Haber: Durmuş Tuna
Söke Ovası Sulama Birliği'nde yaşanan sendika karşıtlığı tutum ve siyasi kadrolaşma işçileri canından bezdirdi. 30 geçici ve 30 daimi olmak üzere toplam 60 işçinin tamamının iş akitlerinin sonlandırılmasıyla sonuçlanan krizde mağdur olan işçiler ve zarar eden Devlet oldu. Haksız yere işten çıkarılan işçilerin açtıkları davaları kaybeden Söke Ovası Sulama Birliği milyonlarca lira tazminat ödemeye mahkum oldu.
"SENDİKADAN İSTİFA EDİN" BASKISI YAPILMIŞ
İşten çıkarmalar sonrasına yaşanan sendika karşıtlığı tutum ise rezalet olarak değerlendiriliyor. "Sendikadan istifa edin" şeklinde baskı yapılan bazı işçilerin çaresiz kaldıkları ve sendikal haklarından feragat etmek zorunda kaldıkları görüldü. Milyonlarca lira kıdem tazminatı ödenen işçilerin, siyasi otoriteye biat ettikten sonra taşeron firma üzerinden tekrar işe alınmaları "pes!" dedirtti. Sendikadan istifa etmemekte direnen işçiler ise cezalandırıldı ve işe alımları yapılmadı.
DAİMİ İŞÇİLERE DE MOBBİNG UYGULANDI
Sendika karşıtı tutum ve işten çıkarmalar 30 kişilik daimi işçilerde de yaşandı. Geçici işçiler gibi daimi işçiler de yönetim kadrosu tarafından tek tek çağırıldılar ve istifa etmeleri istendi. İstifa etmemekte direnen işçilerin iş akitleri sonlandırıldı.
MOBBİNG DAVASI AÇILDI
AKP Aydın Milletvekili Metin Yavuz'dan talimat aldıkları iddia edilen Birlik Başkanı Ahmet Engin Turan ile Birlik Müdürü Ömer Yıldız hakkında sendikal baskı yaptıkları için 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle mobbing davası açıldı. Açılan mobbing davası Söke Ovası Sulama Birliği'nde işçiler üzerinde oluşturulan siyasi baskıyı gözler önüne seriyor.
İŞÇİLER MAĞDUR EDİLDİ, DEVLET ZARARA UĞRATILDI
Söke Ovası Sulama Birliği'nde yaşanan iş bilmezlik ve mobbing uygulaması Devleti zarara uğrattı. 30 geçici işçinin işten çıkarılması nedeniyle ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesi sonrasında sendikadan istifa edilmesi karşılığında tekrar işe alınmaları Devletin parasının hoyratça harcaması olarak değerlendiriliyor.
Her bir işçiye yaklaşık 120 bin TL. kıdem tazminatı, 100 bin TL. sendikal tazminat, 50 bin TL. işe iade tazminatı, 50 bin TL. fazla mesai ücreti tazminatı ödendi. Ayrıca işe iade davasını kazanan işçiler konusunda işverenin "işe almıyorum" demesi halinde bir daha tazminat ödenmesi gerekiyor.
İSTİNAF MAHKEMESİ TAZMİNATLARI AZ BULDU
İlk işten çıkarmalar nedeniyle yerel mahkemenin kararını istinafa başvurarak itiraz eden işveren bir şok daha yaşadı. İstinaf Mahkemesi işçilere ödenecek tazminat miktarlarını az buldu ve tekrardan yargılama yapılması için yerel mahkemeye iade edildi.
ÇELİKKOL: ÇİFTÇİNİN ALINTERİ TAZMİNATLARA ÖDENECEK
Yerel mahkemenin kararını beklediklerini söyleyen Enerji İş Sendikası Ege Bölge Başkanı İlker Çelikkol, "Adalet eninde sonunda karar verecek. Bundan şüphemiz yok ancak kazanılan milyonlarca lira tazminat konusu var. Milyonlarca lira tutan tazminatlar Birlik bütçesinden karşılanacak. Keyfî uygulamalarla Birlik zarara uğratılmıştır. Şahsi düşüncem keyfiyetle işten çıkarılan çalışanların tazminatları birlik bütçesinden değil, Birlik Başkanı ve Birlik Müdüründen tahsil edilmeli.
Çiftçilerin alınterleriyle ödediği su ücretleri keyfiyetle çarçur ediliyor. Tazminatlar çiftçilerin alınteriyle ödenecek olması üzücü. Tazminatlar Birlik kasasından değil; zarara uğratanlar tarafından ödenmeli ki, bir daha böyle olaylar yaşanmasın. Ne şimdi görevde olanlar ne de bundan sonra göreve gelecek olanlar Anayasal hak engellemesi yapmaya cesaret edemesinler" dedi.
ÇELİKKOL: MAĞDURİYETLER GİDERİLENE KADAR HAK ARAYIŞIMIZ SÜRECEK
İşveren ve yönetimin bu yaşananlarda izledikleri yolun çok yanlış olduğunu belirten Çelikkol, "Bilerek ve isteyerek Birlik zarara uğratılmıştır. Emekçi arkadaşlarımıza mobbing uygulanmıştır ve bu nedenle açılan mobbing davası sürmektedir. Sendika olarak mağdur edilen arkadaşlarımızın sonuna kadar yanındayız. Maddi, manevi tüm mağduriyetler giderilene kadar hak arayışımız sürecektir ve bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.