Arif AKÇAY
Gerçek Gazetesi
Avrupa Birliği Katılım öncesi süreçte Sivil Toplumun Güçlendirilmesi (STK) Hibe Programı tarafindan finanse edilen Sulak Alan Yönetim Planlanması ve Proje Geliştirme Eğitimleri toplantıları çerçevesinde Bafa Gölü’nün sorunlarının görüşüldüğü toplantılardan biri daha dün Söke Ziraat Odası Konferans Salonu’nda saat 9.00’dan itibaren yapıldı. WWF-Turkiye (Doğal Hayati Koruma Vakfi) öncülüğünde düzenlenen toplantıyı Su Programı Alan Koordinatörü Çağrıdeniz Eryılmaz yönetti. Toplantıya Aydın İl Çevre ve Orman Müdürü Veli Yorgalı, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Mehmet Bülbül, Söke İlçe Tarım Müdürü Mehmet Ali Körlü, Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek, DSİ ve Milli Parklar Dairelerinden temsilciler, Kuşadası EKODOST Derneği Temsilcileri, çevre çiftçileri, çevreye duyarlı vatandaşlar da katıldılar.
Toplantı başında Çağrıdeniz Eryılmaz, bugüne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdikten sonra, “Bugünkü toplantımızda Bafa Gölü’nün öncelikle sorunlarını tespit etmeyi planlıyoruz. Öncelikle şimdi kağıtlar dağıtıyoruz, herkes kendine göre tespit ettiği sorunları yazıp bize teslim etsin sonra bu sorunları konuşup, kayıt altına alalım. İleriki aşamalarda sorunların çözüm yollarını da konuşacağız” dedi.
Kuşadası EKODOST Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, yörede yaptıkları incelemelerle 7 ayrı sorun tespit ettiklerini belirterek, “Bu sorunları sayacak olursak, 1- Kirlilik, Büyük Menderes’ten kaynaklanan kirlilik, 2- Gölün tuz oranının yüksek olması, 3-Yaz aylarında göle temiz su verilemeyişi, 4- Göl yüzeyini kaplayan koku ve bitkiler, yaz aylarında su verilemeyişinden kaynaklanan kimyasal değişiklikler, 5- Dalyan yanına yapılan kapaklar balık girişini önlüyor, 6- Zeytinyağı fabrikalarının kirli atık suları 7- Çöp sorunu özellikle Kapıkırı, Gölyaka ve Pınarcık köylerinde çöp toplanmayışı, çöplerin göle atılması diyebiliriz” dedi.
Söke Belediye Meclisi Çevre Komisyonu üyesi İsa Gümüş te gölde yapılan avlanmanın kalıntılarının ve avcıların attığı çöplerin de kirliliğe yol açtığını belirtirken, gölün eski dalyan işletmecisi Halim Özbaş, “Balık nesli gölde azalmış durumda. Deniz bağlantısı sağlanmalı, Menderes ağzından da bağlantı sağlanmalı” dedi.
Prof. Mehmet Bülbül ise, ”Bafa Gölü sorunu yöre çiftçisiyle birlikte çözülmeli. Söke Ovası’nın da Bafa Gölü’nün de suya ihtiyacı var. Ürün deseni proramlanarak, daha az su isteyen ürünler ekilerek hem göle hem tarıma yetecek su programı yapılabilir. Söke Ovası’na 1960’lı yıllarda 1028 mm. yağmur düşerken, 2005’te 480 mm. yağmur düşmüş. Tüm sorunlara ortaklaşa çözümler aranmalı” dedi.
Toplantı sonunda bir konuşma yapan Çağrıdeniz Eryılmaz, ekim veya kasım ayında sorun tespit toplantılarını sürdürmeyi daha sonra ortak çözüm arayışları çalışmaları başlatmayı planladıklarını belirterek, “Ancak bizim yaptığımız bu çalışmalar ağacın bir dalı. Asıl Büyük Menderes Havzası’nın komple ıslahı yönünde ciddi programlar hazırlanıp, uygulamaya konulmalı” dedi.