* Önceki sayıdan devam
8) Uygulama plânı ile kentin deprem ve heyelan riski altında bulunan alanları için önlemler alındı.
9) Kesin heyelan riski taşıyan, kanunen uygun olmayan alanların tasfiye edilmesi için plân notlarına işlendi.
10) Uygulama plânı ile düzenlenen her ölçekteki yeşil alanlar ve mesire alanları; Söke'de kişi başına yeşil alan miktarını tam 40 katı artırarak, 40 m2/kişi sınırına çıkardı.
11) Uygulama plânında kentin altyapı sistemleri, ulaşım ve trafik sorunlarının çözümü için gerekli düzenlemeler sağlanacaktır.
Görüldüğü gibi, uygulama imar plânı ise, Söke'nin halihazır durumunu iyileştirirken, yenilerini de mükemmele yakın bir anlayış ve strateji ile yapacağını ortaya koyuyor. Daha iyisi can sağlığı. Elbette bu icraatlar zaman ve maddi olanaklar imkân verdikçe hızlanacak ve Söke çağdaş bir yapılaşmaya, modern bir kent olmaya kavuşacaktır. Söke'nin Çeltikçi, Cumhuriyet ve Yenicami mahallelerinde yapılacak imar uygulamaları ile en az bugünkü yerleşme alanlarından 10 bin nüfusun daha yerleşmesine alan çıkacağı bir gerçektir. Bu da arazinin verimli kul1anılması ile gerçekleşir.
PLANLAMA ÇALIŞMASI İLE SAĞLANAN SÖKE'NİN GELECEĞİNE İLİŞKİN ÖNEMLİ KAVRAM VE PROJELER
Söke Nazım İmar Plânı'nın Söke'ye neler kazandıracağını gelin hep birlikte inceleyelim. Söke'nin bu projelere ihtiyacı var mı, yok mu? Bu mega projeler Söke ve Sökeli'ye neler verir, neler alır? Hep birlikte bu sorulara yanıt bulmaya, varsa eksikleri eleştirip, daha iyiye, doğruya, güzele ulaştırmayı deneyelim. Bazı basın mensubu arkadaşlarım dereyi görmeden paçayı sıvamaya başlıyorlar. Plânın P'sini anlamadan, içeriğini bilmeden oylamaya sunuyorlar. Halkımızın % 99'unun daha bu plândan haberi yok. Bunu tanıtmadan, içeriğini kavratmadan anketlemek yarar yerine zarar verir. Ticaret Odası, bir anket uygulaması yaptı. Ankete emek verildi ve para harcandı. Anketin soruları, Söke'yi iyi bilen ve Söke'nin geleceğini değerlendirmeye çalışan kişilere sorulmadığı ve daha çok Söke'de okumakta olan yüksekokul öğrencilerine yönlendirildiğinden bir soruya değil, birçok soruya Söke'nin hakkı olmadığı yanıtlar verildi. Bundan zarar Söke ve Sökeliler görecektir. Söke çevresindeki büyük kentlerin hepsinden daha güvenli olmasına rağmen güvensiz ve yaşanmaz bir kent görünümüne sokulmuştur. Oysa Söke bu görüntüyü hiç de haketmemiştir. Anketi yönetenlerin işi bilinçli yapmayışından ve anket sorularının açık olmayışından kaynaklanmaktadır. Bir de anketi incelemeden, değerlendirmeden yazacağım '''Evet'' ve "Hayır"ın neler getirip ve neler götüreceğini hesaplamadan sorumsuzca, atmasyon yöntemlerle doldurulmasından kaynaklanmaktadır. Düşünün ki ben yabancı sermaye sahibi biriyim. Söke'ye yerleşmek ve yatırım yapmak istiyorum. Ticaret Odası'na geldim. Ticaret Odası önüme bu anketi koydu. İnceledim.
Söke güvensiz bir kent. Söke çok pahalı bir kent. Sökeli'nin çoğunluğu Söke'de yaşamak istemiyor. Tıpkı Söke'den kazanıp, İzmir'de oturup yiyenler gibi. Ben bu kente yerleşir miyim? Yatırım yapar mıyım? Şimdi elinizi vicdanınıza koyun ve beni eleştirin, Söke bunu hak ediyor mu? Ya ben körüm, duyarsızım ya da dünyadan haberim yok!" Şimdi bu yetmemiş gibi bir de kalkmışlar, efendim bir anket yapalım, oylamaya sunalım, diyorlar. Neyin anketini yapıyorsun ve neyi oylamaya sunuyorsun? Sen ve bu plânı daha anlamamışken, sokaktaki vatandaş neye evet, hayır diyecek! Beyler ya susalım, ya da düşüncelerimizi yazıp, ortaya koyalım, buna bilim karar versin. Rahmetli Vali Recep Yazıcıoğlu, Aydın Stratejik Plânını Prof. Mortan grubuna yaptırdığı zaman, onun basın toplantısında da buna benzer cırtlak sesler çıktı. Bu plân, onu Aydın'dan Erzincan'a sürdürdü. Ama ondan sonra, Aydın'ı yönetenler bu plândan yararlandılar ve başta Hüseyin Aksu olmak üzere plânı kullandılar ve kazanan Aydın oldu:
Belediye Başkanı açık açık söylüyor ve diyor ki, "5393 sayılı Yeni Belediye Kanunu'na göre Söke Türkiye'de stratejik plana sahip ilk kent olmuştur." Biz kalkmışız nelerin hesaplannı yapıyoruz, Basın buysa ben basında yokum. Önce incele, gördüklerin ve düşündüklerini ortaya koy ve kamuoyu tartışıp karar versin. Öyle ucuz, emeksiz, gazetecilik olmaz.
NAZIM İMAR PlANI'NDA YER ALAN MEGA PROJELER
1- BÜYÜK OTOGAR PROJESİ
Yer seçimi-bütün güzergahlar.
55.000 m2 alan.
Şehirler arası peronlar.
İl için minübüs terminalı
Dükkanlar
Yazıhaneler
Restoran ve fast food büfeler
Bu proje hem Kuşadası hem de Milas yönündeki otobüslerin doğrudan yararlanacağı bir konumdadır. Yap-işlet metodu ile yapılması düşünülüyor. Seçilen yer mevcut bölge trafiğin karşısıdır; Şimdi bunu soranlar olacak, "Mevcut otogarın suyu mu çıktı?" Elbette suyu çıkmadı, ama gece Söke'ye geldiğinizi düşünün, otobüslerin çoğu mevcut gara girmiyor. Sizi Milas çevre yolunda veya Kuşadası kavşağında indiriyor. *** Devam edecek...