Pamuk üreticisi ekim yapamamaktan endişeli

Pamuk üreticisi ekim yapamamaktan endişeli

Söke Ovası"nda taşkın suları yeniden yükselmeye başladı
Pamuk üreticisi ekim yapamamaktan endişeli
Gerçek Gazetesi
Şubat ayı başından bu yana Büyük Menderes Nehri taşkını ile boğuşan Söke Ovası"nda Nisan ayına gelinmesine rağmen taşkın suları ovadan çekilmedi. Menderes Nehri"nin doğduğu Afyon ve Denizli civarında yağışların olması ve hava sıcaklıkları ile birlikte Aydın"ın dağlık kesiminde karların erimesi Söke Ovası"ndaki taşkın sularının son günlerde yeniden yükselmesine neden oldu. Söke Ovası"nda üretici pamuk ekimi için geri sayıma başlamışken, taşkın sularının yeniden yükselmesi pamuk ekiminin zamanında yapılamayacağı endişesi yaşamaya başladı.
Özellikle Burunköy ve Akçakaya Köyü civarında buğday ekili 3 bin dönüm arazi sular altında kalmış, Söke Ovası"nda pamuktan umduğunu bulamayıp buğday eken üretici bir kez daha yara almıştı. Bu kez normal şartlarda 15 Nisan"dan sonra pamuk ekimi yapması gereken üretici, pamuğu nasıl ekeceğini düşünmeye başladı. Taşkın suları ile dolu olan Söke Ovası"na yukarı Menderes havzasından suyun gelişinin kesilmesi, Söke Ovası"nda bulunan mevcut taşkın sularının çekilmesi ve tarlalara pamuk ürünü ekilebilmesi için toprağın gerekli tava gelmesi için geçecek süre üreticiyi kara kara düşündürmeye başladı. Bu sürecin 30-45 günlük süreyi bulabileceği, pamuk ekiminin Söke Ovası"nın büyük bölümünde Mayıs ayı sonunu bulabileceği belirtiliyor.
Pamuk ekiminin gecikmesi Söke Ovası"nda verim kaybı endişesini doğururken; muhtemel Nisan yağmurları da üreticiyi düşündürüyor ve başka bir konu olarak korkutuyor. Taşkın sürecinin bu yıl uzun sürmesi üreticiyi endişelendirirken; geçen yıl aynı dönemde pamuk üreticilerinin tarlaya çoktan girdiğini ve pamuk ekim çalışmalarına geçtiği belirtiliyor.
Geçtiğimiz yıl kuraklıktan bu yıl ise; bol yağış ve taşkından dolayı zarar gördüklerini belirten Sökeli üreticiler, Çine Barajı"nın mutlak suretle tamamlanması gerektiğini ifade ediyorlar. Mağduriyetlerini dile getiren Söke Ziraat Odası Meclis Üyesi Hasan Koyuncu; “Afyon ve Denizli illerine yağan yağmur ve kar suları Menderes aracılığı ile Söke Ovası içinden geçmek durumunda. Meydana gelen taşkınlar sonrasında taşkının en büyük sıkıntısını ise; biz Sökeli üreticiler çekiyoruz. Yukarı Menderes havzasında bir tas su dökseler, Söke Ovası taşkın altında kalıyor. Çine Barajı"nın mutlaka tamamlanması gerekiyor” dedi.
Söke Ziraat Odası Meclis Üyesi Hasan Koyuncu; Menderes nehir yatağının ıslah edilmesinin de büyük önem taşıdığını belirtirken, Söke civarında nehir yatağının ıslah edilmemesinin Söke Ovası"ndaki taşkın zararında büyük nedenlerden biri olduğunu ifade etti.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye"de dünya su forumunun toplandığını ve suların daha verimli nasıl kullanabileceği konusunun konuşulduğunu ifade eden Hasan Koyuncu; “Türkiye"de maalesef mevcut su kaynaklarımızı boşa harcıyoruz. Söke Ovası"nda her yıl yaşanan taşkınlar Türkiye"nin bu konuda nasıl duyarsız olduğunun kanıtıdır” dedi.
Sökeli üreticiler mağduriyetlerinin giderilmesi için, çiftçi kuruluşlarının daha erken yetişen pamuk çeşidi geliştirmelerini istediler.
(iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri