incirini yetiştirmemize rağmen Avrupa pazarının kaybedilmek üzere olduğunu ve aflatoksin sorunu nedeniyle AB ülkelerinin Türkiye"den gelen ürünlerini kontrolünü yüzde 20"den 50"ye çıkardığını söyledi.

Bu yıl tavan yapan aflatoksin sorunu nedeniyle sıkıntılı bir yıl yaşandığını belirten Akça Holding Kuru Meyve İşletmeleri Genel Müdürü Melih Akça, “Bilindiği gibi incir mahsulünde Türkiye olarak en büyük sorunumuz aflatoksindir ve ne yazık ki bu sorun bu sezon tavan yapmıştır. Bu yıl AB"de aflatoksinden kalan ve Türkiye ye geri gönderilen parti sayısında bir patlama yaşanmış bu da Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye"den gelen incir partilerinin kontrolünü yüzde 20"den yüzde 50"ye çıkartma kararı almalarına neden olmuştur. Bu ne demektir? Yani Türkiye"den gönderilen her 2 partiden 1 tanesinin kontrol edileceğidir, bugüne kadar uygulanan yüzde 20 kontrolde (2009 yılında 24 parti) bu yıl AB"de yaklaşık 140 partinin kaldığını ve Türkiye"ye geri gönderildiğini düşünürsek bu uygulama ile birlikte önümüzdeki sezon bu rakamın 250 adet partilere varacağıdır. Allah korusun bu da Türk incirinin geleceğini büyük bir tehlike altına atar. Şu bilinmelidir ki incir temel gıda maddesi değildir keyif için yenen bir meyvedir. Bugüne kadar Türkiye"den giden 35 bin ton incirin yaklaşık 28 bin tonu AB ülkelerine gitti. Yarın AB ülkeleri Türk incirinin alımın durdurursa biz inciri kime satacağız? Alternatif ülkeler henüz hem bu kadar çok incir tüketmiyor ve daha çok tükettikleri daha ucuz incirlerdir. AB ülkeleri oturmuş bir pazardır ve inciri en çok tüketendir bu pazar asla kaybedilemez” diyerek bu konuda herkesin üzerine düşen vazifeyi en iyi şekilde yapması gerektiğini belirtti.
“BAKANLIK DURUMUN
CİDDİYETİNİN FARKINDA”
Durumun ciddiyetinin farkında olan Tarım Bakanlığı"nın yetkilileri ile Ege İhracatçı Birliği Yetkilileri ve Ege Üniversitesi"nden Acil Eylem Planı Koordinatörü Prof. Dr. Uygun Aksoy ile birlikte Brüksel"e giderek orada AB yetkilileri ile yapılan görüşmelerde kontrol sıklığının yüzde 20"den yüzde 50"ye çıkartılma kararını 3 ay ertelettirdiklerini belirten Akça Holding Kuru Meyve İşletmeleri Genel Müdürü Melih Akça, “Avrupa Birliği yetkilileri bu arada giden mallarda çıkan sonuçlara göre ve aflatoksin konusunda üreticiden, depocuya oradan işletmeciye kadar ne gibi önlemler ve kontroller aldığımız konusunda ikna olurlarsa karar verecekler. Türk inciri için çok ciddi ve hayati derecede önemli bir konudur bu. Avrupa Birliğinde aflatoksin limitlerinin 4 ppm den 10 ppm yükseltilmesi hiçbir kesimi rahatlatmasın. rakam milyarda 4 ten, milyarda 10 a yükseldi. Bunu kimse "aflatoksin rakamı yükseldi ve bu sorun ortadan kalktı" diye düşünmesin. Böyle düşünenler bu ürüne en büyük kötülüğü yapanlardır, bu rakam sadece çok dikkatli çok iyi aflatoksin kontrolü yapan işletmelerin riskini azaltacaktır” dedi.
“EN ÖNEMLİ GÖREV
MÜSTAHSİLE DÜŞÜYOR”
İncirde aflatoksinin engellenmesi ilgili en önemli görev müstahsillere ve depoculara düştüğünü belirten Akça “Aslında yapılacak işler oldukça basittir. Yeter ki konunun önemi anlaşılıp sahip çıkılsın ve yapılmak istensin. Müstahsillerimiz, ilek zamanında temiz ve sağlıklı ilek kullanıp gereğinden fazla ilek meyvası kullanmayacak. İlek meyvaları ege ihracatçı birliklerinin her yıl dağıttığı ilek torbalarında asılacak, sonunda işi biten ilek torbaları ağaçta kalmayacak toplanıp yakılacak. İncirlerin toprakla teması en aza indirilecek ve kerevetlerde kurutulup kasa içinde saklanacak. İncir rutubetten korunacak” diye konuştu.
(iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri