Sorunları konuşuldu

Söke’nin sorunları konuşulduGazeteciler Cemiyeti'nin düzenlediği toplantıda basın-yayın mensupları Söke sorunlarını dile getirdiler

ARİF AKÇAY
Gerçek (haber)
Aydın Gazeteciler Cemiyeti Söke Şubesi, dün sabah kahvaltılı sohbet toplantısı düzenleyerek Söke'de yaşanılan sorunları basın gözüyle dile getirdiler.
Toplantıda Söke Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi, mülki amir olarak hazır bulunurlarken, ayrıca Söke Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Toyran, Söke Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Tuğrul Başer, Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek, Söke Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı ve Söke Şoförler Odası Başkanı Refik Karataş ile ilçemizde görev yapan basın-yayın mensupları hazır bulundu.
Söke Esnaf Odaları Mehmet Ali Akkar hizmet binası lokalinde yapılan toplantı saat 09.00'da Cemiyet Başkan Yardımcısı Levent Tuncer'in konuşmasıyla başlandı.
Tuncer konuşmasında özetle; "Bir zamanlar zenginliği ile Türkiye'nin incisi olan Söke'miz son yıllarda sürekli kötüye gitmektedir. Yıllardır konuşulan konulara maalesef çözümler bulunamıyor. Kenti yöneten siz yöneticilerimizin önder olup, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarımızın katılımıyla güçbirliği içinde sorunların üzerine gidilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu toplantıyı bu nedenle düzenledik" dedi.
Gazeteciler Cemiyeti Söke Şube Başkanı Ali Esmer ise konuşmasında özetle; "Ülkemizin içinde bulunduğu zor koşullar, kentimizi gün geçtikçe yaşanamaz hale getirmiştir. Kentimiz aldığı dış göçle birlikte işsizlik, yoksulluk ve sosyal hayata yönelik bir takım problemlerin içinde gün geçtikçe kan kaybetmektedir. Biz basın mensupları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri olarak, kentimizin içinde bulunduğu durumdan nasıl kurtulabileceğinin arayışları içine girilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu düşüncelerle oluşturulacak çalışma gruplarının içinde görev almaktan kaçınmayacağız. Amacımız daha güzel yaşanabilir bir kent yaratmak" dedi.
Söke Ticaret Odası Başkanı Süleyman Toyran da Söke sorunlarını tahlil ederken özetle; "Söke'de tarıma dayalı ekonomi zor yıllar geçiriyor. Bu yıl kuraklık ta pamuk verimini etkiledi. Özellikle bu kış zor geçecektir. Vergi Dairesi vergi borcu olan vatandaşların banka hesaplarına blokaj koymaya başladı. Bize göre konunun yanlış yorumlandığını sanıyorum. Uygulamaya son verilmeli. Vatandaş para kazansa ilk işi vergisini, sigortasını yatırır. Vatandaşlarımızın resmi dairelerden verimli hizmet alamayışından yakınmalar geliyor. Diğer bir konu da Söke'ye fakülte kazandırılması konusunun ivme kazanmasını istiyoruz"dedi.
Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek, tarımda sadece üretmenin yetmediğini, tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi gerektiğini, üreticilerin ekonomik sıkıntılarının Söke'de ticareti de etkileyeceğini belirtirken, Şoförler Odası Başkanı Refik Karataş ta ovada yaşanılan sıkıntının piyasayı etkileyeceğini, fakülte kurulması konusuna ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti.
Söke Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Tuğrul Başer ise konuşmasında özetle "Çiftçimizin toplam borcunun 140 trilyon, gelirinin ise 110 trilyon lira civarında olacağını tahmin ediyoruz. Bu durum ilçe ekonomisini olumsuz yönde etkiler. Bu kış toplumsal sorunlarımız olabilir. Yetişen yeni nesile nasıl iş olanakları açabiliriz bunu düşünmemiz lazım"dedi.
Basın mensuplarından Nezir Çetin, ilçemizde gelişigüzel park yapan araçların sıkıntılar yarattığını, Ali Selçuk Söke'ye kabuğunu kırdıracak projeler gerektiğini, Azap Gölü'nde Kerevit üretilebileceğini, Arif Akçay fakülte kurulması çalışmalarının hızlandırılması ve Sazlıköy'e kadar doğalgazın gelmiş olması nedeniyle seracılık sektörünün geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini, Kerim Yalçınkaya Söke'de kişi başına düşen milli hasılanın sürekli düşmesinin ekonomik sıkıntılar yarattığını, Cevdet Üzüm madenlerin, kum ocaklarının, ağır tonajlı kamyon ve iş makinalarının çevre kirliliği yarattığını, Levent Tuncer Söke'de ciddi bir güvenlik sorunu bulunduğunu vurguladılar.
Sorulara ve konuşmalara ilk cevap Kaymakam Celil Ateşoğlu'ndan geldi. Ateşoğlu konuşmasında özetle, "2004 Ekim ayından beri Söke'de görev yapıyorum. Burada zikredilen sorunları dört yıldır değişik ortamlarda duydum. Kaymakamların birinci görevi ilçenin güvenliğinden sorumludur. Güvenlik, benim üstünde titizlikle durduğum bir problem. Güvenlik sorunu istatistiklere göre az gibi görülüyor, vatandaşlar ise tersini söylüyor. Söke'nin aşırı göç alması, işsizliğin artması bu sorunları da yaratıyor. Bunların bir kısmı Türkiye genelinde yaşanılan sorunlar, Söke'ye de yansıyor. Gelir dağılımında bir takım dengesizlikler varsa, suç ta artacaktır. Söke'ye geldiğim günden beri kameralı kontrol sistemini kurabilmek için girişimlerde bulunuyorum. Son olarak Emniyet Genel Müdürlüğü'nden uzmanlar geldi. Söke'de sistemin hazırlıklarını yapıp raporlar hazırlıyorlar. 2008 yılında bunu da başaracağımıza inanıyorum. Geldiğimde 160 olan polis sayısı şu an 210'a çıktı. Vatandaşlar herhangi bir resmi kurumdan hizmet almakta zorlandıklarında bizzat bana başvursunlar, gerekeni yaparız. Söke Eğitim Vakfı fakülte binası yapımı için komite kuruldu, şuan projelerini bekliyoruz. Bir süre sonra temelini atabiliriz" dedi.
Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi ise konuşmasında geçen yıl Söke Ovası'nda 140 bin ton civarında üretilen pamuğun bu yıl 80 bin ton civarında kalacağını tahmin ettiklerini, üretimden doğan zararın Söke piyasasına 6 ay gibi bir süre içinde 60-65 trilyon lira olarak yansıyacağını belirterek, "Bu rakamlar çok ciddi rakamlar. Bugünden tezi yok çiftçimizi dolayısıyla ilçe ekonomisini kurtaracak arayışlar içine girmeliyiz. Ziraat Odamızla, Borsamızla, Ticaret ve Esnaf Odalarımızla borçların ertelenmesi, ve benzer yollarda ortak çalışmalar yapmalıyız. Belediyelerin görevi, yaşanabilir bir kent düzeni ortaya çıkartmak. Biz de göreve geldiğimiz andan itibaren bu konu üzerinde titizlikle çalışıyoruz. Dört yıldır altyapı çalışmalarına ağırlık verdik. Yeni içmesuyu hattı bağlantılarını yaptık, imar planı çalışmalarını tamamlayıp Söke'nin gelişme yönünü belirledik. Sera alanları, üniversite kampüs alanları, havaalanı ve turizme yönelik tüm imar planları hazır. Söke'nin geleceğini görüp uygulanabilir planlar hazırladık" diye konuştu.
Olumlu bir hava içinde geçen toplantının bir benzerinin önümüzdeki günlerde siyasi partilerin yöneticileriyle yapılması dilekleriyle toplantı sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri