Çıraklık Eğitim merkezinin bulunduğu ve Söke sanayi sitesinin ana girişi konumundaki kavşak düzenleme yapmak yerine komple kapatılınca esnaflar isyan etti. Sanayi esnafı kadar bu durumdan kavşağı kullanarak şehir merkezi güzergahına hareket eden şoför esnafları da şikayetçi.
“Karayolları Müdürü Dinlemeye Geldi"
Esnaflar kapatılan kavşakta toplanıp eylem yapma kararı aldı. Esnafların toplandığı yere Söke Madeni Eşya Sanatkarları ve Demirciler Odası başkanı ile Söke Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Refik Karataş da geldi. Söke İlçe Emniyet ve trafik ekiplerinin tedbir aldığı noktaya daha sonra Karayolları 2. Bölge Müdürü Abdulkadir Uraloğlu da beraberinde ekibi ile gelerek, esnafların talep ve şikayetlerini dinledi. Ak Parti Söke İlçe Başkanı Fatih Gürer de bulundu.
“Kavşağın Açılmasını İstediler"
Özellikle turizm ve tarım sezonunda büyük yoğunluk yaşanan kavşağın yolun iki yakasında bulunan sanayi sitelerine giriş noktası olduğunun altını çizen esnaflar, kavşağın yeniden açılmasını istediler.
Söke Ovası’nda kullanılan tarım alet ve ekipmanlarının büyük olduğunu, Söke-Milas Karayolunu kullanan bu tarım araçlarını mevcut kavşakları kullanmalarının daha büyük sıkıntılar yaşatacağını belirten Demirciler Odası Başkanı Ahmet Tokmakoğlu; “Çevre yolu tarım aletleri dışında diğer araçların da alternatif yolu. Bu araçların şehir merkezine yönelmeleri şehiriçi trafiğinin de daha da yoğunlaşmasına neden olacaktır” dedi. Tokmakoğlu yolun iki yakasındaki esnafların birbirlerine parça alımı için gidiş, gelişlerinin zorlaştığını söyleyerek; “Kavşağın kapatılması yerine sinyalizasyon sistemi, döner kavşak düzenlemesi yada köprülü kavşak uygulaması yapılmalı” dedi.
Söke Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Refik Karataş söz konusu kavşağın bulunduğu yerin karayolları olmasına rağmen meskun mahal içinde kaldığını hatırlatarak, çözüm bulunmasını beklediklerini ifade etti.
“Yeni Çalışmada Trafik Güvenliği Göz Önünde Tutuldu"
Kapatılan kavşağa yenidoğan tarafında 1.400 metre, Bağarası tarafından ise 400 metre geçici bir kavşağın olduğunu belirten Karayolları 2. Bölge Müdürü Abdulkadir Uraloğlu; “Yapılan her kavşak kaza riskinin arttığı yerdir. Her noktada kavşaklar çözüm olmayabilir. Son düzenleme öncesinde yol üzerinde bulunan kavşaklar usulüne ve standartlara uygun kavşaklar değildi. Yeni çalışmada ister istemez usulüne uygun hale getirildi. Yeni yatırımda trafik güvenliği göz önünde tutuldu. Bu uygulama hepimiz için yapıldı. Mevecut kullanım alışkanlıklarına da dikkat ederek kanunda belirtilen sınırı düşürebiliyoruz. Burada da kavşaklar arasını 1.400 metreye kadar düşürmüşüz” dedi.
“Kavşak Düzenlemesinde Genel Müdürle Mutabık Kalamadık"
Söke-Milas Karayolu üzerinde yapılan duble yol çalışmaları ile ilgili projelendirme çalışmalarının 3 yıldan beri yapıldığını belirten Karayolları 2. Bölge Müdürü Abdulkadir Uraloğlu; “Üzerinde çok konuştuk. Önce yan yollar gündeme geldi. Daha sonra sıkıntı olabileceği düşüncesiyle 2 şerit yerine 3 şeritli yollar yaptık” dedi. Kapatılan kavşağa düzenleme yapılması konusunda düşünceleri olduğunu, tasarıda yer verdiklerini ancak Genel Müdürlük ile kavşak konusunda mutabık kalamadıklarını belirten Uraloğu; “Bu noktada mutabık kalamadık. Burası ile ilgili yeniden bir çalışma yapı, Genel Müdürlüğümüze yeniden sunacağım. Buraya kavşak olacak diye söz vermiyorum ancak çalışmayı yapıp yeniden genel müdürlüğümüze sunacağız” diye konuştu.
“Üvey Evlat mıyız?"
Söke’nin dışında Kuşadası ve Aydın bölgesinde karayolları üzerinde bulunan kavşak noktaları örnek veren esnaflar, “O bölgelerde her türlü düzenleme yapılıp, kavşak oluşmasına izin veriliyor da Söke’deki en işlek kavşaklardan biri neden kapatılıyor. Buraya da düzenleme yapılabilir. Biz üvey evlat mıyız” sözleri ile kavşağın kapatılmasına tepki gösterdiler.