Ruh Sağlığı Haftası

AYDIN’DA “RUH SAĞLIĞI HAFTASI” ETKİNLİKLERİ

- AYDIN İL SAĞLIK MÜDÜRÜ HÜSNÜ TIRPANCI:
- “TOPLUMUMUZDA RUHSAL BOZUKLUK SIKLIĞININ YÜKSEK OLMASINA KARŞIN TEDAVİ İÇİN BAŞVURU SIKLIĞI OLDUKÇA DÜŞÜKTÜR”
Gerçek Gazetesi
Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, toplumumuzda ruhsal bozukluk sıklığının yüksek olmasına karşın tedavi için başvuru sıklığının oldukça düşük olduğunu belirtti.
Türkiye Ruh Sağlığı Profili Araştırmasına göre ruhsal bozukluk görülme sıklığının 2-3 yaş grubu çocuklarda yüzde 10.9 iken, 4 -18 yaş grubunda yüzde 10.7 ve erişkinlerde ise yüzde 15.4 olduğunu belirten Dr. Hüsnü Tırpancı, “Toplumumuzda ruhsal bozukluk sıklığının yüksek olmasına karşın tedavi için başvuru sıklığı oldukça düşüktür. Yetişkinlerde bu sıklık yüzde 4.7 olup diğer yaş gruplarında bu oran daha da azalmaktadır. Ruh sağlığı hizmeti almak için başvurulan kişilere bakıldığında ise, kişilerin yüzde 39'u psikiyatri uzmanına başvururken, yüzde 33'ü diğer uzman doktorlara, yüzde 21'i pratisyen hekimlere başvurmaktadır. Ruhsal hastalığı olanların yüzde 51'lik bölümü, ilaçlarını psikiyatrist dışında diğer uzman hekimlerden almaktadır. Birinci basamak hekimine başvurup tedavi alabilenlerin oranı sadece yüzde 18'dir” dedi.
Ulusal Sağlık Politikasında "Ruh Sağlığının Geliştirilmesi" başlığı altında 2005 yılına kadar ruh sağlığı hizmetlerinin sağlık ocağı hizmetlerine entegrasyonu tamamlandığını hatırlatan Tırpancı, “2020 yılına kadar, anksiyete, depresyon, madde bağımlılığı, uyku düzensizliği, somatizasyon gibi ruhsal bozuklukların yüzde 20 azaltılması hedeflenmiştir. İlimizde 2005 yılında başlatılan ÇPGD( 0-6 Yaş Çocuğun Psiko-Sosyal Gelişimini Destekleme) Programı kapsamında koruyucu ruh sağlığı hizmetleri de başlatılmış olup; bu hizmetler ÇPGD çalışmaları çerçevesinde sağlık ocaklarımız tarafından verilmektedir. Program, psikososyal gelişimi destekleme yöntemlerini sağlık ocağı hizmetleri içine entegre ederek, gelişimin en hızlı olduğu gebelik ve 0 - 6 yaş döneminde çocuğun gelişimini destekleyip, ruhsal, sosyal ve bedensel olarak sağlıklı nesiller yetişmesinin desteklenmesini amaçlamaktadır” diye konuştu.
Aydın"da sürdürülen hizmetler hakkından da bilgiler veren Tırpancı, “İlimizde program kapsamında bugün itibariyle 6 bin 435 gebe, 7 bin 211 bebek, 7 bin 665 çocuk ve 3 bin 733 baba, çocuk ve annenin istismarı, anne-babanın ruhsal sorunları, yoksulluk ve beslenme yetersizliği, gelişim geriliği-özürlülük gibi risk faktörleri açısından izlenmektedir. 2010 yılı sonunda ildeki tüm gebe, bebek ve çocuklar programa dahil edilerek sağlık ocaklarımızın koruyucu ruh sağlığı hizmetleri kapsamına alınacaktır” ifadelerini kullandı. (iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri