Gerçek Gazetesi / Yılmaz ÖLMEZ
Pamukta sezon sancılı başladı. Pamuk ekim dönemi ve pamuğun ilk çıktığı günlerde etkili olan yağmurlar Söke, Koçarlı ve Nazilli Ovalarında binlerce dekarlık arazinin bozulup yeniden ekilmesine neden oldu. Bununla birlikte ek masraflar ortaya çıktı. Pamuk fiyatları ve destekleme priminin düşük olmasından dolayı geçen yıl zaten zor bir sezon geçiren pamuk üreticisi umudunu yeni sezona bağladı, ancak 75 ila 1 lira arasında değişen prim miktarının artırılması beklentisi 10 kuruşluk artışla 65 kuruşta kaldı, üretici hayal kırıklığı yaşadı.
Pamuk fiyatlarının düşük rakamlarda seyretmesi pamuk üretim alanlarının daralmasına neden oldu, Aydın ve Nazilli Pamuk Kooperatifi Başkanları Pamuk üretimini teşvik etmek için ayni destekte bulundu hatta Nazilli Kooperatif Başkanı Mehmet Ulu mazot ve nakdi kredi olanağı da sağladı. Fakat tarım açık havada yapıldığı için üreticiyi bu kez olumsuz hava koşulları vurdu.
Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı İsmail Özel, Söke Ovası’nda bir kaç kez bozulmak zorunda kalan tarlaların olduğunu dikkat çekerken, Aydın TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı Hüsamettin Başaran, Nazilli TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı Mehmet Ulu, Koçarlı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Öztürk ve Meclis Başkanı Ruhi Avcı’da aynı durumun kendi bölgelerinde de yaşandığını ve kurulacak olan yeni hükümetten acilen pamuk primlerini yeniden gözden geçirmesi gerektiğine vurgu yaptılar.
Pamukta en yüksek girdi maliyetini mazot ve gübrenin oluşturduğuna da dikkat çeken TARİŞ Pamuk Birliği Delegesi Mehmet Beliğ Azbazdar ve Nazilli TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı Mehmet Ulu, ”Hükümetin mazot ve gübreye uyguladığı devlet destekleri 7-8 yıl öncesine kadar cazip geliyordu. Fakat her iki kalemde rakamlar katlanarak artarken desteklemeler sürekli aynı seviyelerde seyretti. O nedenle de cazibesini yitirdi. Biz mazot ve gübreye verilen desteklemelerin kaldırılması ve her iki kalemde de KDV’nin kaldırılmasını istiyoruz. O ki gemi ve yat sahiplerine ucuz mazot veriliyor bu olanaktan çiftçi de yararlanmalıdır” dediler.
AZBAZDAR, ”PAMUK PRİMLERİ HESAPLARA GEÇTİ, PARALAR BANKALARDAN ÇIKMADI”
Pamuk üreticisinin yüksek girdi maliyetlerinden dolayı üretirken zarar eder hale geldiğine değinen Azbazdar, ”Geçen yıl ürettiğimiz pamuğu değerinin altında satmak zorunda kaldık. Destekleme primi çok düşük, mazot ve gübre desteklemeleri ona keza, bir de olumsuz hava koşulları iyice belimizi büktü. Bu yıl üretilecek ürüne mahsuben ödenecek prim miktarı sadece 10 kuruş artışla 65 kuruşa çıkarıldı. Bu rakam beklentilerin çok altında. Geçen yıl üretilen ürüne mahsuben ödenmesi plânlanan 55 kuruşluk prim alacakları banka hesaplarına geçti, ancak üreticinin cebine girmeden banka borçlarına pay edildi. O nedenle Söke Sanayi Sitesi’nde adeta yaprak kımıldamıyor. İş yerlerinin önü boş duruyor. Çoğu esnafımız parasını alamamış ya da bir bölümünü alabilmiş. Biz devletten sadaka değil hakkımızı istiyoruz. Mazot ve gübrede KDV kalkmalı destekleme primi de en az 1 liraya çıkarılmalı. Aksi halde üretirken zarar eder hale gelen pamuk üreticisi her yıl sezonu zararla kapatır ve bu durum piyasaları da etkiler” dedi.