Geçtiğimiz yıl, çağdaş sanatın gücüne ortak olarak, dünyanın önde gelen sanat fuarlarından Contemporary İstanbul’un partneri olan, Türkiye’nin en büyük teknik granit üreticisi Qua Granite’in, kaynağını doğadan alan sanat ve tasarımı bütünleştirme hedefi bu yıl Contemporary İstanbul’da sergilenen Ömer Pekin eseri ile taçlandı.
Tersane İstanbul’un eşsiz Haliç manzarası karşısında bulunan QUA Pavilion, 30 metrekarelik alanda, toplam 2800 adet geri dönüşüm için ayrılmış materyallerden ve 10 katlı bir binanın dış cephe kaplamasında kullanılacak kadar üründen oluşturuldu. Eserde kullanılan doğal taş malzemesi, Qua Granite'in üretim yolculuğunu yansıtmasının yanı sıra, Pekin’in doğadan aldığı ilhamı Contemporary İstanbul’un büyüleyici atmosferinde sanatla buluşturdu.
CIF Dialogues’da İlham Dolu Bir Yolculuk:
QUA Pavilion ile CIF Dialogues kapsamında, sanatın şehirlerimizi, sokaklarımızı ve toplumumuzu nasıl şekillendirdiğine dikkat çekilerek, sanatın büyüleyici dünyasında, dinleyiciler ile ilham dolu bir keşfe de çıkıldı.
Contemporary İstanbul’un 18. Edisyonunda 29 Eylül Cuma günü CIF Dialogues kapsamında “Sanat Mimarlık ve Sürdürülebilirliğin Bir Araya Geldiği Yer” başlıklı söyleşide Ömer Pekin'in eseri ile sanatın mekanla ilişkisi sorgulanarak; sanatın özünü ve işlevini anlama çabaları da tetiklendi.
QUA Pavilion'un tasarımcısı Mimar Ömer Pekin ve QUA Granite Pazarlama Müdürü Hande Sarpkaya’nın deneyimlerini paylaştığı söyleşi Dr. Feride Çelik’in moderatörlüğünde gerçekleşti. Toplumun kültürel ve estetik deneyiminin nasıl şekillendirebileceği konusunda düşündürücü bir perspektif sunuldu.
QUA Pavilion Hatay’dan gelen mimarlık öğrencileri ile Dr. Feride Çelik rehberliğinde ziyaret edilerek, genç mimar adaylarının yoluna da ışık tuttu…
QUA Pavilion’un tasarımcısı Ömer Pekin’in eseri aynı zamanda Feride Çelik rehberliğinde Hatay’dan gelen öğrencilerle birlikte deneyimlendi. Pekin’in doğadan esinlenerek edindiği tecrübeleri Contemporary İstanbul’un büyüleyici atmosferinde sanata dönüşürken, meraklı mimarlık öğrencilerine de ilham oldu!
QUA Granite Pazarlama Müdürü Hande SARPKAYA:
“Sürdürülebilir bir geleceği birlikte inşa etmek için sanatın gücünden destek alıyoruz.”
“Sürdürülebilirlik bizim için yeni bir kavram değil. QUA Granite olarak sürdürülebilirliği kendimize misyon ediniyor ve bu doğrultuda birçok çalışma yapıyoruz. Ülkemizin geleceğine yatırım yapma hedefimizle, bu yıl da sürdürülebilirlik yönümüzü vurgulayan bir çalışmanın daha altına imzamızı atıyoruz. Geri dönüşüm için ayrılan taşlarımız, sanatçı Pekin’in yaratıcı fikirleriyle yeniden şekillenip, tüm üretim süreçlerimizdeki sürdürülebilir çevre dostu anlayışımızı sanatsal bağlamda karşımıza çıkarıyor. Üretim sırasında kullandığımız sularımızı yüzde yüz geri dönüştürüyoruz. Bu çapta arıtma tesisine sahip tek firmayız. Fabrikamızın çatısında güneş enerjisinden faydalanarak elektrik üretimi sağlamaya çalışıyoruz. Contemporary İstanbul’da sanatla buluşma serüvenimiz ise geçtiğimiz yıl başladı. Hem mimar hem sanatçı Ömer Pekin ile gerçekleştirdiğimiz çalışma da bu sürdürülebilir sürecimizi taçlandırdı. Ömer’in hem sanatsal hem mimari yönleri ve bunları birleştirme tarzı sayesinde çok iyi bir diyalog yaşadık. Bu eseri sonrasında Söke’deki fabrikamızda konumlandırmayı hayal ediyorum. Bu projeyi hem oradaki arkadaşlarımızla paylaşmak hem de işimizin kalıcılığını sağlamak istiyorum. QUA Granite'in bu projeyi sürdürülebilirlik diyaloğunun bir parçası olarak benimsemesi, yaratıcı sektörlerin geleceğini yeniden düşünmesine de fırsat sunuyor. Sürdürülebilirlik ve sanat arasındaki bu güçlü bağı sürdürmeye ve ilerletmeye kararlıyız. Sanatın bu kalıcılık değerlerini daha geniş bir kitleye iletmekte nasıl bir araç olduğunu Contemporary İstanbul’un büyüleyici atmosferinde yeniden düşünmeye davet ederek sürdürülebilir bir geleceği birlikte inşa etmek için sanatın gücünden destek almak bizim için büyük keyifti...”
Qua Mimari Pavilyon'un tasarımcısı Mimar Ömer Pekin:
“Bu proje, sadece görsel bir estetik sunmakla kalmayıp aynı zamanda sürdürülebilirlik ve yaratıcılık açısından da ilham verici bir süreç içeriyor.”
“QUA Granite'in üretim yolculuğuyla şekillenen QUA Pavilion, malzemeyi strüktüre dahil ettiği renkle birleştirerek büyük ölçekli bir projeyi Haliç’in eşsiz manzarası eşliğinde sunuyor. Sadece görsel bir estetik sunmakla kalmayıp aynı zamanda sürdürülebilirlik ve yaratıcılık açısından da ilham verici bir süreç içeren bu proje mekanın ötesine geçerek sanat ve mimarinin birleşimini sergiliyor.
Bu süreç içerisinde doğanın karşısında insanın küçüklüğünü hissetmek, ağır görünenin ardındaki hafiflik ve bazen uzaktan hafif sanılanın altında ezilmek… Bana en çok ilham veren konular arasında yer aldı…
QUA Granite ile Contemporary İstanbul kapsamında gerçekleşen iş birliğimiz aynı zamanda mimari ve sanat alanlarında süregelen pratiğim için ortak bir alan açtı. Sunulan büyük ölçekli bu proje, malzemeyi strüktüre dahil ettiği renkle birlikte ele alışı ve yapının genel kurgusu itibarıyla ilham verici bir süreç oldu. Qua Granite'in üretim yolculuğuyla iletişim içinde şekillenen Qua Pavilion, üretim esnasında kullanım dışı kalan ıskarta malzemelerin bir araya gelmesiyle oluşan bir mekân aslında. Qua Granite’in mimari ve sürdürülebilirlik diyaloğuyla ilgili yaklaşımının bir parçası olmaktan ve bu çerçevede yaratıcı sektörlerin geleceğini yeniden düşünme fırsatı bulmaktan büyük mutluluk duyuyorum.”