Gerçek Gazetesi
Yılmaz ÖLMEZ
Son iki yıldır yüz güldüren pamuk fiyatları iki aydır hızla kan kaybetmeye başlayınca, pamuk üreticisinin de yeni sezon öncesi tedirginliği arttı.
Borsada 1 kilo mahlıç pamuğun fiyatı 8 liraları görürken, bu rakam şimdilerde 5 liranın altına indi. Borsada pamuk fiyatları düşüşe geçtiği için TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Mehmet Beliğ Azbazdar, hem üretici ortaklarının, hem de TARİŞ"in menfaatlerini koruma adına pamuk satışını askıya almıştı.
Fakat Borsada pamuk fiyatları için tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, bu yıl geniş bir alanda pamuk üretimimin yapıldığına dikkat çekerek, şimdiden Türk tekstilcisine çağrıda bulunarak, Türk pamuğuna sahip çıkmalıyız mesajları verdi.
Balçık, Temmuz ayı itibariyle güney yarımkürede pamuk hasadının artık sonuna gelindi. Bizim bulunduğumuz kuzey yarımkürede de pamuk ekimi tamamlandı. Ekim alanları kuzey yarımkürede artmasına rağmen, aynı oranda verimde bir yükselme beklenmiyor. Fiyatlara gelecek olursak, sadece pamuğa bağlı olmadan birçok emtiada son 3 aydır fiyat düşüşleri devam ediyor. Dünyada adı konmamış bir ekonomik kriz var. Türkiye olarak biz de bu krizi yaşıyoruz. Çünkü haziran ayına gelinceye kadar, Türkiye"deki pamuk fiyatları dünya fiyatlarının sadece yüzde 10 altındaydı. Fakat bugün baktığımızda dünya fiyatlarına oranla, bizim fiyatlarımız yüzde 20 aşağıda. Bu pamuk tüccarları ve üreticilerinin kabul edeceği bir durum değil. Belki bu durum iplikçilerin işine gelebilir. Ama bizler açısından haksız bir durum. Biz bugüne kadar yüzde 10 marjıyla satmaya razıydık. Ama bugün geldiğimiz noktada yüzde 20 fiyat düşüklüğünü kabul etmemiz mümkün değil. İthalat konusunda mutlaka tedbir alınmalı dedi.
AĞUSTOS AYINDA
BREZİLYA PAMUĞU
GELİYOR!!!
Pamuk ithalatı konusunda tedbirler alınması gerektiğine vurgu yapan Söke Ticaret Borsası Başkanı Betan Balçık, Brezilya pamuğunun da büyük tehlike yaratacağına dikkat çekti. Balçık, Ağustos ayından itibaren de Brezilya"dan konseye pamuk geleceğini öğrendik. Yani fiyatı ve ödemesi ne zaman yapılacağı belli olmayan pamuk geliyor. Bu da bize büyük darbe vuracaktır. Özellikle Brezilya"dan ithal edilecek olan pamuk konusunda tedbir alınmasını istiyoruz. Ayrıca Türk Tekstilcisi ve iplikçisinin de Türk pamukçusunun korunması anlamında ithal ürünlere yönelmemesini rica ediyoruz dedi.