Söke Anadolu Teknik- Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi’nden proje ça

Söke Anadolu Teknik- Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi’nden proje çalışması

Nevzat SEÇEN
Gerçek Gazetesi
Söke Anadolu Teknik-Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri temel elektronik eğitimi ile ilgili AB ülkelerinde yapmış oldukları inceleme gezisi sonrasında bir açıklama yaptılar.
Yapılan yazılı açıklamada, “Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi"nce organize edilen, Leonardo da Vinci Projeleri kapsamında hazırladığımız temel elektronik eğitiminin AB ülkelerinde incelenmesi konulu projemizin 19.10.2008-02.11.2008 tarihleri arasında yurt dışı ayağı olan Almanya-Çek Cumhuriyeti-Avusturya"da tamamlanarak yurda dönülmüş, yurt dışında elde edilen kazanımlar ile ilgili olarak proje yaygınlaştırma faaliyetlerinin hazırlıkları tamamlanarak icrasına başlanmıştır” ifadelerine yer verilerek projenin tanıtımını da şöyle yaptılar,
Amaçlarımız; Türkiye ve AB ülkelerinde Temel Elektronik Eğitiminin incelenmesi, endüstrinin ihtiyaçlarına göre eğitim kurumlarının müfredat içeriklerinin nasıl güncellendiğinin yerinde görülmesi, öğrencilerimizin Avrupa ülkelerindeki mesleki eğitime yaklaşımlarını görmelerini ve ülkemizdeki olumlu ve olumsuz yönleri inceleyerek kendilerini bütünleşik bir AB için yetişmiş insan gücü olarak hazırlamaları bilincini yerleştirmek.
Avrupa"daki Elektronik eğitimini ve endüstriyel uygulamaları inceleyerek önce kurumuzda daha sonrada bölgemizde mesleki eğitim uygulamalarının geliştirilmesine katkı sağlamak.
Yerel bakış açısından kurtularak uluslar arası düzeyde mesleki ve teknik eğitime farklı bir bakış açısı ile yaklaşmak.
Kültürel anlamda farklı yapıya sahip Avrupa toplumlarının birbirini daha yakından tanıma fırsatı yakalamak, kültürler arası etkileşimi hızlandırmak, dil eğitiminin önemini vurgulamak.
Yurtdışındaki endüstriyel sektörde mesleki ve teknik eğitim almış mezunlarımızın istihdamına yönelik ön araştırmaları yaparak yol gösterici olmak. 
Bu amaçlar doğrultusunda: 
Milli Eğitim Müdürlüğü, Dr. Eckert Okulları Regensburg Üniversitesi (Mekatronik Bölümü ) Vysoka skola polytechnicka Jihlava, İş-Kur, Ticaret ve Sanayi Odası [Eğitim Büroları (Elektronik eğitimi)], Mesleki Eğitim Merkezi (Elektronik Eğitimi )
İşletmeler yerinde ziyaret edilerek incelenmiş, kurum ve kuruluşların, yönetici, öğrenci ve öğretmenler ile görüş alış verişinde bulunulmuştur. 
FAALİYETİN İŞLEYİŞİ: 
Yerinde öğrenme genellikle gruplar halinde gerçekleştirilmiştir. Ancak; katılımcıların kendileriyle aynı eğitimi alan yaşıtları ile birebir görüş alış verişi yapmasına da imkân tanınmıştır.
Planlanan programın dışında olmasına rağmen, ev sahibi ortağımız ile işbirliği içinde bir günlük bir pratik eğitim olarak, 3 yıldızlı bir otelin kamera sistemi, okulumuzun güvenlik sistemleri dalında okuyan öğrencilerimiz tarafından gerçekleştirilmiştir.
Almanya ve Çek Cumhuriyeti"nde uygulanan eğitim sistemini ile birlikte ve özellikle Elektronik eğitiminin içeriği, bu eğitimin verilmesinde uygulanan yöntem ve teknikler, atölye ortamları, mezunların istihdamı ve işletmelerin elektronik eğitimini  nasıl şekillendirdiği temel inceleme konularımız olarak sayılabilir. Bu konuların yerinde görülmesi için ilgili tüm kurumlar ziyaret edilmiştir.
Bunlara ek olarak; eğitim kurum/kuruluşlarında yapılan final sınavların içeriği incelenmiş, öğrencilerimizin mevcut bilgi düzeyleri ile kıyaslama fırsatı bulmaları oldukça önemli kazanımlar olarak yurdumuza getirilmiştir.
Çek Cumhuriyeti, Almanya, ve Avusturya da kültürel geziler planlandığı gibi gerçekleştirilmiştir. Avusturya"da Salzburg, Çek Cumhuriyeti"nde Prag, Jihlava, Almanya"da ise Münih, Nürmberg, Regensburg Şehirlerinde gerçekleştirilmiştir.
Avusturya, Salzburg da tarihi şehir gezilmiş, Mozart"ın Müzesi ziyaret edilmiştir, Prag ta tarihi şehir gezilmiş, ayrıca Prag"da bulunan özel bir Türk okulu ziyaret edilmiştir.  Jihlava da proje ortağımız ziyaret edilmiştir. Münih"te Almanya Teknik Müzesi (Deutsches Museum) ziyaret edilmiştir. Nürmberg" de tarihi şehir ve kale gezilmiştir. Regensburg"da yaşayan Türk"ler ile proje ile ilgili konularda görüşülmüş,yaşantılarından örnekler gözlemlenmiştir. Dinler sergisinin açılışına gidilmiştir. Serbest zaman aktivite günümüzde ise Regensburg"da  teknik fuara gidilmiş, akıllı ev sistemleri incelenmiştir.  
PROJE SÜRECİNDE KAZANILAN BECERİLER: 
Mesleki Beceriler: 
Katılımcılar Avrupa"daki meslek eğitimine ne kadar önem verildiğini, meslek eğitiminin icrasını bizzat derslere katılarak yerinde görmüşler, Avrupa" da meslek eğitimi almış Türkler ile görüşmüş Meslek eğitiminin önemini daha iyi kavramışlarıdır. Bu başarılı uygulama neticesinde öğrencilerimiz mesleki ve teknik eğitim dilinin evrensel oluşunu yakından görebilme fırsatı yakalamışlar, ayrıca bütünleşik Avrupa geleceğinde, mesleki ve dil bilgisinin istihdamdaki önemini daha iyi kavramışlardır. Türkiye"de aldıkları mesleki eğitim içeriğinin, inceleme yapılan okullardan aşağı olmadığını, hatta bir kısmından da oldukça iyi düzeyde olduğunu yakından görme fırsatı yakalamışlardır. Ancak, nitelikli bir teknik eleman ve dalında uzman olmanın çok çalışmaktan geçtiğini yurt dışında daha iyi anlamışlardır.  
Okulumuzun güvenlik sistemleri dalında okuyan öğrencilerimiz tarafından üç yıldızlı bir otelin güvenlik kamera sisteminin kurulması uygulaması ise, öğrencilerimizin AB standartlarında iş yapabildiğini, yabancı dil bilgilerini arttırmaları halinde yurt dışında çok rahat çalışabileceklerini göstermesi bakımından oldukça önemli bir kazanımdı. 
Dil Becerisi: 
Katılımcılar gerek sosyal hayatta gerekse mesleki öğretimde yabancı dil bilmenin ne kadar önemli olduğunu kavramış, Avrupa"da yabancı dil bilmeden meslek eğitiminin ve istihdamın mümkün olamayacağını görmüş, öğrendikleri yabancı dil bilgisinin ancak temel kişisel ihtiyaçlarını karşılamakta kullanabilmişlerdir.  
Davranışsal Beceriler: 
Katılımcılar farklı kültürde nasıl davranmaları gerektiği bilincine varmışlardır. Dahil oldukları toplumun kurallarına saygılı olmayı, iletişim kurabilmeyi oldukça iyi düzeyde yerine getirmişlerdir. Otelde, şehir içi toplu taşıma araçlarında, trafikte, resmi ve özel kurum/kuruluşlarda nasıl davranmaları gerektiğini, 15 günlük süreçte benimseyerek uygulamışlardır.
Bununla birlikte, özellikle ülkemize döndükten sonra derslerine karşı ilginin artışı, yabancı dil eğitimi için PLM projelerini araştırmaya ve ön hazırlıklarını yapmaya başlamaları, mesleklerinde dalında uzmanlaşmak adına, büyük firmalar ile bilgi-doküman paylaşımı için e-posta trafiğini başlatmaları, öğretmenleri ve sektör ile görüşerek kendilerine yeni hedef arayışları içine girmeleri son derece olumlu davranış değişimleri olarak sayılabilir. 
Kültürler Arası Etkileşim Becerisi: 
Ziyaret ettiğimiz kurumlara, Türkiye"yi ve Türk eğitim sistemini anlatan CD ler hediye edilmiş, ülkemizin ve yöremizin toplumsal yapısı, tarihi ve folklorik zenginlikleri tanıtılmıştır. Konaklama sırasında, otelde Türk Gecesi yapılarak, Türk yemekleri ve Ege folkloruna örnekler verilmiştir. 
Uyum Becerisi: 
Katılımcılar kısa sürelerde serbest bırakılmış, yalnız kaldıklarında içinde bulundukları kültüre uyum sağlamaları, karşılaştıkları problemleri çözme becerileri gözlemlenmiştir. Katılımcılar sorunları rahatlıkla çözme becerisi elde etmişler, yapılan pratik uygulamalarda takım çalışması ruhunu sergilemişlerdir. 
Serbest zaman etkinliklerinde, kendi başlarına bisiklet kiralayarak şehri gezme, kilise ayinini gözleme, yabancı yaşıtlarıyla futbol maçı yapma gibi etkinlikler sergilemişlerdir. Küçük rahatsızlıklarında eczaneye gitme ve ilaç alma, kendi başına alışverişe çıkma, toplu taşıma araçları için biletmatikleri kullanma ve şehir içi dolaşımda kısmen bireysel kısmen de grup olarak sorunlarını çözmüşlerdir. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri