Gerçek Gazetesi
Ege Bölgesi"nde beyaz altın olarak nitelendirilen pamuğun son durumunu değerlendiren Aydın Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Kendirlioğlu, Ege Bölgesi"nin 7-8 yıldır pamuktan gittikçe uzaklaştığını ve bu sene itibariyle pamuğun eski günlerine dönebileceğini ifade etti. Çiftçinin pamuk ekiminden uzaklaşmasının en büyük nedeninin girdi maliyetlerinin artması ve pamuk fiyatlarının yerinde saymasının olduğunu belirten Aydın Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Kendirlioğlu, Geçtiğimiz sezonda dünyadaki gerek kuraklık , gerek aşırı yağış, gerekse verim düşüklüğünden kaynaklanan stok azalması meydana geldi. Dolayısıyla ihtiyaç arttı. İhtiyaç artmasıyla da pamuk fiyatları hızla yukarıya doğru çıktı dedi.
7-8 yıldır pamuğun ekilmeyişinin Ege Bölgesi"nde ki tüm tarım dengelerini bozduğunu vurgulayan Kendirlioğlu, Çiftçilerimiz alternatif ürünlere yöneldi. Bu sene tahmin ediyorum ki pamuk ekimi bir hayli artacak. Eski günlerine dönecek diye düşünüyorum. Dünya piyasalarından aldığımız bilgiler doğrultusunda pamukta, yükseliş sehri 3-4 yıl daha devam edecek. Alternatif ürünlere yönelen insanlar, pamuk ekimine geri dönecektir diye konuştu.
MAKİNELİ HASAT HEM UCUZ HEM HIZLI
Pamukta en büyük sıkıntının hasat zamanında yaşanabileceğinin altını çizen Kendirlioğlu, artık insan gücüyle hasat yapmanın bitme noktasına geldiğini ve çalışacak insan gücünün bulunamadığına dikkat çekti. Çalışacak insan gücü bulunsa bile istenen ücretin anormal pahalı olduğunu ifade eden Kendirlioğlu, İnsan gücüyle çalışacak insan bulunsa bile anormal pahalıdır. Makineli hasat hem ucuz hemde zamandan büyük tasarruftur. Çünkü bizim pamuk ekim alanları, son bahar ile kışın arasında ince bir çizgide olduğu için çok hızlı hasat edilmelidir. Yeterli makine olmamasından dolayı da çok fazla pamuk ekim alanları madur olaabilir. Çiftçilerimizin hasatını garanti edecek şekilde davranmasında büyük yarar vardır dedi.
BÜYÜK MENDERES YATAĞININ ISLAHI ŞART
Çine Barajı"nın Koçarlı ve Söke ovalarına çok büyük fayda sağladığını hatırlatan Kendirlioğlu, Bu ovaların geçtiğimiz yıllara göre aynı yağış almasına rağmen ekim alanları çok az zara gördü. Bunda çine barajının, çok büyük yararı var. Koçarlı ve Söke ovasının tamamen su baskınlarından kurtulabilmesi için çine çayıyla büyük menderes nehrinin birleştiği yerden denize kadar olan kısmının temizlenerek ıslah edilmesi gerekir. Çünkü yağmur yağdığında çine çayıyla büyük menderes nehrinin suyu ile birleşerek, mevcut yataktan dışarıya çıkmaktadır. Dolayısıyla etrafına zarar veriyor. Bu zararın oluşmaması için bu yatağın ıslahı şarttır şeklinde konuştu. (iha)