Öztürk: Maliyeti düşüren önemli bir faktördür

Öztürk: Maliyeti düşüren önemli bir faktördür


√ Pamuk üreticisine yönelik “2. Ürün Pamuk Ekimi ve Yetiştiriciliği” konulu eğitim semineri düzenlendi
Söke, Aydın, Sarayköy, Nazilli, Menemen, Kınık ve Manisa"da buğday hasadından sonra anıza ekim yapıldı
Gerçek Gazetesi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Sadettin Öztürk, “Anıza pamuk ekim çalışmalarını yaklaşık 10 yıldır sürdürmekte ve son yıllarda bu yöntem bölgede hızla artmaktadır” dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü tarafından pamuk üreticisine yönelik “2. Ürün Pamuk Ekimi ve Yetiştiriciliği” konulu eğitim semineri düzenlendi. Enstitü arazisinde gerçekleşen eğitime Enstitü Müdürü Sadettin Öztürk ve pamuk yetiştiren illerden teknik elemanlar da katılırken, eğitim semineri üreticilerden yoğun ilgi gördü.
Eğitim seminerinde anıza pamuk ekimi hakkında bilgiler veren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Sadettin Öztürk, toprakların korunması ve pamuk tarımının geleceği açısından çok önemli olan "2. Ürün Anıza Pamuk Ekimi ve Yetiştiriciliği" konusunda pamuk yetiştiren illerden teknik elemanların da katılımıyla teorik ve uygulamalı olarak eğitim verildiğini belirterek, “Ülkemizde pamuk üretim masraflarının hızla artması, ithalat baskısı ve pamuk fi yatlarının bu oranda artmaması nedeniyle pamuk üreticisi başka ürünlere yönelmiştir. 1934 yılından bu yana pamuk üreticisinin hizmetinde olan Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü bu soruna çözüm olacak anıza pamuk ekim çalışmalarını yaklaşık 10 yıldır sürdürmekte ve son yıllarda bu yöntem bölgede büyük rağbet görmek ve yöntemi tercih eden üretici sayısı artmaktadır. Enstitümüz ve üretici işbirliğiyle yürütülen çalışmalarda Söke, Aydın, Sarayköy, Nazilli, Menemen, Kınık ve Manisa"da buğday hasadından sonra anıza ekim yapılmıştır” diye konuştu.
2. ürün anıza pamuk ekiminin avantajları hakkında da bilgiler veren Öztürk, şunları söyledi: “Toprak işleme minimum seviyede olduğu için hem toprak sıkışması engellenmekte hem de yakıt tüketiminden tasarruf sağlanmaktadır. Normal ekimde yapılan çapalama ve seyreltmeye gerek kalmamaktadır. Bu da insan gücüne gereksinimi ortadan kaldıran ve maliyeti düşüren önemli bir faktördür. Ekilen çeşitlerin vejetasyon süreleri normal ekimde ekilen çeşitlerden 20-25 gün daha kısa olması dolayısıyla üretim ve bakım masrafları azalmaktadır. İkinci ürün mısır tarımına göre ikinci ürün pamuk su tüketiminin daha az olması dolayısıyla su eksikliği bulunan yıl ve alanlarda tavsiye edilmektedir. Buğday ve arpa hasadından sonra toprağın tekrar ekime hazırlanması için gereken zamandan tasarruf sağlanır. Toprak işleme minimum seviyede olduğu için, Uzun dönemde toprağın verimliliği artar. Toprak yüzeyinde devamlı bitki örtüsü olacağından toprak erozyonunu azalır. Toprak yapısı uzun dönemde iyileşeceğinden, toprağın su tutma kapasitesi artar”
(iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri