Gerçek Gazetesi / Arif AKÇAY
Söke'de kurulu bulunan sivil toplum örgütlerinin başkanları cuma akşamı Söke Esnaf Kefalet Kooperatifi'nin ev sahipliğinde 2015 yılı, ocak ayı toplantısını gerçekleşirken, toplantıya Söke Kaymakamı Mehmet Demirezer, Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesi inşaatını yürütmekte olan müteahhit Mehmet Öz de katılarak, başta fakülte inşaatı olmak üzere değişik konularda Söke'yle ilgili birçok bilgiyi paylaştılar.
Toplantıda başta Söke Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Anya, Oda Meclis Başkanı Behlül Er, Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Deniz Günal ile Oda Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Toyran Esnaf Odaları Başkanları, Sarraf ve Kuyumcular Derneği Başkanı Metin Akbulut'da hazır bulundu.
Söke Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet kooperatifi aynı zamanda Söke Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Refik Karataş, Aralık ayında yapılan toplantıda aldıkları Söke'ye mezbaha kurulması, Söke'ye Fen veya Güzel Sanatlar Lisesi açılması, Söke'de ticari yaşamı canlandırabilmek amacıyla alternatif pazarlar kurulması, Söke Mimarlık ve Tasarım Fakültesi inşaatının bir an önce bitirilmesi için yapılacak çalışmaların belirlenmesi, Söke şehiriçi trafiğinin nasıl rahatlatılabileceği, Söke'de öğrenim gören üniversite öğrencilerinin sorunlarının tespit edilerek, çözümü için ne gibi çalışmalar yapılabileceği konularının görüşülmesi gerektiğini belirtti.
Belediye Başkanı Süleyman Toyran, Karataş'ın sıraladığı konular üzerine yapılabilecek çalışmaları anlatırken özetle, "Mezbahayı biz belediye olarak yaparsak hiçbir indirim ve destek alamıyoruz. Şahıslar veya Odalar ortaklaşa yaparsa 5 milyonluk yatırım 2.5 milyona biter. Çarşamba pazarı yerinde çarşamba günleri haricinde bir de cumartesi günleri bir pazar kurulması için proje çalışmalarımız var. Bu projeyi hayata geçirmeye başlayınca öğretmenevleri yanındaki cumartesi pazarını ve Fevzipaşa'ya kurulan sokak pazarını kaldırma düşüncelerimiz var" dedi.
Refik Karataş bu kez üniversite öğrencilerinin sorunlarının tespiti konusunu gündeme getirince Söke Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Anya da üniversite yönetimiyle görüşüp bir gün tespit edilerek, bazı oda başkanlarıyla birlikte okula gidilerek, üniversite öğrencileriyle birebir görüşme yapılması çalışmaları başlatacaklarını belirtti.
SÖKE FEN VEYA BENZER LİSE ŞANSINI ZORLAMALI...
Söke Demirciler Odası Başkanı Ahmet Tokmakoğlu, Söke'de eğitim kalitesinin artırılabilmesi amacıyla Fen veya Güzel Sanatlar Lisesi gibi bir Lise'nin kurulmasının şart olduğunu bu konuda defalarca değişik çalışmalar yapılmasına rağmen bir sonuca ulaşılamadığını belirtti. Tokmakoğlu özetle; "İktidar temsilcileri siyaseten arkamızda olmazsa Söke'ye bir şey yapılmaz, ancak onlar da biz Sökelilere, seçimlerde oy verin yapalım diyorlar. Biz sivil toplum kuruluşları olarak hiçbir vatandaşa a partisi veya b partisine oy verin diye zorlayamayız" dedi.
Kaymakam Mehmet Demirezer, Söke'nin bu şansını kaçırdığını ancak bu tür liselerin açılması için de bina alternatiflerinin bulunduğunu belirterek, "Anadolu Öğretmen Liseleri kapatıldı. Bunların yerine Ortaklar'da ve Nazilli'de değişik liseler açılırken, Söke'deki siyasiler sessiz kalınca Aydın Milli Eğitimi, Söke'ye dördüncü Anadolu Lisesi'ni açtı. Fen veya benzer lise açılması için yurt yok, ondan olmuyor denmiş. Fen liseleri başlangıçta 3 şube, 26'şar öğrenciyle başlar. Söke'de 300 öğrenci kapasiteli devletin öğrenci pansiyonu var, burada şu anda 200'den az öğrenci kalıyor. Alın size kız öğrenciler için yer. Erkek öğrenciler için de sanayideki Mesleki Eğitim Merkezi'nin 90 kişiyi barındırabilecek yatakhanesi mevcut. Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü resmi olarak bize hiçbirşey sormadı. En kötü şartlarda Söke Eğitim Vakfı olarak yurt için bina bile kiralayabilirdik. Söke'de 4 tane Anadolu Lisesi var, bunlardan biri, ikisi mutlaka başka liselere çevrilmeli" dedi.
Kaymakam Demirezer, Söke için en önemli konunun Mimarlık ve Tasarım Fakültesi inşaatının Eylül ayına kadar bitirilmesi olduğunu, bu konuda müteahhit Mehmet Öz'ün inşaat hakkında bilgiler vermesini istedi. Mehmet Öz, kaba inşaatın bitme aşamasında olduğunu, ince işçilik için ise 2.5 milyon TL. gerektiğini belirtti.
SÖKE ÜNİVERSİTESİ'NE GİDEN YOL, BU İNŞAATIN BİTMESİNDEN GEÇER
Kaymakam Mehmet Demirezer, müteahhit Mehmet Öz'ün açıklamaları üzerine özetle, "Söke'nin birinci projesi en önemli hedefi; ÜNİVERSİTE. Söke Üniversitesi'ne gidebilmek için, Söke Üniversitesi hayallerini gerçekleştirebilmek için öncelikle Mimarlık ve Tasarım Fakültesi inşaatını Eylül ayına kadar tamamlamamız gerekiyor. Söke'deki sivil toplum kuruluşları çok işler başardı. 1900 öğrencisi bulunan Söke MYO binası böyle bitti. Yine 6000 metrekarelik İşletme Fakültesi binası sizlerin önderliğiyle bitti. Geçen dönemki ADÜ Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu'nun sayesinde bölüm artışlarımız hızlı oldu. Kendisine Sökeliler minnettardır. Şimdi Sökeliler olarak tek hedefimiz, Mimarlık Fakültesi inşaatını Eylül'e kadar bitirmektir" dedi.
TOPLANTIDA KONUŞULAN KONULARIN YAYININA YARINKİ SAYIMIZDA DA DEVAM EDECEĞİZ...