TONLARCA LİTRE MAZOT YAKIP, TARLALARINI YIKAMAK ZORUNDA KALAN SÖKELİ PAMUK ÜRETİCİLERİ BUGÜNE KADAR ZARARINA PAMUK ÜRETİYORLARDI. ANCAK BU YIL PAMUK FİYATLARININ BİR MİKTAR ARTMASI YÜZ GÜLDÜRÜRKEN, BU KEZ DE HÜKÜMET AKIL ALMAZ ŞEKİLDE 42 KURUŞLUK DESTEKLEME PRİMİNİ KIZAĞA ÇEKMESİ İLÇEDE ŞAŞKINLIK YARATTI.
Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Bir yandan bahar yağmurları, bir yandan kanallardan su çekerek tarlasını yıkayan çiftçiler.
Söke"de bir süredir devam eden tarla yıkama sezonunun artık sonuna gelindi. Söke Ovası Sulama Birliği Müdürü Ömer Yıldız daha önce yaptığı açıklamasında, meclis kararıyla tarla yıkama süresinin 30 Nisan tarihine uzatıldığını açıklamıştı. Sökeli üretici, ilçenin özellikle güney bölgesinde bulunan arazilerini tatlı sularla yıkamak zorunda kalıyorlar. Çünkü bu bölge eski tarihlerde deniz olduğu için hâlâ tabanda tuzlu su bulunuyor. Bu nedenle de tatlı sularla tarlalarını dolduran üreticiler, tuzlu suyun dibe çökmesini sağlıyorlar. Sökeli üreticiler binlerce ton mazot harcayarak bu tarlaları yıkarlarken, bir süre sonra da bu arazilere pamuk tohumu ekecekler. İşte bu nedenle de Sökeli çiftçi pamuk üretimine başlamadan binlerce ton mazot yakmak zorunda kalıyor.
Ancak Hükümetin daha önce 42 kuruş olarak açıkladığı pamuk destekleme primini daha sonra geri çektiğini açıklaması ve rakamın Dünya Borsası üzerinden belirleneceğini açıklaması üreticileri germişti. Yeni pamuk sezonu öncesi prim bilmecesi yaşayan üreticiler, Biz tarla icarladık, borçla tohum, gübre, mazot aldık. 42 kuruş olarak açıklanan destekleme priminin geri çekilmesi pamuğa vurulacak en büyük darbe olur. Biz pamuk üreterek zarar ederken, Devlet bizim zararımızı karşılamazken, pamuk fiyatları bugün için bir miktar yükselmesiyle primi geri çekmesi haksızlıktır dediler.