Dünyada KOAH bilincinin oluşturulması adına çalışan Türkiye’nin de üyesi bulunduğu uluslararası bir organizasyon olan “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalıklarına Karşı Küresel Girişim Grubu” tarafından her yıl Kasım ayının üçüncü haftası Dünya KOAH Günü olarak organize ediliyor.
KOAH’ı kronik (uzun süredir devam etmekte olan), obstrüktif (tıkayıcı), havayollarında (bronşlarda) daralmaya neden olan bir akciğer hastalığı olarak tanımlayan Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.Füsun Karadağ, hastalığın en önemli nedeninin sigara olduğunun altını çizerek, “Sigara bağımlılarının yaklaşık yüzde 20’sinde KOAH görülür. KOAH belirtileri ilk yıllarda efor ile, ilerleyen dönemlerde ise istirahatte bile ortaya çıkan nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarmadır. Sigaranın içerdiği zararlı gaz ve maddelerin salgılanmasına neden olan iltihabi hücreler akciğerlerde kalıcı hasar meydana getirmektedir. Nefes açıcı ilaçlar ile hastalığın belirtileri kısmen düzelir ancak hava yollarında oluşan değişiklikler kalıcı olduğundan hastalığı tamamen ortadan kaldırmaz. Bu yüzden sigara içmemek, içiyorsak hastalık oluşmadan önce bırakmak çok önemlidir. KOAH hastalarının da sigarayı bırakması hastalığın ilerleyişini yavaşlatacaktır” dedi.
KOAH teşhisi koyulan hastaların solunum fonksiyon testlerinin yapılmasının önemini vurgulayan Karadağ, bu testlerin, sadece teşhiste değil, hastalığın şiddetinin belirlenmesi ve seyrinin takibinde de kullanıldığını söyledi. KOAH hastalığının bir Göğüs Hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilip hastaya uygun tedavi başlanması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Karadağ, hastanın ilaçlarını doktor kontrolünde önerilen dozlarda, düzenli bir şekilde kullanmasının önemli olduğunu belirtti.