Söke Ziraat Odası tarafından düzenlenen toplantı Söke Belediyesi Düğün ve Çok Amaçlı Toplantı Salonları binasında gerçekleşti. Toplantıyı izleyenler arasında İlçe Kaymakamı Mehmet Demirzer, Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, Ak Parti İlçe Başkanı Av. Abdullah Yeniusta, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nejat Sağel, İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü temsilcileri, Pamuk Birliği eski Başkanı M. Beliğ Azbazdar başta olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çiftçiler katıldı.
Pamuğun geleceğinin masaya yatırıldığı toplantıda Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. İbrahim Gençsoylu, Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz ve Akdeniz ihracatçıları Birliği Başkan yardımcısı Fatih Doğan konuşmacı olarak yer aldı.
İHRACAT ŞAMPİYONU TEKSTİL YÖNÜNÜ YERLİ ÜRETİCİYE DÖNMELİ
Toplantıda açılış konuşmasını yapan ev sahibi Söke Ziraat Odası"nın Yönetim Kurulu Başkanı M. Kemal Kocabaş, içinde bulunulan sürecin önemine vurgu yaparak; geçen ay Tekstil ve Hazır Giyim sektörünün otomotiv sektörünü geride bırakarak ihracat şampiyonu olduğunu söyledi. Bu durumun pamuk üreticisi için çok önemli olduğunun altını çizen Kemal Kocabaş, tekstil sektörü temsilcileri ve tekstil sektörüne yön verenlere seslendi. Kocabaş; Pamuğumuzu ithal etmek yerine tamamen kendimiz üretmeliyiz. Bu güç Türk üreticinde var. Türkiye"nin toprak ve iklim şartları buna uygun. Yeter ki gerekli destek verilsin, yeter ki tekstil sektörü yerli üreticiye yönelsin. Pamukta dışa bağımlı olmaktan kurtulalım. Pamuğun %40"ını Türkiye"de üretip, %60"ını ithal ediyoruz dedi.
İlçe Kaymakamı Mehmet Demirezer yaptığı konuşmasında Söke Ziraat Odası"na pamuk ve zirai konularda Söke"nin ileri gitmesi için yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür etti.
ORGANİK PAMUK ÜRETİMİ ÖNEMLİ
ADÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. İbrahim Gençsoylu yaptığı konuşmasında pamuk alanlarında görülen zararlılar ve çözüm önerileri ile ilgili bilgiler verdi. Pamuk üretiminin modellerinden bahseden Gençsoylu, organik pamuk üretiminin önemli olduğunu ve ülkeye daha fazla döviz girdisi sağlayabileceğini vurguladı. Organik pamuk üretimin %42"sinin Türkiye"de ve Türkiye"de en büyük organik pamuk üretiminin Aydın ilinde yapıldığını belirtti.
PAMUKÇU ÜRETİMDE VE SATIŞTA PLANLI OLMALI
Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz konuşmasına dünya pamuk piyasalarının durum değerlendirmesini yaparak başladı. Türkiye"de geçen yıl pamuk üretiminin 500-525 bin ton seviyesinde olduğunu belirten Kocagöz, geçen yıllarda Çin"in kendi pamuk ihtiyacını karşılayabilmek için 10 milyon ton civarında pamuk stoklamasının, dünya pamuk piyasalarında pamuğun değerinin düşmesine neden olduğunu hatırlattı. Pamuk üreticilerinin üretimde olduğu kadar satış içinde dünya piyasalarına bakarak planlama yapmak zorunda olduğunun altını çizen Barış Kocagöz; Türkiye"de bu yıl pamukta Ege"de %23, Urfa"da %30"luk bir artış var. Geçen yılki verimlere bakıldığında bu yıl 700-750 bin ton pamuk üretimi bekleniyor dedi.
Toplantının bir diğer konuşmacısı Akdeniz ihracatçıları Birliği Başkan yardımcısı Fatih Doğan ise konuşmasında dünya ve ülke piyasalarındaki ithalat ve ihracat rakamları hakkında bilgiler verdi.(iha)